Sindicaliștii din Sănătate pregătesc proteste. Pichetarea prefecturilor, în 14 ianuarie


Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă organizarea unui protest în Piaţa Victoriei şi pichetarea prefecturilor în 14 ianuarie, precum şi ”iniţierea unei forme inovative de protest”.

Pe lista revendicărilor sindicaliștilor se află: măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate, o campanie adecvată de informare pe tema vaccinării, respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim şi acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate.

”Biroul Executiv al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în data de 05.01.2020, a decis iniţierea procedurii privind declanşarea protestelor de amploare şi a stabilit calendarul primelor acţiuni de protest”, anunţă sindicaliştii.

Programul acţiunilor de protest pe termen scurt:

În perioada 07-09.01.2021 toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susţinere a revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” parlamentarilor.

Organizarea unor proteste (miting/pichetare) la nivel local, în fiecare judeţ, în faţa prefecturilor, în data de 14.01.2021, de toate sindicatele membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Organizarea unui protest în Piaţa Victoriei în data de 14.01.2021.- Iniţierea unei forme inovative de protest.

Lista revendicărilor:

 1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă:
  1. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccină
  2. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
  3. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
  4. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
  5. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
 2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
 3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
 4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.
 5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
 6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
 7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
 8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
 9. Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.


Fii primul care comentează! despre "Sindicaliștii din Sănătate pregătesc proteste. Pichetarea prefecturilor, în 14 ianuarie"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre medici
Situație dramatică la Spitalul Carei. Medic: ”Pacienții sunt în număr tot mai mare”

Închide