S-au pregătit pentru distracția de Revelion dar s-au ales cu dosare penale


Aproape 7.000 de bucăți de articole pirotehnice au fost confiscate în ultimele zile de polițiștii sătmăreni. Oamenii legii au deschis și trei dosare penale în acest sens. La nivel național, Poliția Română continuă acţiunea „Foc de Artificii”.

Polițiștii sătmăreni au ridicat în vederea confiscării peste 6 800 de bucăți de articole pirotehnice, ocazie cu care au întocmit 3 dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de deținerea de materiale pirotehnice fără drept.

Verificările vor continua pe raza județului, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Acţiuni şi controale au fost anunțate atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Polițiștii avertizează asupra pericolelor utilizării articolelor pirotehnice. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care sunt cei mai expuși la victimizare în cazul în care intră în posesia unor articole pirotehnice interzise și le folosesc!

Oamenii legii subliniază că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Interdicții în utilizarea articolelor pirotehnice

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Poliția Română desfășoară la nivel național acțiunea „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice și pentru a preveni victimizarea cetățenilor.2 Comments on "S-au pregătit pentru distracția de Revelion dar s-au ales cu dosare penale"

  1. Sa se scoata si artificiile de la nunti!! Asta ca asta dar cum naiba sa fie voie sa aprinzi artificii in spatii închise la nunți la dansul mirilor si la tort ?? Se intoxica lumea in sala!!! Pompierii dorm? Politia nu ia masuri?

    View Comment
  2. Degeaba anuntati, fiindca e tot mai rau,am copil mic si stam in zona unde non-stop se aud pocnituri ca de tun nu Picolo cum erau mai demult… Se pare ca degeaba anunti autoritatile + copii de 10 max 15 ani ii vad de pe balcon cum se joaca cu ele… Asta e ce sa facem traim in romania, Tara tuturor posibilitatilor.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre foc de artificii, poliție
Sute de pomi de Crăciun, confiscați în urma descinderilor polițiștilor

Închide