S-a trezit și DSVSA: ”Nu se interzice creșterea suinelor în gospodăria populației”

Bugetarii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare s-au dezmorțit în această dimineață – la câteva zile de la izbucnirea scandalului vizavi de creșterea porcilor în gospodăriile populației – și s-au pus pe redactat și remis un comunicat de presă liniștitor. Cam tardiv, ce-i drept, și cu un substrat politic, având în vedere semnatarul acestui comunicat: Dr. Dan Zeicu, PNL-ist de frunte.

Redăm integral comunicatul de presă: 

”Proiectul de ordin privind regulile generale de biosecuritate a fost publicat de ANSVSA încă din luna noiembrie 2019, acesta este în dezbatere publica iar obiectivul este de a găsi cea mai buna soluție prin care sa permită creșterea porcilor în sistem gospodăresc dar și pentru dezvoltarea fermelor comerciale și a celor industriale.

Ordinul nu prevede interzicerea creșterii suinelor în gospodăria populației, în urma consultării cu crescătorii și asociațiile de fermieri va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane.

Tradiția creșterii porcului în sistem gospodăresc nu va dispărea, dar trebuie respectate niște reguli minime de biosecuritate. Se dorește adoptarea unui program de măsuri care sa reducă la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României și care sa permită relansarea activității privind creșterea porcinelor.

ANSVSA asigura toți cetățenii ca, în România, vor putea crește porci în gospodăria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”.


Nota redacției: Ordinul în cauză prevede la art. 4 următoarele: ”În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, (în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă: i) activitatea de reproducție; ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”. 

Întrebare de logică elementară: dacă este interzisă reproducția și mișcarea porcinelor în gospodăriile private, de unde și cum își va putea achiziționa purceluși un simplu crescător?! De la fermele autorizate sanitar-veterinar în niciun caz, fiindcă nu este persoană juridică autorizată. Efectele ascunse ale acestui ordin, în timp, vor reduce serios capacitatea simplilor fermieri de a-și asigura tineret suin. Concluzie: nu se interzice creșterea, dar românii nu vor mai avea ce să crească!

Dacă în respectivul ordin s-ar fi precizat că nu este interzisă însămânțarea artificală a scroafelor în gospodăriile individuale problema ar fi fost rezolvată în oarecare măsură. Căci, scroafa nu va intra în contact direct cu vierul, evitându-se astfel o posibilă contaminare. Dar un ordin inexact generează efecte ascunse.

2 Comments on "S-a trezit și DSVSA: ”Nu se interzice creșterea suinelor în gospodăria populației”"

  1. Din pacate asa e Romania normala a lui Iohannis si a Pnl-istilor
    Niste incompetenti, cand sunt in opozitie vor la putere, iar cand o au, nu sunt in stare sa emita nici macar un un comunicat de presa prompt si concret, dapoi altceva!!!
    “Bugetari praf”

    View Comment
  2. dar carnea din comert cata siguranta prezinta ,sau poate fermele sa asigure atata carne de craviun la populatie?ce zici tov johanis?e bine ce faceti? magarilor tineti cu orice pret romanul sa fie zilnic cu lpasa pe la magazine dupa cumparaturi.?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Direcția Sanitar-Veterinară
Românii nu vor mai putea să crească porcii în orice condiții. Vânzarea, interzisă!

Închide