Sâmbra Oilor, cu mii de petrecăreți și zeci de politicieni (FOTOGALERIE)

Sâmbra Oilor – ajunsă la cea de-a 60-a ediție – nu se mai bucură de participarea masivă din ultimii ani. Nici vremea nu a ținut cu participanții. A plouat în mai multe reprize.

Singura constantă este prezența unui număr mare de oameni politici, alături de echipele de campanie. Nu au lipsit nici ”băile de mulțime”, unii participanți simțindu-se agasați de prezența politicienilor.

Nu a lipsit președintele național al PSD, Liviu Dragnea, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, deputatul PSD Octavian Petric, deputatul PNL Adreea Paul, deputatul PNL Romeo Nicoară, senatorul UDMR, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, respectiv primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

Celebrul instrumentist și interpret Dumitru Fărcaș a fost capul de afiș al sărbătorii câmpenești de la Huta Certeze. Au mai urcat pe scenă și cunoscuţii interpreți de muzică populară din Maramureș Cornelia și Lupu Rednic.

sambra02

Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului. Se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut. Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta Certeze devine, an de an, gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nord-vestice. Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească unde se consumă produse tradiţionale.

La origini, ca şi azi, sâmbra semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească asupra treburilor majore ale oieritului. Câteva zeci dacă nu sute de asemenea înţelegeri au loc în fiecare primăvară în toate cele 23 de sate oşeneşti, la date diferite în aceeaşi localitate şi în zile ale săptămânii socotite faste: marţi, joi, sâmbătă.

 Fii primul care comentează! despre "Sâmbra Oilor, cu mii de petrecăreți și zeci de politicieni (FOTOGALERIE)"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre folclor, Huta Certeze, Negrești-Oaș
Doi MINORI au GOLIT o casă în județ. Au FURAT tot ce le-a stat la îndemână

Închide