FOTOGALERIE. S-a SEMNAT contractul! Un nou POD peste Someș în județul Satu Mare

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a participat azi, 20.03.2018, la Seini, la invitația primarului orașului Seini, Tulbure Gabriela, la evenimentul dedicat semnării contractului de finanțare a podului rutier care va lega orașul Seini din județul Maramureș de satul Pomi din județul Satu Mare.

“Nu știu exact cât de important este acest pod pentru județul Maramureș și pentru orașul Seini dar știu cu siguranța ca pentru locuitorii comunelor Pomi, Crucișor, Bârsău, Valea Vinului și Culciu din județul Satu Mare azi este un moment istoric. Podul peste Someș va rezolva o problema economică extrem de importanta pentru oameniii din aceasta zona și anume le va permite sa își găsească mult mai ușor locuri de munca. De aceea, pe lângă felicitări, permiteți-mi sa va adresez sincere mulțumiri în numele acestora” a spus prefectul.

Valoarea proiectului

Primarul orașului Seini a declarat că finanțarea acestui proiect, în sumă totală de 15.695.900 de lei, reprezintă un pas important prentru dezvoltarea ecnomică, socială și culturală a zonei.

“La ora actuală legătura dintre localitatea Seini şi Pomi peste râul Someş se face cu bacul, dar acest lucru este îngreunat de cele mai multe ori din cauza condiţiilor meteo”, a spus primarul orașului, care a scos în evidență și câteva dintre beneficiile pe care le va aduce această investiție, una dintre acestea fiind scurtarea distanței dintre oraşul Seini şi Cluj- Napoca, cu aproximativ 60 de kilometri.

Moment istoric 

„PODUL UNIRII” – Podul rutier peste râul Someș, între orașul Seini și comuna Pomi, care va uni zona Codru cu Oașul și Maramureșul, devine realitate, este părerea deputatului Octavian Petric, un susținător al proiectului.

”Am susținut și eu de-a lungul anilor acest proiect atât de important pentru întreaga noastră zonă și mă bucur că azi s-a semnat autorizația de construire, la Seini. Din păcate, nu am putut fi prezent la eveniment, deoarece nu am putut lipsi din Parlament, dar voi participa negreșit la momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor în județul Satu Mare, la Pomi! Iată că facem podul! În doi ani va fi finalizat, deși au fost destule voci care au spus că investiția nu se va realiza vreodată! Îi felicit pe toți cei care s-au implicat, de-a lungul anilor, pentru ca acest vis să devină realitate!”, a declarat Petric.

De ce este important Podul

Pozitia orașului Seini față de cele trei orașe mari din zonă, respectiv Baia Mare, Satu Mare și Negrești-Oaș, sunt caracteristici care-l clasează ca fiind un nod important. De asemenea, din Seini pornește drumul DJ 109 I care asigură legătura cu drumul național DN 19, ce străbate municipiul Sighetu Marmației și ajunge la granița cu Ucraina. Drumul Național DN1C / E58 asigură legătura cu municipiul Satu Mare și de acolo cu granița cu Ungaria. Lățimea podului va asigura două benzi de circulație (câte una pe fiecare sens de circulație)

Cele mai apropiate poduri peste râul Someș de orașul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55.3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod.

Caracteristicile podului

Tablierul este compus din trei deschideri. Una centrală de 101 metri, alcătuită din două arce metalice cu grindă tirant, solidarizate cu tiranți înclinați concurenți și două deschideri laterale, amplasate de o parte și de alta a deschiderii centrale de câte 35 de metri fiecare, realizate din grinzi simplu rezemate.

Lungimea totala a podului este de 35 de metri, iar lățimea totală a secțiunii transversale este de 15.30 metri. Tehnologia de execuție constă fie în montarea tronsoanelor tablierului metalic pe mal, urmată de rotirea tablierului în poziția finală, fie prin executarea tablierului în amplasament, caz în care vor fi necesare palei intermediare în albia râului.

1 Comment on "FOTOGALERIE. S-a SEMNAT contractul! Un nou POD peste Someș în județul Satu Mare"

  1. Pereni Adrian | martie 21, 2018 at 13:40 |

    Domnilor, satmarenii credeau ca faceti un pod aici in oras, prin zona Botizului – Micro 17. Si acum pe podul Decebal se mai aglomereaza circulatia. Unde dracu duceti acel pod? Seini!? Bravo un proiect foarte inteligent.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre pod
FOTO&VIDEO. PLANURILE celui de-al treilea pod peste Someș

Închide