S-a găsit vinovatul! Contrabandiștii, arătați cu degetul în cazul pestei porcine

Contrabanda cu alimente de la granița cu Ucraina pare să fie responsabilă de răspândirea virusului pestei porcine în Satu Mare, spune șeful DSVSA într-un interviu pentru Gândul.info. La noi în județ au mai rămas deschise două focare. 

Contrabanda cu alimente pare să fie vinovată pentru răspândirea pestei porcine la Satu Mare. Șeful DSVSA Nicolae Dumuța, într-un interviu acordat Gândul.info, a precizat că așa au apărut primele cazuri la porcii domestici pe parcursul anului trecut.

“Ancheta noastră ne-a dus la concluzia că virusul a fost introdus anul trecut, prin produse de origine animală, din Ucraina,” a declarat șeful DSVSA.Concluziile veterinarilor sunt susținute de rezultatele controalelor efectuate la vama Halmeu. Frontieriștii au găsit alimente de origine animală infectate cu virusul PPA.

Cazurile la porcii domestici au fost dublate de cele apărute la mistreți. Șeful DSVSA mai spune și că peste 1100 de probe au fost luate de la mistreți, iar primul caz confirmat a fost depistat în vara acestui an.

Județele de la granița cu Ucraina, țară afectată de PPA, sunt cele mai vulnerabile, mai spune șeful DSVSA.

Nicolae Dumuța a precizat că la Satu Mare mai sunt active două focare de pestă porcină, care urmează și ele să fie stinse.

Potrivit ultimei informări ANSVSA, la Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate în valoare de 56.490 de lei.

Veterinarii nu au fost singurii care au atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă contrabanda cu alimente de la frontiera cu Ucraina. O discuție în acest sens a avut loc și la Prefectură, după confirmarea la Satu Mare a primelor cazuri de PPA.

Și sătmărenii au învățat să fenteze măsurile de siguranță

În plus, chiar dacă a fost oprită comercializarea suinelor, oamenii au continuat să vândă porci, în viu sau carcase, chiar și prin intermediul platformelor online. Autoritățile au avertizat că interdicțiile au fost impuse ca măsuri de protecție și pentru a preveni răspândirea virusului. Cu toate astea, la un recent filtru în trafic, polițiștii au identificat un transport neautorizat de carcase de porci.Fii primul care comentează! despre "S-a găsit vinovatul! Contrabandiștii, arătați cu degetul în cazul pestei porcine"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre pesta porcină africană
Pesta porcină, verificată cu purceluși la Satu Mare

Închide