Sătmarul minunilor! Un careian a fost pus din greșeală în izolare la domiciliu

Confuzia cauzată de un document publicat pe site-ul celor de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, pentru o mai bună și rapidă informare cu privire la coronavirus, a generat situații tragi-comice! Astfel, un bărbat din municipiul Carei, revenit din Franța, a fost trimis în autoizolare la domiciliu din greșeala autorităților. Ironic, link-ul este publicat și acum în antetul site-ului Ministerului Sănătății. 

O poveste cu iz tragi-comic

Bărbatul, în vârstă de circa 40 de ani, a povestit totul pentru PresaSM. Acesta a plecat duminică în Franța, în interes de serviciu. A luat o cursă aeriană de pe aeroportul din Debrecen, revenind pe același aeroport în cursul zilei de miercuri. Intrarea în România a făcut-o prin PTF Urziceni. Unde i s-a spus că trebuie să stea în autoizolare.

Dând dovadă de responsabilitate, bărbatul s-a dus și s-a autoizolat singur într-un imobil de pe raza municipiului Carei. Doar că astăzi a primit un telefon de la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, ocazie prin care i s-a spus că nu mai este cazul să stea izolat. Iar doar luni urmează să primească și un document în acest sens.

Pentru a fi sigur, bărbatul a sunat la un număr ”telverde” destinat informării pentru cazurile legate de coronavirus, unde i s-a răspuns: ”Bună întrebare…”. Dând în continuare dovadă de responsabilitate, bărbatul a decis să rămână acasă până luni pentru a nu genera panică în jurul său.

De unde a început confuzia 

Practic, în seara zilei de 11 martie, secretarul de stat din ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o intervenție la Digi24, a precizat că urmează să fie luate noi măsuri la granițele țări, printre acestea plasarea direct în carantină a persoanelor care vin din nordul Franței și Madrid.

A doua zi, înainte de orele prânzului, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a și actualizat lista publicată pe site-ul propriu. Pe noul document, Franța a intrat în zona galbenă, ceea ce însemna că toți românii reveniți din Franța, cu excepția zonei de nord, care devenea zonă roșie, urmau să ajungă în autoizolare.

Presa, dar și opinia publică, a distribuit pe rețelele de socializare noile prevederi din documentul postat de cei de la C.N.C.S.B.T.

Înainte de ora 15.00, Departamentul pentru Situații de Urgență, într-o comunicare ce anunța noi cauzuri de infecție, a precizat că: nu s-a luat nicio decizie referitoare la includerea în zonele roșii, respectiv cele care presupun carantina instituționalizată timp de 14 zile a cetățenilor care revin din regiuni ale Franței, Germaniei și Spaniei. O astfel de decizie referitoare la actualizarea zonelor de risc (zone roșii/zone galbene) poate fi luată numai la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în urma unor evaluări meticuloase a evoluției răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”.

Ulterior, harta a fost retrasă de pe site-ul C.N.C.S.B.T. și înlocuită, dar nu înainte ca ea să apară în presă și să fie distribuită și de instituții publice.

Fii primul care comentează! despre "Sătmarul minunilor! Un careian a fost pus din greșeală în izolare la domiciliu"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Dezinfectare de urgență la Primăria Satu Mare după autoizolarea viceprimarului Adrian Albu

Închide