“Taxa pe corupție”. Cât plătește fiecare angajat pentru a susține “sistemul”


Într-o analiză făcută de Andrei Caramitru, fondator al Kessel Run Ventures, pentru G4Media, se arată că fiecare angajat plătește aproximativ 2.000 de lei pe lună drept “taxă pe corupție”. Cei mai mulți bani se duc pentru a acoperi evaziunea fiscală practicată de “firmele prietene”.

Andrei Caramitru, într-o analiză pentru G4Media, vorbește despre costul lunar pe care angajații din România îl plătesc drept “taxă pentru corupție”. Potrivit fondatorului Kessel Run Ventures, cei mai mulți bani merg pentru acoperirea evaziunii fiscale tolerate de autorități. Mici nu sunt nici sumele pentru plata aparatului bugetar și cele care merg către investiții neperformante, realizate la suprapreț.

Corupția în România: 25 miliarde euro/an

sursa: USR/Fara Penali in Functii Publice/Facebook

Cei mai mulți bani, spune analistul, merg către acoperirea evaziunii fiscale. Pe listă figurează și salariile pentru aparatul bugetar, dar și pensiile speciale.

Pensii speciale: 1.8 miliarde EUR

Furt și incompetență în sistemul de sănătate: 2.2 miliarde EUR (30% din bugetul total al CNAS)

Salarii mari către bugetari inutili, conectați politic sau corupți: 1.8-3.6 miliarde EUR (100-200.000 bugetari din 1.2 milioane, cu venituri brute medii de 1500 EUR pe luna)

Investiții inutile și/sau prea scumpe: 2.9 miliarde EUR (50% din bugetul total de investiții al statului – 25% din supraevaluare, 25% investiții inutile)

Evaziune fiscala tolerată și încurajată de ANAF la firmele “prietene”: 13.6 miliarde EUR (40% din totalul evaziunii fiscale)

Furtul din bugetele locale și din firmele cu capital de stat nu sunt incluse în calcul.

Analistul precizează și faptul că cei mai loviți de corupție sunt angajații care încasează salarii mici.

Într-un recent studiu, firmele mici și mijlocii au arătat că la Satu Mare cele mai multe contracte de muncă sunt încheiate pe salariul minim pe economie.

Cum se plătește corupția

În ceea ce privește modalitatea prin care cetățenii achită factura corupției, analistul vorbește în principal de taxe.

Angajații și angajatorii din mediul privat sunt cei care în principal achită costul corupției. Taxele, accizele, impozitele și TVA-ul sunt principalele instrumente prin care se plătesc cei 2.000 de lei/ angajat.

Costul muncii, adică banii plătiți de angajator și angajat către stat, contribuie și la evaziunea fiscală și la creșterea pieței negre, avertizează analistul. În plus, aici pot fi găsite și multe dintre cauzele procentului mare de migrație a forței de muncă.Fii primul care comentează! despre "“Taxa pe corupție”. Cât plătește fiecare angajat pentru a susține “sistemul”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.