Sufletele nimănui! Drama copiilor lăsați pe drumuri în municipiul Satu Mare


Sute de copii ajung pe străzile municipiului sau județului Satu Mare, ai nimănui, după ce așa-zișii părinți ajung prin închisoare sau îi abandonează. Minorii ajung în mâna unor rețele de cerșetorie sau prostituție, folosindu-i cu cinism. 

O realitate cruntă

Singurul studiu social serios  – comandat pe raza municipiului Satu Mare de Asociația Stea – a scos la iveală un fenomen alarmant. Astfel, vârsta medie de la care copiii au început să cerşească este de zece ani, în timp ce aceştia se prostituează – în medie – de la vârsta de 14 ani.

La fel de grav este şi faptul că 14% dintre copii sunt bătuţi aproape zilnic, iar 11% dintre femei sunt agresate zilnic. Totodată, în 11% din familii cineva consumă alcool în exces sau droguri.

Există şi cazuri de sărăcie extremă în municipiul Satu Mare. Un procent de 13% din persoanele care provin din medii defavorizate au fost nevoiţi să mănânce din gunoi, în timp ce în 30% din familii cel puţin o persoană s-a culcat nemâncată din lipsa resurselor pentru hrană.

Eforturi de salvare

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială Satu Mare duc o luptă continuă pentru salvarea acestor suflete. Mai exact, încearcă să îi ajute pe părinți, astfel încât să nu renunțe la copii și să îi ducă pe drumul cel bun.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 240 de copii se află în astfel de situații. Mai exact, părinții sunt în detenție și se află în risc de separare de familie.

În acest sens, reprezentanții Primăriei Satu Mare vor să atragă granturi nerambursabile pentru proiecte care să asigure dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copilului de familie. Valoare maximă eligibilă a proiectului este de peste un milion de euro.

În cadrul proiectului se are în vedere înființarea a două servicii sociale care să furnizeze sprijin în vederea asigurării dreptului la identitate, sănătate și educație pentru copiii ai căror părinți sunt în detenție și se află în risc de separare de familie.

Este vorba despre un centru de zi pentru 80 de copii din municipiul Satu Mare/județul Satu Mare ai căror părinți sunt în detenție și care sunt identificați ca fiind în risc de separare de familie. Al doilea serviciu se referă la furnizarea de asistență comunitară pentru 160 de copii ai deținuților din penitenciarul cu adresa oficială în Baia Sprie/Maramureș și care sunt identificați ca fiind în risc de separare de familie.1 Comment on "Sufletele nimănui! Drama copiilor lăsați pe drumuri în municipiul Satu Mare"

  1. Ce statistică. Poate 90% dintre familii consumă alcool sau drog. Poate 80% dintre copii sunt bătuți și poate 100% dintre aceste persoane se culcă nemâncați.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.