Sătmărean amendat pentru că a raportat încălcarea ordonanțelor militare

Un sătmărean a sunat la 112 și a raportat faptul că un grup de persoane nu respectă prevederile ordonanțelor militare în localitatea Supuru de Jos. Acesta a fost amendat de către polițiști, motivând faptul că ar fi fost în stare de ebrietate, nu și-ar fi declinat identitatea reală în momentul apelului, respectiv informațiile raportate nu s-au adeverit. 

De unde a început totul

Concret, în data de 20 aprilie 2020, în jurul orei 18.00, tânărul a observat pe stradă un grup de șapte tineri. Dând dovadă de spirit civic, tânărul a sunat la 112 și a solicitat sprijinul Poliției. Doar că, în loc să verifice sesizarea, un agent de poliție a crezut de cuviință că se impune sancționarea celui care a sunat. Motivul: polițiștii au fost nevoiți să vină la apel de la un accident.

Așa că tânărul a luat o amendă de 4.000 de lei pentru apelare abuzivă la 112. (Cu toate că nu s-a verificat dacă cele sesizate de tânăr s-au adeverit sau nu).

”Eu am sunat într-o seară pe la ora 18.00, la 112, pentru că erau vreo șapte rromi în gașcă pe stradă, pe drumul european și nu aveau nici mănuși și nici mască. Și de aia mi-au dat 4.000 lei. Este corect așa…? Eu nu am de unde să plătesc așa mult, că lucrez pe 1.500 lei pe lună. Clar nu mai sesizez nimic de acum înainte. Din partea mea, poate să facă cine ce vrea, dacă așa pățește cineva care vrea să ajute Poliția”, s-a plâns tânărul.

Polițistul nu consideră o urgență încălcarea ordonanțelor militare

Din câte se pare, agentul de poliție arată că l-a amendat pe tânărul care a sunat fiindcă nu a crezut că deplasarea unui grup de șapte persoane, în plină pandemie, constituie o urgență.

”Susnumitul a solicitat intervenția la fața locului a agenților apelând la SNAU 112 fără a avea un motiv justificat. Totodată, atunci când a fost identificat de organele de poliție, acesta a declarat verbal faptul că a solicitat intervenția organelor de poliție la fața locului deoarece sunt persoane care se deplasează pe stradă în localitatea Supuru de Jos fără a purta mască de protecție împotriva noului coronavirus”, se arată în procesul verbal întocmit de agentul de poliție.

 

Poziția Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare

În urma informațiilor apărute în spațiul public prin care se arată faptul că un cetățean din comuna Supur ar fi fost sancționat contravențional întrucât ar fi raportat poliției încălcări ale ordonanțelor militare, vă comunicăm următoarele:

La data de 20 aprilie a.c., un cetățean, de 21 de ani, din localitatea Supur, a apelat de mai multe ori SNUAU 112, la intervale scurte de timp, pentru a sesiza faptul că în localitate sunt persoane care nu respectă ordonanțele militare, fără a indica locația exactă a acestora și modalitatea în care nu le respectă.

În urma sesizării primite polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad au efectuat verificări, ocazie cu care nu au identificat persoane din categoria celor semnalate în sesizare.

De asemenea, au procedat la identificarea persoanei apelante ocazie cu care au constatat faptul că acesta oferise dispecerului 112 date false privind identitatea lui și se afla într-o vădită stare de ebrietate.

Având în vedere cele constatate polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a tânărului întrucât a apelat numărul unic de apeluri de urgență 112, de mai multe ori, fără a avea un motiv justificat.

Reamintim cetățenilor faptul că în sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Sancțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Exemple de situații de urgență:
accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

ATENȚIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut poate face diferența între viață si moarte!

3 Comments on "Sătmărean amendat pentru că a raportat încălcarea ordonanțelor militare"

 1. Sincer mie mi se pare mică amenda. Merita amenda maximă de 20000 de lei.

  Individul ăsta ar fi prosperat pe vremea securității. Are în ADN turnătoria.

  Auzi la el, romii și-au permis să se plimbe în grup mai mare de 3 și fără măști și fără mănuși. Primăvara pe uliță, varianta coco 19.

  Ăștia suntem ca nație, divizați și călcați în picioare de stăpâni…

  View Comment
 2. Ell Este Un Copil Cinstit
  Ca Umbla Fara Declaratie
  Si Mort De Beat Ce Drq Ca Io Am Fost De Fata Cand La Luat Politia Nu Tin Parte La Gaborii Da NuVa Mai Luatii Dupa Totii Mincinosii

  View Comment
 3. Dacă tindem spre o societate civilizată, trebuie să punem stop abuzurilor acestor milițienii, care trebuie dați afară din MAI, nu e normal sa te sancționeze fără un motiv întemeiat, indiscutabil și mai ales atunci când dai dovadă de spirit civic. Dl Velea ar trebui să vă dați demisia, iar vă mai spun PNL a scăzut 10% pe criza asta, datorită incapacității gestionarii situației de urgență. Ca o paranteza, sunt oameni care nu au posibilități în a-și procura efectiv formularul declarației și au fost sancționați în consecință. Milițienii ar fi trebuit sa adopte o atitudine preventivă, înainte de ai sancționa pe oameni.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul de Poliție Județean
Pățania unui șofer în Satu Mare. Polițiștii i-au comunicat două viteze în același timp

Închide