Prefectura Satu Mare reacționează la ultimul atac al conducerii Primăriei Satu Mare

Referitor la comunicatul transmis presei în cursul zilei de azi de către Primaria Municipiului Satu Mare, vă informăm că Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare este în asentimentul cetăţenilor afectaţi de hotărârea consiliului local la care se face referire şi este de acord cu soluţionarea problemelor pe care le întâmpină cetăţenii din zona Bercu Roşu.

Totodată informăm faptul că prin HCL nr. 243/26.10.2017 s-au încălcat urmatoarele prevederi legale :

– art. 49 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale republicată, cu modificarile şi completarile ulterioare, cu privire la obligaţia de a fi aduse la cunoştinţa publică a hotărârilor cu caracter normativ;
– art. 83 din Legea 24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la obligaţia ca hotărârile cu caracter normativ să fie afişate în locuri autorizate şi să fie publicate într-un cotidian local de mare tiraj;
– art. 76 alin. 4, din Legea nr. 215/2001, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 4 din H.G. 1206/2001 cu privire la faptul că:
(1) In localitatile in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor se va asigura inscriptionarea denumirii localitatii si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.
(2) In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective, in conditiile legii.Conform atribuţiilor ce ii revin, prefectul prin structura de specialitate(Serviciul juridic şi contencios administrativ) verifică legalitatea actelor administrative adoptate de către autorităţile administraţiei publice locale şi poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.

Subliniem faptul că începând cu anul 2010, toate hotărârile care au încălcat prevederile legale mai sus amintite au fost atacate de către Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare la instanţa de contencios – administrativ, atât Consiliul Local al municipiului Satu Mare cât şi Primarul municipiului Satu Mare având cunoştinţă despre aceste aspecte.

Precizăm faptul că pentru rezolvarea rapidă si legală a problemelor cetăţenilor din zona Bercu Rosu, Consiliul Local al municipiului Satu Mare are posibilitatea ca în urmatoarea şedinţă să revoce această hotărâre, respectiv să adopte o nouă hotărâre cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Date fiind toate aceste aspecte, considerăm că acuzaţiile aduse instituţiei noastre sunt fără fundament având probabil alt scop decât informarea corectă a cetăţenilor.

SURSA: Instituția Prefectului3 Comments on "Prefectura Satu Mare reacționează la ultimul atac al conducerii Primăriei Satu Mare"

 1. Papa Stratos | ianuarie 4, 2018 at 11:15 |

  Si totusi,ce legatura au acele art.enumerate cu HCL-ul primariei ???Ce-are …… cu prefectura ??

  View Comment
 2. nutu de la scularie | ianuarie 4, 2018 at 15:43 |

  pai acele art. au fost incalcate prin hcl-ul primariei

  View Comment
 3. Ce o mai tot da cotita primaria? De ce face pe prostul primarul?
  – art. 76 alin. 4, din Legea nr. 215/2001, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 4 din H.G. 1206/2001 cu privire la faptul că:
  (1) In localitatile in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor se va asigura inscriptionarea denumirii localitatii si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.
  (2) In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective, in conditiile legii.
  ADICA STRAZILE NU SE INSCRIPTIONEAZA IN LIMBA MINORITATILOR.
  REFACETI HOTARAREA DE CONSILIU LOCAL FARA DENUMIREA IN LIMBA MAGHIARA SI PROBLEMA SE REZOLVA.UN GEST URAT DIN PARTEA PRIMARULUI DE A INDRUMA OAMENII CATRE PREFECT ATATA TIMP CAT EL STIA FOARTE BINE UNDE A GRESIT. RUSINE. DAR LA UNII RUSINEA SI BUNUL SIMT SUNT ANULATE DE FUNCTIE

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Instituția Prefectului
FOTO. Tupeu, nu glumă! Nu vor să muncească, dar cer ajutor social prefectului

Închide