Teorie absurdă: ”Medicii dau bani rudelor morților ca să îi declare COVID19”. Un medic legist neagă!

FOTO: Arhivă

“O rudă a unui prieten mi-a spus că cineva de la spital i-a oferit bani dacă ar fi de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut că a murit de COVID-19” – o poveste care face deja carieră în mediul online, dar nu numai! Unii dintre sătmăreni, și nu numai, pretind că o partea a personalului medical este dispus să ofere câteva sute de euro dacă rudele unui decedat sunt de acord să le treacă noul coronavirus la cauza morții. Iar teoria se răspândește cu rapiditate.

Medicii legiști exclud o astfel de posibilitate

Profesorul Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a explicat – pentru digi24.ro – că o astfel de teorie este absurdă și nu are logică.

“Nu e niciun interes pentru nimeni să umfle statistica cu cazuri de coronavirus. Este o teorie așa de absurdă că nu merită comentată. Ce rezultate ar avea o astfel de teorie Nu am auzit de așa ceva. De ce ar avea interes rudele? Medicul legist are răspunderea pentru ce scrie în certificatul de deces. Dacă scrie ceva ireal, oricine se poate sesiza, se poate cere exhumarea și se ajunge la tragerea la răspunderea penală”, a explicat Vladimir Beliș.

Explicația digi24.ro

Cum se explică această informație falsă? Lucian Mîndruță, jurnalist Digi are câteva supoziții.

”La început, ca motivație a fost că autoritățile vor să umfle datele. Apoi, s-a revenit cu detalii cum că medicii sunt interesați să ia prima de erou și atunci ar fi dispuși să plătească 4.000. Acum s-a ajuns la situația în care spitalele ar forța această plată pentru diagnostic pentru că ar primi așa fonduri europene. Teoriile au fost distribuite uniform în țară, au fost distribuite de pe conturi nu întotdeauna false, au fost distribuite de oameni normali care au crezut și care au fost cumva prinși în această păcăleală. Niciodată nu găsești persoana care a dat banii. Mereu e un văr, o mătușă, întotdeauna e la mâna a doua. Niciodată nu te întreabă medicul ce diagnostic să pună”, spune Lucian Mîndruță. 

Marcel Vela, despre campaniile de dezinformare din online: Sunt finanţate şi pot duce la destabilizare economică

Marcel Vela spune despre informaţiile din mediul online care combat existenţa noului coronavirus că fac parte dintr-o campanie finanţată. În plus, ministrul de Interne spune că acest lucru poate duce la o destabilizare economică.

Ministrul de Interne consideră că este posibil ca astfel de campanii să îi convingă pe oamenii simpli şi chiar pe unii politicieni să facă afirmaţii de genul că noul coronavirus nu ar exista sau că termoscanarea ar fi folosită în alte scopuri decât cel declarat.Fii primul care comentează! despre "Teorie absurdă: ”Medicii dau bani rudelor morților ca să îi declare COVID19”. Un medic legist neagă!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus Satu Mare
COVID-19 Satu Mare: Niciun caz nou la Satu Mare în ultimele două zile

Închide