Rudolf Fátyol a trecut în neființă. O pierdere enormă pentru cultura sătmăreană

Rudolf Fatyol s-a stins din viață la 62 de ani. Violonistul a decedat în această dimineață, în Germania.  Cel mai longeviv manager al Filarmonicii sătmărene, solist – violonist concertist, Fatyol și-a lăsat amprenta asupra vieții artistice muzicale din județul Satu Mare. 

Un prim mesaj de condoleanțe a venit din partea Consiliului Județean Satu Mare.

“Întreaga comunitate a județului Satu Mare își exprimă profunda îndurerare în legătură cu trecerea la cele veșnice a directorului general al Filarmonicii de Stat ”Dinu Lipatti” Satu Mare, dr. Rudolf Fátyol, solist, violonist concertist. Transmitem sincere condoleanţe familiei, rudelor şi celor apropiaţi maestrului, cel care și-a dedicat viața domeniului artistic, contribuind la promovarea culturii sătmărene în țară și peste hotare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!,” este mesajul CJ Satu Mare, instituție care a marca simbolic doliul prin schimbarea elementelor de identificare de pe rețelele de socializare.

Un alt mesaj a venit și din partea Primăriei Satu Mare.

“Ne exprimăm profundul regret pentru trecerea în neființă a maestrului dr. Rudolf Fátyol, manager al Filarmonicii Dinu Lipatti, cetățean de onoare al municipiului Satu Mare și un exemplu extraordinar de profesionist și om de cultură. În cei peste 35 de ani de activitate a obținut cele mai înalte distincții și premii, fiind iubit și apreciat atât în țară, cât și peste granițe! Ne exprimăm recunoștința pentru contribuţia adusă în dezvoltarea şi promovarea culturii sătmărene și pentru nepreţuita susţinere a orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti. Dumnezeu să îi ofere un loc de cinste alături de alte mari personalități muzicale și să îi dea prilejul de a-i încânta și pe îngeri! Sincere condoleanțe familiei îndoliate! ,” transmit autoritățile locale.

Și primarul municipiului Satu Mare a transmis un mesaj de condoleanțe, tot pe pagina sa de socializare.

“Rămas bun, prieten drag! În inimă ai lăsat un gol, care nu cred că se va umple curând. Rudolf Fatyol ne-a cucerit prin talentul, eleganţa şi măiestria artei sale. Dedicându-şi cu pasiune întreaga sa viaţă Filarmonicii Dinu Lipatti, orașului Satu Mare, el a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate. Îngerii şi viorile lor să te ocrotească de acum înainte şi să te primească în rândurile lor! Adio! Condoleanţe familiei!”


Rudolf Fatyol s-a născut în 1957, în Carei, absolvind Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha.

Din anul 2003 deţine titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”.

Este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria). Palmaresul său include Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California), Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987).

În 2004 primeşte titlul de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare iar în 2011 titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei. Tot în 2011 a fost distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler.
În cei 30 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri) Rudolf Fátyol a susţinut concerte în Europa, Israel, China şi Taiwan.

1 Comment on "Rudolf Fátyol a trecut în neființă. O pierdere enormă pentru cultura sătmăreană"

  1. Satmarean | iulie 22, 2019 at 17:52 |

    Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Cu certitudine cultura sătmăreană pierde o valoare! Condoleanțe familiei îndoliate!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare
FOTO/VIDEO. S-a dat startul la Zilele Orașului Satu Mare. Urmează o noapte explozivă

Închide