Risipă de bani publici în Satu Mare?! Instituția care are sediu, dar plătește chirie!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are o clădire impozantă pe strada 1 decembrie 1918 din municipiul Satu Mare, cunoscută ca fostul sediul al Direcției Agricole. În clădirea impozantă și spațioasă, aflată într-o stare avansată de deteriorare funcționează, în prezent, doar câteva birouri ale Oficiului Județean de Consultanță Agricolă. Pe lângă faptul că aceast imobil nu este folosit decât parțial, o problemă majoră o constituie degradarea ei continuă.

Potrivit oficialilor de la București ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în anul 2011 a fost atribuit instituției, prin Ordonanță de Guvern, dreptul de administrare asupra clădirii de peste 1.700 de mp, însă documentația topografică nu a corespuns cu datele cuprinse în cartea funciară a imobilului. Din această cauză, Oficiul de Cadastru al Județului Satu Mare nu a putut emite o nouă carte funciară.

Rezolvarea situației a durat șapte (!) ani, adică abia în anul 2018 s-au clărificat nelămuririle legate de titlurile de proprietate. Motiv pentru care orice intenția de reabilitare, ori măcar de conservare a imobilului, a fost blocată.

Chiar dacă APIA nu are pe viitor niciun proiect de reabilitarea a fostului sediu al Direcției Agricole din Satu Mare, instituția a respins propunerea deputatului Magyar Lóránd ca imobilului să fie cedat Primăriei Satu Mare, care ar putea utiliza mult mai eficient această clădire, cu multe locuri de parcare, aflată în centrul municipiului.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare menționează în răspunsul oferit, faptul că își desfășoară, la ora actuală, activitatea într-o clădire închiriată, pentru care plătește lunar o chirie de 12.100 lei, contractul de închiriere fiind încheiat pe un an de zile, iar reînnoirile implică, de fiecare dată, o mărire a prețului chiriei.

Responsabili APIA consideră că s-ar impune reabilitarea imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918, care să devină sediul instituției, dar precizează că nu dispune de fondurile necesare.

”Mi se pare revoltător faptul că, în centrul orașul, se află atât de multe imobile în ruină aflate în proprietatea ministerului. Mai mult, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a mutat birourile aflate în subordine în diferite alte clădiri. S-a construit o clădire nouă pentru Direcția Agricolă, AFIR funcționează, de asememea, în două clădiri distincte, iar APIA funcționeză într-un imobil închiriat, în timp ce starea clădirilor impunătoare din centrul municipiului – în foarte multe situații din cauza neutilizării lor – se degradează pe an ce trece” – a precizat deputatul Magyar Lóránd.

Fii primul care comentează! despre "Risipă de bani publici în Satu Mare?! Instituția care are sediu, dar plătește chirie!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.