Președintele CJ, Pataki Csaba: Poliția și Parchetul ar trebui să facă curat în unele instituții

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, este de părere că în unele instituții și servicii publice, subordonate Consiliului Județean, nu s-ar mai putea face ordine decât cu Poliția sau cu Procuratura. Și asta cu referire la cazul pacienților decedați sau presupuși violați la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana din Carei.

Conducerea DGASPC s-a făcut că nu vede?!

Fostul primar al comunei Pișcolt, Iosif Doboș, a fost directorul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana în perioada în care un tânăr (21 de ani) a murit agățat de gardul instituției, în ianuarie 2019, sau o tânără, în vârstă de 33 de ani, cu handicap mintal, ar fi fost violată de doi pacienți în cursul lunii trecute.

După atâtea scandaluri, violuri și o persoană decedată (nu știm de câte victime este nevoie), conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare a luat decizia de a-l muta pe Iosif Doboș la Centrul de la Hurezu. În locul acestuia a fost adus Gheorghe Pop, directorul Casei de tip familial ”Andreea” din Carei.

”Dacă se respectau măcar 5% din indicațiile comisiei profesionale, nu s-ar fi ajuns la cazul tinerei de 33 de ani”, este de părere Pataki, care concluzionează astfel că Doboș este incompetent pe acest post. Și asta în condițiile în care nu s-ar fi respectat nici măcar 5% din recomandările specialiștilor.

Cu toate acestea, conducerea DGASPC Satu Mare se pare că a așteptat să se producă mai multe cazuri grave pentru a lua o decizie minimă în ce privește conducerea centrului de la Carei.

Pataki: ”Acolo nu o comisie civilă trebuie făcută”

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a lăsat să se înțeleagă că la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana din Carei lucrurile sunt atât de grave încât: ”Din păcate, dacă 10% din informațiile pe care eu le dețin sunt adevărate la ora actuală, acolo nu o comisie civilă trebuie făcută”.

Pe cale de consecință, președintele Pataki Csaba lasă să se înțeleagă că acolo ar fi vorba despre neglijență în serviciu. Fapte petrecute sub privirile îngăduitoare ale conducerii DGASPC Satu Mare.

Un consilier careian confirmă ororile

Consilierul Județean, Rodica Maxi, este din municipiul Carei și a văzut și auzit multe. Poate prea multe.  Cu toate că fostul director este PSD-ist, ca și ea, Rodica Maxi a ales să vorbească și să opineze că ”multe lucruri nu sunt în regulă”.

”Sunt tineri între 25 și 35 de ani, 40, depinde, cu nevoie speciale. Nu ascund faptul că sunt beneficiari care mă sună și pe care îi cunosc, de multe ori cu foarte mari probleme, îmi cer ajutorul. (…) Mă sună tineri și îmi spun: mami eu nu mai vreau să iau pastile că eu nu sunt nebun”, a declarat Rodica Maxi, consilier județean PSD.

Unii angajați sunt incompetenți?!

Potrivit informațiilor PresaSM, unii dintre angajații Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana din municipiul Carei se ÎNCHIDEAU în birouri de frică, dar și din indiferență, și solicitau sprijinul polițiștilor!

Asta în condițiile în care acei angajați aveau sporuri de periculozitate semnificative. În ce CONDIȚII s-au făcut acele angajări, dacă personalul, majoritatea FEMEI, nu face față situației. Cine va răspunde pentru aceste fapte de o gravitate extremă?!

De ce nu s-au angajat bărbați, care să facă față acestei situații?! De ce după primele cazuri nu s-au luat măsuri urgente?! Sunt câteva dintre întrebările la care vor răspunde toți factorii implicați.


Nota redacției: Cum este posibil ca directorul centrului groazei să fie schimbat din funcție, iar conducerea DGASPC – care avea obligația să cunoască toate aceste situații grave și să reacționeze din timp – este încă pe funcție?!

1 Comment on "Președintele CJ, Pataki Csaba: Poliția și Parchetul ar trebui să facă curat în unele instituții"

  1. secu ristu | iulie 12, 2019 at 17:53 |

    Me pataki tu suntem informati bine ke tu ai la tine pe seku cera informeste la tine !

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre decedat, DGASPC, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului
FOTO. Un șofer de TIR, din Maramureș, a ars de viu pe o autostradă din Spania

Închide