Ucrainenii nu luptă împotriva pestei porcine africane. Pericol pentru Satu Mare


Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat că omologii ucraineni sunt depășiți de situație, când vine vorba despre combaterea pestei porcine. Pe lângă dezinteres, ucrainenii nu au nici mijloacele necesare.

Astfel încât eforturile autorităților române sunt zădărnicite de porcii mistreți care vin din Ucraina. Care sunt monitorizați cu ajutorul Poliției de Frontieră.

”Este greu să avem o relație cu colegii din Ujgorod. Suntem la început, este greoi, și cu limba, cu tot. Dar încercăm. (…) Am rugat Poliția de Frontieră să ne anunțe dacă observă mișcări de porci mistrăți peste graniță, cu acea aparatură de termoviziune. Este foarte greu să controlezi transfrontalier. În Ucraina, sincer vă spun, nu au nimic. Încercăm să le punem și lor un laborator la punct, ei au laborator doar la Kiev. Este foarte greu, iar riscul este foarte mare”, a spus Nicolae Dumuța, citat de PresaSM. 

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat, cu subiect și predicat, că dacă instituțiile abilitate ale statului român nu vor permite proceduri suplimentare pentru vânarea mistreților, din cauza pestei porcine aceste animale vor dispărea din județ în doi ani! Dumuța a recomandat să se ia modelul altor state din vestul Europei, unde autoritățile locale au primit mână liberă în luarea unor măsuri radicale.

”Nu prea găsim cadavrele. Statistic, la un cadavru găsit mai sunt nouă pe care nu le putem găsi. Avem o sută de mistreți morți (circa 900 care nu au fost găsiți, potrivit calculelor DSVSA, n.red.). Vă spun că în doi ani de zile vom face poze să vedem mistreții”, a spus Domuța, citat de PresaSM.

Șeful Asociației de Vânătoare ”Valea Bercului” Tășnad, Balogh Sandor, a confirmat scenariul sumbru făcut de Nicolae Dumuța, precizând că ecarisarea pădurilor va fi imposibilă, devenind o bombă ecologică.

”Problema va fi că dacă va crește temperatura externă nu o să găsești oameni cu care să mergi să aduni (cadavrele, n.red). Fiindcă sunt locuri inaccesibile. Am ajuns să tragem animale de 180 de kilograme cu tractorul, cu cablul de 50 de metri, fiindcă nu te poți apropia de el. Deci, efectiv zona forestieră este greu accesibilă. O să vedem corbii sus pe cer, că se învârt, doar așa o să vedem unde sunt cadavrele. Dar nu vom putea ajunge la ele. La un moment dat atât este de luxuriantă vegetația încât nu mai intră nimeni în anumite zone. Nici nu porți forța omul”, a spus Balogh, citat de PresaSM2 Comments on "Ucrainenii nu luptă împotriva pestei porcine africane. Pericol pentru Satu Mare"

  1. Statul ucrainean nu face efort pentru absolut nimic. Nici să-și susțină soldații trimisi la moarte la est, ei mâncând mâncare aduși de locuitori. Au răbdat de foame zile întregi. Contrabandă și propagandă. Și forțarea graniței la Dunăre. Și întocmirea listei negre cu prsoanele incomode apoi î-i hărțuiesc. Locuitorii Ucrainei rabdă de foame dar conducerea nu ia atitudine. Păcat de ei, mi-e milă de ei.

    View Comment
  2. UCRAINA = HOȚIE ȘI MAFIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
Protest la Satu Mare față de OUG 7
Protest la Satu Mare față de OUG 7. Plimbare civică pentru independența Justiției

Închide