S-a terminat cu bubuiala de sărbători! Legea care interzice vânzarea de petarde publicului larg a trecut de Parlament

Peste trei sute de voturi pentru și o singură abținere, așa a arătat votul de astăzi pentru modificările aduse Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a sancţiunilor din domeniul materialelor pirotehnice, stabilind, între altele, pedepse cu închisoarea de la un an la cinci ani pentru prepararea, producerea, experimentarea, deţinerea, transmiterea sub orice formă, depozitarea, distrugerea, comercializarea, folosirea de astfel de articole din categoriile de divertisment, de scenă şi altele care sunt de risc scăzut, mediu şi mare, efectuate fără drept. Adoptarea legii a fost salutată de cei de la Declic care au și inițiat petiția de a opri comercializarea petardelor, adică interzicerea totală a comercializării și utilizării petardelor și a artificiilor de tip P1 către persoanele fizice.
Camera Deputaților a votat miercuri, cu o majoritate zdrobitoare, înăsprirea drastică a sancțiunilor pentru utilizarea ilegală a materialelor pirotehnice. Noile prevederi prevăd pedepse cu închisoarea de până la 5 ani pentru orice operațiune neautorizată cu articole pirotehnice, inclusiv deținere, vânzare sau folosire, chiar și în cazul celor considerate cu risc scăzut sau mediu.
De asemenea, legea limitează drastic accesul tinerilor și persoanelor neautorizate la petarde, artificii și alte materiale explozive.
Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza doar articole pirotehnice din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse ca de exemplu artificiile de tort, artificiile de mână sau fumigenele colorate).
De asemenea, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani prepararea, producerea, experimentarea, deţinerea, transmiterea sub orice formă, depozitarea, distrugerea, comercializarea, precum şi folosirea de articole pirotehnice din categoriile F2,F3, F4, T1,T2, P1 şi P2, efectuate fără drept, respectiv a articolelor de divertisment, de scenă sau altele de risc scăzut, mediu, mare.
Proiectul mai prevede că personalul special instruit va putea manipula explozivi de uz civil numai sub supravegherea unui artificier autorizat şi va putea manipula articole pirotehnice numai sub supravegherea unui pirotehnician autorizat.
