Proiect: Deținuții din pușcării, obligați să muncească! Adio, ”hotel”!

Liderul deputaților PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect prin care este introdusă obligația persoanelor condamnate și apte de muncă de a lucra, în raport cu tipul regimului de executare a pedepsei. Inițiativa prevede și obligația ca aceștia să urmeze cursurile învățământului general, potrivit Mediafax.

Inițiativa legislativă propune modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Prin urmare, unul dintre articolele propuse a fi modificate arată că „persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți”.

În forma în vigoare a legii, deținuților doar le poate fi cerut să muncească, nefiind obligați la acest lucru. Varianta în vigoare a legii doar permite deținuților să participe la cursurile de instruire școlară sau universitare.

Liberalul argumentează că deținuții nu doar că au dreptul de a munci, ci și această obligație, în cazul în care vor să beneficieze de liberare condiționată timpurie. Liderul deputaților PNL mai spune că această obligație este deja prevăzută în legislația unor țări europene precum Franța, Danemarca sau Ungaria.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.13 Comments on "Proiect: Deținuții din pușcării, obligați să muncească! Adio, ”hotel”!"

 1. Foarte bine! Cand avem nevoie de forta de munca si aducem muncitori din Asia, ai nostri condamnati le dam mancare degeaba si le mai da statul si despagubiri pentru conditi necorespunzatoare de detentie! Primul obiectiv: sa renoveze penitenciarele unde masurile de securitate sunt asigurate!

  View Comment
 2. Ciora Andrei | ianuarie 15, 2020 at 14:44 |

  Părerea mea este sa nu se mai facă atâtea inițiative legislative!
  Nu poți obliga o persoană condamnată să meargă la lucru!
  Statul are obligația să asigure după liberarea acestuia un loc de muncă!
  Trebuie obligat în libertate sa muncească nu în detenție unde administrația profită de munca lor.
  Să se facă o lege care să stopeze recidiva,și deținutul care se liberează să muncească obligatoriu!

  View Comment
 3. stii cat costa un detinut in puscarie 3000 lei lunar ,sa produca nu sa stea la taifas .

  View Comment
 4. Lasa i sa munceasca la scade din pedeapsa

  View Comment
 5. Ar trebui să i ducă la mină să muncească, poate așa nu vor mai face crime, violuri, tâlharii, etc. Pentru mulți dintre ei fac ceea ce fac sa și asigure un acoperiș deasupra capului, hrană, un pat în care să doarmă, etc. Unde s a mai pomenit a în închisoare să aibă condiții??? Dar ce sunt la hotel, pensiune??? Sau este deținut și trebuie să și ispășească pedeapsa!!! Legile sunt prea blande, de aceea se fac atâtea crime, violuri, tâlharii și așa mai departe!!

  View Comment
 6. Păi daca ai cazier nu poți munci în libertate așa că și la pușcărie ai cazier asta înseamnă că nu poți lucra

  View Comment
 7. Munca la pușcărie este recunoscută la vechime

  View Comment
 8. Sa muncească.

  View Comment
 9. Si eu cred ca in puscarie pot,invata carte, o meserie si pot munci, pt. ca sunt multi oameni tineri cu putere de munca. Muncind, trece timpul mai repede si fac ceva util.

  View Comment
 10. Penitenciare pot colabora c-u instituții ale statului unde armata executa lucrări be: infrastructură la cfr, constructii, minerit,etc!
  Astfel scoțând întreținerea personalului angajaților, salarii conducerii, mâncare tot necesarul departamentului.

  View Comment
 11. Consider ca toti dezinutii sa munceasca si sa se intretina singuri.
  Nu sunt eu obligat sa muncesc si sa l intretin

  View Comment
 12. Sa invete sa munceasca nu-i rau ,poate o sa inceapa sa le placa munca si la hoti si nu o sa mai fure!!!

  View Comment
 13. Cine nu muncește nici să nu mănânce .Nu cred că este nimeni obligat să plătească cu suferință te. ticăloșenia pe care a facut-o

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Penitenciarul Satu Mare
Recursul compensatoriu, abrogat. Niciun vot „împotrivă”

Închide