Törvénytervezet: külön sáv az ingázóknak, több határátkelő


Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő volt az egyik kezdeményezője annak a június 3-án iktatott törvénytervezetnek, mely nagy változást hozhat a román-magyar határon át ingázók életében. A tervezet arra kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik minden nap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkelésnél töltött idő.

Továbbá megnyitnák azt a 10 határátkelőt, amelyet az elmúlt években EU-s alapokból alakítottak ki, és aszfaltozták le a határhoz vezető utakat.

“Az elmúlt években sok szatmári vásárolt ingatlant Magyarország keleti határának közelében, ám ott csak az otthonuk van, nap mint nap – akár hétvégén is – átjárnak Romániába, Szatmár megyébe, főleg munkaügyben. Az elmúlt hetekben kialakult helyzet elsősorban őket érinti: sokszor 2-3 órás sorbanállás előzi meg a határátkelést, elsősorban délután, amikor Szatmárnémetiből sokan megpróbálnak visszatérni magyarországi otthonukba. Ezen szeretnénk változtatni a tervezetünkkel” – mondja Magyar Lóránd.

A Facebookon több csoport is foglalkozik a határátkelés körülményeivel, az ingázók problémáival. Ezekben is elsősorban a hosszú várakozási időre panaszkodnak, hogy fél órán át meg sem mozdul a sor, az oda-vissza átkelés néha több mint három órát is elvesz a napból. Gond a kiszámíthatatlanság is, pontos időre munkába érkezni nem csak forgalom, hanem határátkelés-függő is. Gond a tüzetes ellenőrzés is, amit legtöbben elsősorban a magyar határőrök számlájára írnak. Ezek az ingázó-hétköznapok, az augusztusi időszakban pedig még rosszabba fordul a helyzet: a Nyugat-Európában dolgozó romániai vendégmunkások érkezésének és távozásának az időszakában 4 óra is lehet a várakozási idő.

“A nem EU-országokból érkező járművek, a kisbuszok a sorban sokszor alapból plusz fél órát jelentenek – mondja egy tapasztalt ingázó, aki szerint sokat javítana a helyzeten az ingázók számára létrehozott külön sáv.

A lakóhelyéhez képest más ország területén munkát vállaló személytől a határőrök kérhetik ellenőrzésre a munkaszerződés másolatát, hogy illetéktelenek ne használhassák a gyorsabb átkelést jelentő utat .A törvénytervezet szerint ingázó-igazolvány kiállítását is lehet majd kérni, magának a munkavállalónak, de családtagjaiknak és a vele egy háztartásban élőknek is.

“Szatmár megye két határátkelőhelye túlterhelt, különösen a Pete-Csengersima átkelő. De további három határátkelőhely is van, melyek csak időszakosan tartanak nyitva. Szárazberek és Garbolc, Horea és Ömböly valamint Nagypeleske-Zajta között hoztak létre új határátkelőhelyeket az elmúlt években, amelyeket jó esetben is csak hétvégenként lehet használni” – mondja a parlamenti képviselő, aki több ízben is kérte ezen átkelők állandóvá tételét, minisztériumokhoz intézett hivatalos kérdések sorával sürgette az újabbak megnyitását.

A törvényterevezet szerint a román-magyar határszakaszon EU-s támogatásból létrehozott tíz átkelőbő mindenike állandóvá válna, azaz Szatmár megyében három, Bihar megyében három, Arad megyében pedig négy új átkelő tehermentesítené a már meglevő tranzitpontokat.Fii primul care comentează! despre "Törvénytervezet: külön sáv az ingázóknak, több határátkelő"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand, PTF Petea
Maradnak a románokkal szembeni szigorítások

Închide