Satele se depopulează. Soluția unui deputat sătmărean pentru salvarea mediului rural


Sunt îngrijorătoare informațiile apărute în presă conform cărora, în acest an, au solicitat sprijinul pe teren cu 117 mii de persoane mai puține decât anul trecut. E drept însă că solicitările înregistrate însumează suprafețe totale mai mari cu 170 de mii de hectare față anul 2019.

”În prezent, cea mai plauzibilă cauză este faptul că fermierii cu terenuri mici abandonează munca agricolă, iar proprietarii actuali de terenuri mari vor cumpăra în foarte scurt timp aceste terenuri de mici dimesiuni. Se vor desființa fermele mici și de familie, famillile vor abandona viața la țară, această tendință fiind una nefavorabilă” – a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, membrul comitetului pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Scăderea populației rurale și revenirea oamenilor la oraș conduce la grave probleme sociale. Astfel de fenomen s-a produs în urmă cu zece ani și în Ungaria, unde foarte multe localități rurale au rămas cu un număr foarte de mic de locuitori și nici prin prețul extrem de scăzut al imobilelor nu s-a reușit repopularea acestor localități.

După părerea deputatului Magyar, soluția există deja, însă foarte puțini profită de ea. În decursul unui an, numărul cooperativelor agricole a crescut doar cu 1,7 la sută, cu toate că prin ele ar putea supraviețui și fermele mici. Secretul constă în achiziționare, prelucrare și vânzare comună – cooperativele de succes pot garanta nu doar supraviețuirea, dar și o dezvoltare alertă.

Legea care încurajează înființarea cooperativelor prevede și o reducere de impozit pe durata mai multor ani fiecărei cooperative nou înființate, respectiv în cazul achiziționării tractoarelor, aparaturilor agricole sau a sistemelor de irigare, aceste cooperative sunt scutite de plătirea vămii.

Achiziționarea și utilizarea în grup a utilajelor agricole, respectiv prelucrarea modernă a produselor joacă un rol important și în procesul introducerii acestor produse pe paleta hipermarketurilor – așa cum s-a întâmplat în cazul cooperativei Someș. Aceste cooperative certifică faptul că prin buna lor funcționare se pot încasa venituri de zeci de milioane de lei.1 Comment on "Satele se depopulează. Soluția unui deputat sătmărean pentru salvarea mediului rural"

  1. Cum vor sa recompileze satele românești daca nu ai voie sa crești un porc??. Ce sa faca omul la tara?sa are cu vacile sau sa stea la tara fara un venit??.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand
Proiect de lege: Mai multe puncte de trecere a frontierei. Bandă pentru lucrătorii transfrontalieri

Închide