Sute de porci mistreți, vânați. Crescătorii de porci, puși din nou în gardă


Sute de porci mistreți au fost vânați de la izbucnirea pestei porcine în Satu Mare. Autoritățile sunt în continuare în alertă pentru a preveni noi focare. 

Sute de porci mistreți au fost vânați în județul Satu Mare odată cu confirmarea primului caz de pestă porcină în județul Satu Mare. Potrivit datelor DSVSA, alte 30 de capete au fost găsite decedate în pădurile de la noi. În 12 cazuri, examenele de laborator au confirmat existența virusului pestei porcine.

“De la apariția primului focar de pestă porcină africană la mistreț au fost vânați 312 capete, au fost găsiți morți 30 capete mistreți,  iar în urma examenelor specifice de laborator au fost confirmați ca pozitivi 12 capete,” se arată într-un comunicat al DSVSA.

Autoritățile rămân în alertă, mai ales după cazurile confirmate la Bocicău, Gherța Mare și cele cinci focare de la Dindești. Principala problemă, spun veterinarii, rămân focarele din rezervoarele naturale.

“Riscul foarte mare  îl constituie rezervoarele naturale ale virusului reprezentate de  porcii mistreți dar și porcii domestici, în cazul în care aceștia intră în contact direct cu cei bolnavi,” spun veterinarii.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții, mai anunță autoritățile.

Veterinarii le reamintesc crescătorilor că suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise. Acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Pentru siguranță, se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

În cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.1 Comment on "Sute de porci mistreți, vânați. Crescătorii de porci, puși din nou în gardă"

  1. Cum de nu a ajuns pesta asta in incinta UNICARMULUI asta dovedeste ca are o firma de paza smechera…))..))

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre DSVSA
Soluție pentru spălarea furctelor și legumelor
DSVSA, AVERTISMENT în cazul toxiinfecțiilor. Soluția ușor de preparat pentru a scăpa de pesticide și bacterii

Închide