SURSE. Șah mat pregătit de autorități pentru Episcopia Romano-Catolică, în Satu Mare

Statul român, prin instituțiile abilitate, au pregătit un plan timid (care depinde de factorul politic, format din lipitori de afișe plantați în posturi cheie și baronii locali care i-au promovat din PNL,  ALDE sau PSD) pentru a scăpa de chiriile plătite lunar de Primăria Satu Mare către Episcopia Romano-Catolică pentru clădirile retrocedate, în care funcționează unități de învățământ. Este vorba despre mai multe imobile, printre care Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2.

Spre exemplu, se are în vedere comasarea unor școli tehnice într-un spațiu comun precum Grupul Școlar ”Traian Vuia” sau complexul UNIO.  Astfel, s-ar putea elibera spații ale unor licee, ale căror clădiri se află în proprietatea statului român, cum ar fi ”Constantin Brâncuși”, ”George Emil Palade”, ”Eliza Zamfirescu” sau ”Brătianu”.

După eliberarea a cel puțin două spații aflate în proprietatea statului român, autoritățile vor propune mutarea unor școli precum ”Ham Janos” sau ”Kolcsey Ferenc” (școli confesionale) în clădirile eliberate de școlile ”românești”. Dacă Episcopia Romano-Catolică sau Episcopia Reformată vor refuza acest lucru (evident prin ”reprezentanții” politici), atunci statul român va propune o chirie de ”un leu” pentru clădirile în care funcționează în acest moment școlile confesionale (aflate în proprietatea episcopiilor).

Concret, în cazul unui refuz, statul român nu va mai plăti zeci de mii de lei chirie pentru clădirile episcopiilor în care funcționează, culmea ironiei, chiar școlile confesionale, pentru care statul român plătește chirii cu multe zerouri.

Coincidență sau nu, pentru școlile ”românești” care funcționează în clădirile retrocedate, termenele sunt mai scurte, respectiv 2018-2019, în timp ce pentru cele ”maghiare” termenele sunt de 2020, 2025, 2031!

Concret, contractul pentru imobilul în care funcţionează Liceului Kolcsey Ferenc expiră în anul 2031, pentru Liceul Ham Janos – 2020, iar pentru Grădinița Ham Jonos – 2025. La polul opus, contractul pentru Colegiul Național ”Ioan Slavici” termenul expiră în data de 30.09.2018.

Coincidență sau nu, din acest an sau din anul următor, Primăria Satu Mare și Inspectoratul Școlar Județean vor avea câteva probleme pe cap, după ce aceste contracte de închiriere nu vor mai produce efecte juridice.Fii primul care comentează! despre "SURSE. Șah mat pregătit de autorități pentru Episcopia Romano-Catolică, în Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Satu Mare
Individul care molestează femei în Satu Mare, pus pe ”liber” de procurori

Închide