Satu Mare, dat exemplu pozitiv în lupta cu COVID-19 de experți!

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, are o prognoză sumbră pentru finalul lunii august. Dacă lucrurile continuă în ritmul actual, spune Mixich, la sfârșitul lunii 80% din paturile ATI pentru COVID-19 din țară vor fi ocupate de pacienți în stare gravă. În postarea sa pe Facebook, expertul vorbește și despre faptul că județele cu rate mari de infectare ar trebui carantinate, asta pentru că “e nefiresc ca cei din Satu-Mare sau din alte județe unde epidemia este ținută sub control, să sufere economic sau sanitar din cauza județelor care, din variate motive, au pierdut controlul”.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, expertul numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, Vlad Mixich, are prognoze pesimiste pentru finalul lunii în curs, asta dacă în țară se menține ritmul actual de îmbolnăvire.

“Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, la finalul lui august 80% din paturile de terapie intensivă (ATI) destinate COVID-19 la nivel național vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă. Atunci sistemul va fi foarte aproape de acel tip de colaps în care medicii vor trebui să facă alegeri imposibile. Medici infecționiști și de ATI deja super-epuizați”, spune Mixich precizând că “estimarea are la bază o prognoză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (prin CNEPSS pe baza datelor colectate de DSU) care concluzionează pe baza unei modelări efectuate săptămâna trecută că în ultima zi a lui august vom avea 650 de pacienți cu COVID-19 internați la ATI și pe cifra recent anunțată de ministrul Sănătății de 840 de paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID-19”.

Satu Mare, dat ca exemplu pozitiv în lupta cu COVID-19Mixich vorbește și despre diferențele mari dintre județe, dând exemplul județului Satu Mare, cu o rată scăzută de îmbolnăviri, asta în timp ce la polul opus se află Argeșul, care se confruntă cu tot mai multe cazuri. Expertul pledează pentru decizii locale, unele care să protejeze județele care au reușit să țină în frâu epidemia.

“Argeșul are rezervorul de cazuri deja pe trei sferturi plin și, dacă pun interesul public înaintea interesului politic, Guvernul ar trebui să se pregătească să discute carantinarea județului. Pentru că e nefiresc ca cei din Satu-Mare sau din alte județe unde epidemia este ținută sub control, să sufere economic sau sanitar din cauza județelor care, din variate motive, au pierdut controlul“, explică Mixich.

Expertul a publicat și o imagine sugestivă care arată cât de aproape de nivelul de alertă de la care se poate declanșa carantina regională erau săptămâna trecută județele fruntașe la cazuri de coronavirus.

Astfel de reprezentări grafice, spune Mixich, “ar trebui publicate zilnic de Guvern, în locul pomelnicelor de cifre lipsite de orice context. Comunicările acestea trebuie făcute pentru ca oamenii să înțeleagă rapid și simplu unde se situează comunitatea lor și cât de aproape sau departe sunt de o nouă carantinare.”

Care sunt datele INSP

Astăzi, 3 august, județul Argeș a înregistrat 96 de cazuri noi, fiind devansat doar de Capitală, la București înregistrându-se 120 de cazuri noi. La Satu Mare, de duminică și până luni dimineața, nu au mai fost raportate cazuri noi. Bilanțul, la nivelul județului nostru este de 110 cazuri, de la începutul epidemiei și până în prezent, asta în timp ce Bucureștiul a trecut de 6200 de cazuri, iar Argeșul a înregistrat 3512.Fii primul care comentează! despre "Satu Mare, dat exemplu pozitiv în lupta cu COVID-19 de experți!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
S-a actualizat lista cu țările din „zona galbenă”. Intră în vigoare pe 3 august

Închide