SONDAJ. Cât de îngrijorați sunt românii de pandemie. Opinia despre COVID-19


Cei mai mulți dintre români se arată îngrijorați sau foarte îngrijorați de pandemie de coronavirus, arată un sonaj făcut de cei de la IRES. Îngrijorarea crește, arată datele, mai ales în rândul femeilor atunci când vine vorba de faptul că un membru al familiei ar putea contracta boala. Mulți dintre români au renunțat la mersul la biserică, la întâlnirile cu prietenii, dar mai ales la participarea la evenimente publice. 

Cei mai mulți dintre români, 76%, sunt fie foarte îngrijorați, fie îngrijorați de pandemia de COVID-19, arată datele unui sondaj realizat de cei de la IRES. Doar 24% spun că sunt destul de puțin, puțin sau chiar deloc îngrijorați. Femeile sunt cele mai îngrijorate, arată datele sondajului, iar în cazul celor de peste 65 de ani, procentul ajunge chiar la 87%. Mult mai puțin îngrijorați sunt bărbați, 68%, raportat la 83% dintre femei.

Cele mai mari îngrijorări le produce faptul că un membru al familiei ar putea contracta boala. Datele IRES arată că și în acest caz, femeile sunt mult mai îngrijorate decât bărbații. 85% dintre femeie s-au declarat foarte sau destul de îngrijorate de faptul că o persoană din familie s-ar putea îmbolnăvi, în comparație cu doar 64% dintre bărbați.

Păreri împărțite atunci când vine vorba despre politica guvernului de protejare a populației

În continuare, cei mai mulți dintre români, peste 80%, nu cunosc pe nimeni care să fi fost diagnosticat cu COVID-19, dar 51% spun că sunt la curent cu faptul că au fost identificate cazuri în localitățile în care locuiesc.

Din cauza pandemiei, mulți dintre români, 94%, au renunțat să participe la evenimente publice, iar 85% nu au participat nici la evenimentele de familie. 82% au declarat că nu s-au dus nici la biserică.

În ceea ce privește purtatul măștii în spațiile închise, 94% spun că le-au purtat, gradul de conformare fiind cel mai mare la grupele de vârstă 36-50 și 51-65.

Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre politicile guvernului de oprire a răspândirii epidemiei. Dacă 48% dintre cei intervievați au spus că sunt foarte mulțumiți (12%) sau destul de mulțumiți de măsurile luate pentru protecția populației, 46% au spus că sunt destul de nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de măsurile luate de Executiv.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 24 – 25 iulie 2020 pe un eșantion simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată din România, de 898 de persoane cu vârsta de peste 18 ani folosindu-se metoda CATI. Eroare maximă tolerată este de ± 3,3%.Fii primul care comentează! despre "SONDAJ. Cât de îngrijorați sunt românii de pandemie. Opinia despre COVID-19"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Fetiță (12 ani) cu COVID-19 s-a internat singură în spital, să își protejeze mama bolnavă

Închide