Tășnadul, cea mai mare stațiune din județ, a devenit de interes național


Localitatea Tășnad a devenit stațiune turistică de interens național, a anunțat ministerul Turismului printr-un comunicat de presă. Tot în județul nostru, localitatea Vama a devenit stațiune turistică de interes local. 

Potrivit ministerului Turismului, localitatea Tășnad a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a primi atestatul de stațiune turistică de interes național. Alături de Tășnad, în nord-vestul țării, a mai fost atestată ca stațiune turistică și zona centrală veche a municipiului Oradea.

“În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, localitățile Tășnad (jud. Satu Mare), Lacu Sărat (jud. Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Turismului.

Tășnadul mizează pe turism balnear, cultural și agroturism

Solicitarea a fost depusă la finalul anului trecut, iar specialiștii au susținut faptul că Tășnadul are potențial nu doar pentru turismul balnear, ci și pentru cel cultural, printre altele.

“În localitatea Tășnad se pot practica: turismul balnear, turismul cultural, agroturismul, cicloturismul (există piste pentru biciclete), dar și turismul de vânătoare și pescuit sportiv, iar accesul în oraşul Tăşnad se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană”, argumentează specialiștii ministerului Turismului.

Comuna Vama – stațiune turistică de interes local

 

Vești bune sunt de la minister și pentru localitatea Vama. Autoritățile de aici au solicitat ca localitatea să fie atestată drept stațiune turistică de interes local.

“Totodată, având în vedere potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, localitățile Tăuții Măgherăuș (jud. Maramureș), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Peștișani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local”, se mai arată în comunicatul de presă al ministerului.

Și solicitarea autorităților din Vama a fost depusă tot în noiembrie 2019.

“În localitatea Vama se pot practica: turismul balnear, agroturismul, și turismul de drumeție, în prezent existând 104 de locuri de cazare, din care 35% sunt clasificate la 3 stele”, se arată în documentul ministerului Turismului.

Cum ar putea ajuta noile atestate la dezvoltarea localităților

Pe termen lung și mediu, atestarea localităților ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv, speră autoritățile.


FOTOGALERIE. Ștrand ultramodern la Tășnad. Investiție de zeci de milioane de euro


Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile.

Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creşterea numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

“De asemenea, avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii a rezidenţilor acestor zone”, spun autoritățile centrale.

Iar acestea nu sunt singurele beneficii, explică oficialii ministerului.

“Totodată, pentru a sprijini dezvoltarea localităților care au potențial turistic ridicat și dispun de resurse turistice, dar sunt situate în zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a stațiunilor turistice prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008, în sensul permiterii sistemelor individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare”, mai arată sursa citată.

Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.



Fii primul care comentează! despre "Tășnadul, cea mai mare stațiune din județ, a devenit de interes național"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.




Mai multe despre Tășnad, turism
VIDEO. Petrecăreții din Tășnad s-au ales cu amenzi. Cheful de 1 Mai îi va costa câteva mii de lei

Închide