Asta cu participarea foarte redusă în județul Satu Mare reapare …

Comment on Prezența alegeri prezidențiale 2019 Satu Mare primul tur: Top pe orașe by Ilyes Iuliu.

Asta cu participarea foarte redusă în județul Satu Mare reapare la fiecare scrutin. Doar cu o aritmetică simplă ne arată că e mare bai cu listele electorale !
Pe lista electorală a municipiului Satu Mare apar aproape 100.000 de alegători, cât întreaga populație a municipiului, din care dacă scădem tinerii sub 18 ani, cam 27 %, dintr-o dată obținem o participare de 24 % !
La nivel de județ, din populația totală a județului de cca. 355.000 locuitori, nu pot fi pe listele electorale permanente mai mulți de 260.000, în loc de 313.778, deci prezența la vot reală este în jur de 18, 3 %

Recent Comments by Ilyes Iuliu

Prefectura, la un pas să blocheze creditul de 32 milioane euro al Primăriei Satu Mare
Cred că acest subiect ar trebui dezbătut public cu mult mai multă responsabiitate, pe baza unor argumente concrete, nu în baza unor declarații lipsite de orice analiză profesionistă, mânată de intenții politice.
Creditele se acordă unitățior administrativ-teritoriale pentru realizarea unor obiective de investiții, nu pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare.
Aproape că nu există orașe mai mari în întreaga lume care să nu contracteze credite pentru realizarea unor obiective importante, știind că o investiție mare odată începută nu poate fi tărăgănată mulți ani, funcție de sumele disponibile anual doar din veniturile proprii. Realizarea în timp util a investiției, la costurile prezente, iese de cele mai multe ori mai ieftin decât dacă se încarcă cu costurile inflației sau altor creșteri de prețuri în cursul anilor umrători, nemai vorbind de exploatarea lui de către populație cu mult mai devreme. Aceste avantaje depășesc de cele mai multe ori costul dobânzilor la credite !
Gradul de îndatorare maxim este reglementat de lege la 30 % din veniturile proprii. În multe țări acesta este nelimitat, ceea ce nu este deloc bine, dar la noi este controlat. Graduri de îndatorare anuale sub 20 % sunt absolut suportabile, mai ales că acele sume oricum ar trebui să se ducă spre realizarea acelor investiții, dar cu întârzieri în timp. Care tot ”vor îndatora SĂTMĂRENII pe 15 ani pentru a acoperi aceste costuri”, dar cu o eficiență mult mai mică. Ce ar câștiga populația ??
De aceea, aceste abordări care s-au prezentat de unii sunt lipsite de o analiză obiectivă și au doar un caracter populist.
Desigur, dezbaterea trebuie făcută pe obiectivele care se doresc a se finanța din credit, prioritatea lor, capacitatea de a le finanța și din alte surse, termenele de realizare a lor, etc., dar acesta este un alt subiect.


Electrolux Satu Mare își reia activitatea. Măsuri avansate de securitate anti-COVID19
Toate țările fac eforturi pentru relansarea economiei, și la noi s-au oprit o mulțime de activități economice, statul nu va putea susține de la buget la nesfârșit plata șomajului tehnic la peste un milion de persoane. În aceste condiții, când o mare intreprindere vrea să reia lucrul, mai punem întrebări ?? Sindicatul ar trebui să fie primul care să salute o astfel de inițiativă.


Citește articolul precedent:
Avertizare pentru clienții Orange. Atenție la ce numere suni înapoi!

Închide