PresaSM, acum și în limba maghiară. Fiindcă ne pasă de toți sătmărenii

Redacția PresaSM – unul dintre cele mai citite site-uri de știri din județul Satu Mare (fapt certificat de Google Analytics, cel mai important instrument de măsurare al traficului) – a luat decizia ca unele articole să fie traduse și în limba maghiară, începând de luni, 1 iunie 2020. Decizia este bazată pe nevoia de informare a tuturor sătmărenilor.

REALITATE. Chiar dacă există câteva site-uri de știri locale și regionale exclusiv în limba maghiară, considerăm că se impune o diversificare a temelor abordate. Astfel încât comunitatea maghiară din județul Satu Mare să aibă acces și la informații care nu sunt tratate de către site-urile existente.

MOTIVAȚIA. Chiar dacă foarte mulți cetățeni români de naționalitate maghiară citesc PresaSM în mod regulat (și le mulțumim pentru acest lucru), am observat că în mass media de limba maghiară nu sunt abordate subiecte care deranjează anumite grupuri de interese locale/regionale.

ANGAJAMENT. Redacția PresaSM promite să aducă în atenția publicului vorbitor de limba maghiară teme de actualitate, fără nicio cenzură. Și asta pentru că un public care are acces la cât mai multe informații prezentate obiectiv va avea și puterea de a-și exprima opinii pertinente, în cunoștință de cauză.

ECHIPA. Colectivul care se va ocupa de această categorie de știri este format din jurnaliști cu mare experiență în domeniu și care au acum o platformă prin intermediul căreia se pot exprima liber, fără să fie cenzurați de interesele politice/economice/sociale.

PresaSM, mostantól magyar nyelven is. Mert nekünk minden szatmári számít

A PresaSM – Szatmár megye egyik legolvasottabb hírportálja (ezt a tényt a Google Analytics, a legmérvadóbb látogatottság– és olvasottság–mérő igazolja) —  úgy döntött, hogy ezentúl bizonyos cikkeket magyar nyelven is megjelenít. E döntés meghozatalakor egyetlen szempont vezérelte őket: a hírek, friss információk eljuttatása minden szatmárihoz.

VALÓS HELYZET. Annak ellenére, hogy több, kizárólag magyar nyelvű, helyi és regionális hírportál is létezik, úgy véljük az mindenképpen hasznos, ha egy–egy témát, eseményt más megközelítésből is taglalunk. Ezáltal megteremtjük a Szatmár megyei magyar közösségnek azt a lehetőséget, hogy olyan információkhoz is hozzáférjen, amelyeket a a többi hírportálon nem talál meg; olyan hírekről is értesüljön, amelyekkel azok nem foglalkoznak.

INDOKLÁS. Bár a PresaSM hírportálnak nagyon sok magyar nemzetiségű, rendszeres olvasója van (és ezúton is megköszönjük figyelmüket), azt észrevettük, hogy a magyar nyelvű sajtóban nem foglalkoznak olyan témákkal, amelyek bizonyos helyi/regionális érdekcsoportokat zavarnak vagy épp kellemetlen lehetne számukra.

ÍGÉRET. A PresaSM szerkesztősége kötelezettséget vállal arra, hogy a magyar nyelvű olvasók számára aktuális témákban közöl cikkeket, teljesen cenzúrázatlanul, ugyanis az az olvasóközönség, amelynek lehetősége van minél több, objektív információhoz hozzájutni, ezek ismeretében meg tudja fogalmazni a saját, önálló véleményét is, és annak hangot is tud adni.

CSAPAT. A hírszerkesztők csapatát komoly szakmai tapasztalattal rendelkező újságírók alkotják, akik véleményüket nem hajtották politikai/gazdasági/társadalmi érdekek igájába, hanem szabadon fogalmazzák meg azokat.

6 Comments on "PresaSM, acum și în limba maghiară. Fiindcă ne pasă de toți sătmărenii"

 1. Citesc PRESA SM că este mai apolitic decât presa maghiară. Unele articole nu, dar majoritatea articolelor dezbat cazuri ce ne pasă nouă sătmărenilor. Vă salut și spor la articole.

  View Comment
 2. Satmarean | mai 31, 2020 at 23:13 |

  Dacă va pasa de toți sătmărenii, atunci traduceți și în germană, rusă, pentru toate minoritățile, ca nu avem numai unguri în Satu Mare 🙂

  View Comment
 3. .cel mai mult in limba romani, ei sunt mai multi decat unguri si romani..

  View Comment
 4. @Costel Poate că sunt mai mulți dar nu o pot vorbi doar o mică parte, de scris sau citit doar câțiva. Poate pentru acei câțiva din respect pentru ei. Eu am găsit și oameni harnici printre ei.

  View Comment
 5. Kíváncsian várom az objektív információkat és sok sikert!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Presa Satu Mare
PresaSM, 50.000! Cea mai rapidă creștere din județ! Record de cititori

Închide