ALARMANT. Război deschis între medici și autorități. UPU se poate ”sufoca”

Medicii de familie au reacționat extrem de dur față de ultimele poziții publice ale autorităților județene, în special al Direcției de Sănătate Publică. Aceștia demontează cu argumente palpabile afirmațiile autorităților. Redăm integral poziția Asociației Medicilor de Familie:

”Medicii de familie din județul Satu Mare au efectuat în cursul anului 2016 peste 1.500.000 de servicii medicale în cadrul contractelor cu Casa de Asigurări. Pe lângă aceste servicii, medicii de familie au acordat în cele 20 de Centre de Permanență organizate după programul de lucru, servicii de medicina familiei precum și urgențe de cod alb, albastru (boli acute) și verde.

Totalul consultațiilor și tratamentelor pe 2016 înregistrate în 19 Centre de Permanență din județul Satu Mare a fost de 65.648, la care se adaugă servicii efectuate persoanelor care nu au avut un act de identitate, pentru a putea înregistra consultațiie pe CNP.

Tariful orar pentru medic este de 12,80 lei brut, din care impozitele și taxele reprezintă 47,8%, deci medicul rămâne cu 6,68 lei. Tariful orar pentru asistentă este de 10 lei brut, din care 42,57% sunt impozite și taxe, rămânând cu 5,74 lei. În consecință, pentru 12 ore lucrate noaptea la un Centru urban, un medic primește net 80 de lei și 16 bani, iar o asistentă 68 de lei și 88 de bani.

Având în vedere:

-articolele din presă

-sumele derizorii încasate pentru muncă nocturnă și în cursul sâmbetelor, duminicilor și sărbătorilor legale,

-numărul de consultații și tratamente din Centrele de Permanență ale județului, care depășește numărul de cca 60.000 de servicii anuale de la UPU Satu Mare,

-controalele DSP la Centrele de Permanență, unele soldate cu amenzi de exemplu pentru lipsa sterilizatorului, deși materialul moale și instrumentarul pentru urgențe de cod alb și verde și pentru boli acute (cod albastru) este preambalat și cumpărat steril,

-precum și faptul că medicii de familie care lucrează și în Centrele de Permanență reprezintă peste 50% din toți medicii de familie din județ,

În cadrul Adunării Generale a Asociației Medicilor de Familie, din data de 17 ianuarie 2017,  s-a luat hotărârea de a propune ”oficialilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare care au explicat de ce Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare este supraaglomerată”, sistarea activității Centrelor de Permanență pe o perioadă de cel puțin o lună, pentru a verifica utilitatea acestora. Pe această perioadă, asistentele angajate pentru aceste activități vor fi trecute în șomaj. Dacă astfel se va confirma lipsa de utilitate a Centrelor de Permanență, propunem desființarea totală a acestora.

Menționăm că în anul 2009 a fost o perioadă de trei luni în care serviciile la cele câteva Centre care funcționau la acea vreme, au fost oprite prin sistarea plății de către Ministerul Sănătății, consecința fiind sufocarea serviciilor de urgență. O dublare – cel puțin – a adresabilității la UPU prin oprirea voluntară sau silită a activității Centrelor de Permanență probabil că ar fi greu de tolerat în primul rând de pacienți, dar și de colegii noștri medici și totodată greu de explicat de data aceasta de către oficiali.

Considerăm că primii care ar trebui întrebați despre utilitatea Centrelor de Permanență sunt beneficiarii acestor servicii, pacienții. Monitorizăm cu atenție controalele din partea DSP care se desfășoară acum la Centrele de Permanență, la sfârșitul acțiunii urmând să ne prezentăm opiniile”.

Fii primul care comentează! despre "ALARMANT. Război deschis între medici și autorități. UPU se poate ”sufoca”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul Județean Satu Mare
Ironie pură! Marcela Papici, nominalizată printre cei mai buni manageri de spitale

Închide