IREAL. PSD Satu Mare încearcă să-și dea jos propriul primar din Medieșu Aurit!

Primarul Marian Torok, cel cu eșarfa tricoloră

Am trăit să o vedem și pe asta! Organizația Județeană Satu Mare a PSD ar încerca să-și dea jos propriul viceprimar cu atribuții de primar! Este vorba despre viceprimarul comunei Medieșu Aurit, Marian Torok, care exercită funcția de primar. Și asta după ce fostul primar social-democrat Radu Iancu a fost destituit de Prefectura Satu Mare, ca urmare a unui proces pierdut cu Agenția Națională de Integritate. Potrivit unor surse politice, planul de mazilire ar fi unul în mai multe etape, dar l-au ratat din prima!

”Baronii” din PSD au cerut capul lui Torok

”Primarul-viceprimar” Marian Torok ar fi intrat în dizgrația unor social-democrați foarte influenți la nivel local și județean, fapt pentru care i s-ar fi cerut ”capul”. Se pare că unii lideri din conducerea Organizației Județene Satu Mare a PSD ar fi fost de acord cu opozanții lui Torok, iar sâmbătă ar fi avut loc p ședință la Medieșu Aurit. Acolo unde consilierilor locali social-democrați li s-a cerut să propună și să voteze alegerea pentru funcția de viceprimar al consilierului local Simona Por, o învățătoare din comună.

Rateu de pomină în Consiliul Local

Zis și făcut, astăzi, de la ora 11.00, s-a supus la vot propunerea pentru accederea Simonei Por în funcția de viceprimar, dar aceasta nu a obținut voturile necesare! Nici măcar unii social-democrați nu au votat-o, cu toate că PSD are majoritatea în consiliu.

Cum votul a fost secret, iar partidul nu a putut să aibă vreun control asupra opțiunii consilierilor, a ieșit din ”joben” consilierul local al UDMR Olah Szabolcs. Care a mai ocupat funcția de viceprimar pe vremea fostului primar Gheorghe Robaș.

Un plan ratat din start

Planul de mazilire al primarului Marian Torok de către propriul partid ar fi unul în mai multe etape. În prima etapă urma să fie desemnată ”consilier cu atribuții de viceprimar” Simona Por. În a doua etapă, partidul îl forța pe Marian Torok ”să-și piardă” susținerea politică și, în mod automat, funcția. În a treia etapă, Simona Por devenea viceprimarul cu atribuții de primar.

Planul PSD nu doar că a eșuat, dar au pierdut și controlul propriilor consilieri locali. Dacă ar fi să luăm în calcul votul de astăzi. Unul deosebit de important.

Primarul Torok neagă acest scenariu

După mai multe încercări de a-l contacta telefonic, primarul Marian Torok a răspuns într-un final. Acesta neagă acest scenariu, precizând că nimeni nu încearcă să-l ”mazilească”, iar PSD rămâne în continuare singura lui opțiune politică.

”Nici vorbă să mă destituie cineva. Nu am nicio problemă cu nimeni din PSD. Nu am fost amenințat că mi se va retrage sprijinul politic și nici nu mi s-a impus nimic. Astăzi a fost un simplu vot pentru ca o colegă, Simona Por, să devină consilier local cu atribuții de viceprimar. Atâta tot. Nu știu de niciun plan care să mă vizeze pe mine”, a spus Marian Torok. 

Întrebat, totuși, de ce crede că Simona Por nu a obținut votul colegilor, în condițiile în care PSD avea controlul consiliului, acesta nu a avut niciun răspuns. Întrebat dacă nu crede că tocmai unii dintre colegii săi consilieri au făcut ”blat politic” pentru a-l apăra, acesta a precizat că nu cunoaște o astfel de situație.

Întrebat, de asemenea, cum își explică faptul că un candidat al UDMR (care deține DOAR 2 (!) locuri de consilier) a ajuns viceprimar, Torok a evitat un răspuns. În pofida tuturor informațiilor politice și a realității din Consiliul Local, se pare că primarul Torok rămâne fidel PSD, cel puțin la nivel declarativ.

Fostul primar, găsit incompatibil…de două ori

Fostul primar al comunei Medieșu Aurit, Radu Iancu, a reușit contraperformanța de a fi găsit de două ori în starea de presupusă incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. Dacă prima dată a deținut concomitent funcția de primar și cea de administrator al unei firme, fapt care i-a adus pierderea mandatului de edil șef, acum a fost descoperită o nouă stare de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat o nouă stare de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în cazul fostului primar al comunei Mediesu Aurit, Radu Iancu.

”În mandatul 2012 – 2016 a exercitat simultan funcția de viceprimar și pe cea membru în Consiliul de Administrație al Școlii Profesionale „George Coșbuc” Medieșu Aurit. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ”, se arată în raportul ANI din 21 noiembrie 2018.

Demis în februarie 2018

Reamintim că prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a emis, în data de 20 februarie 2018 ordinul prin care s-a dispus eliberarea din funcție a primarului comunei Medieșu Aurit, Radu Iancu, care a constatat încetarea de drept a mandatului ca urmare a unei decizii definitive și irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, din data de 21 februarie 2018, funcția a fost preluată, potrivit legii, de către viceprimarul Marian Torok.

Fostul primar comunei Medieșu Aurit, Radu Mihai Iancu, a fost declarat incompatibil de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care au menținut astfel decizia Curții de Apel București în procesul intentat de către Agenția Națională de Integritate împotriva primarului comunei Medieșu Aurit.

”Decizia nr. 3710/21.11.2017. Respinge recursul declarat de Iancu Mihai Radu împotriva Sentinţei nr. 956 din 03 aprilie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă”, este soluția pe scurt a judecătorilor.2 Comments on "IREAL. PSD Satu Mare încearcă să-și dea jos propriul primar din Medieșu Aurit!"

  1. Avram Iancu | februarie 25, 2019 at 18:32 |

    No bine no ! Da cu primaru’ securist din Paulesti cum ramane ? Si ala e incompatibil “definitiv si irevocabil” de la “Inalta curte de casatie si Justite” , si tot l-a pus careva in scaun , inapoi ! Tara de rahat !!!

    View Comment
  2. Acum serios, după ce și-au dat jos un guvern propriu, credeți că un primar este mai greu de schimbat?
    Dau dovadă de consecvență bolșevică!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Medieșu Aurit
Culmea incompatibilității! Un primar din județ, prins de două ori în ”offside”

Închide