Raport DUR la adresa PRIMĂRIILOR din județ: management defectuos și cheltuire iresponsabilă a banului public

foto: adevarul.ro

Ultimul raport al Curții de Conturi arată, din nou, partea urâtă a dministrațiilor locale din județ. Specialiștii acuză personalul slab pregătit, dar destul de bine plătit – chiar și cu sporuri acordate ilegal. Nu au scăpat nici primarii, care sunt acuzați de management defectuos, dar și de dezinteres.

Interesant este faptul că majoritatea primarilor nu au fost de acord cu prevederile raportului și au deschis acțiuni în instanțele de judecată. Este și cazul marilor localități din județ, în frunte cu Primăria Satu Mare.

Curtea de Conturi îi acuză pe primari că acordă ilegal sporuri și indemnizații angajaților din administrația publică. Cum se apropie și campania electorală, în mod cert aceste beneficii se vor înmulți, cu scopul de a stimula implicarea funcționarilor în competiția electorală. cu toate că legea interzice acest lucru.

”Ordonatorii de credite (primarii, n.red.) de la nivelul unităților administrativ – teritoriale ignoră dispozițiile prevederilor legale în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar, prin acordarea nelegală de sporuri și indemnizații, cu toate că, în ultimii ani, procesele pe care le intentează împotriva încheierilor emise conform prevederilor legii și ale regulamentului sunt pierdute de entitățile verificate”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Aceste sporuri și indemnizații acordate ilegal împovărează bugetul, iar acestea sunt în creștere în ultimii ani. Există comune în județul Satu Mare în care banii din buget ajung aproape doar pentru cheltuielile cu personalul.

”De remarcat este că, pe ansamblul județului, cele mai mari plăți efectuate se regăsesc la cheltuielile de personal, ponderea acestora în totalul cheltuielilor fiind în creștere în intervalul ultimelor trei exerciții”, se mai arată în sursa citată.

Specialiștii Curții de Conturi îi acuză pe primari de management defectuos. Mai ales când vine vorba de asigurarea surselor de venit la bugetul local. Căci, când vine vorba de a cheltui banii public, majoritatea edililor sunt cu dare mână.

”Există o slabă preocupare din partea conducerilor entităților verificate cu privire la organizarea activității de identificare, stabilire, înregistrare şi urmărire a încasării veniturilor cuvenite bugetelor locale, iar numărul de personal angajat este subdimensionat și fără o pregătire profesională corespunzătoare. Multe dintre abateri se datorează necunoașterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale, atât la nivelul autorităților deliberative, cât și a celor executive și ale personalului angajat în cadrul unităților administrativ-teritoriale. ”, se specifică în analiza Curții de Conturi.

Concluzia raportului este una foarte dură la adresa primarilor. Edilii mai sunt acuzați că nu le prea pasă de bunurile publice și că intepretează legea după bunul plac.

”Concluzia generală care se desprinde este aceea că acestea sunt consecințe ale unui management defectuos al fondurilor publice, pe de o parte din cauza lipsei de preocupare/interes din partea conducerilor entităților verificate în ceea ce privește identificarea, stabilirea, înregistrarea şi urmărirea încasării veniturilor cuvenite bugetelor locale, acuratețea şi veridicitatea datelor din conturile de execuție verificate, administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului şi al unităților administrativ teritoriale, iar pe de altă parte, „interpretării forțate” a actelor normative și/sau „ignorării” anumitor prevederi ale acestora, referitoare la efectuarea cheltuielilor bugetare”, este concluzia Curții de Conturi.Fii primul care comentează! despre "Raport DUR la adresa PRIMĂRIILOR din județ: management defectuos și cheltuire iresponsabilă a banului public"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.