Un fiu de grof maghiar cere sute de hectare în județ. Autoritățile statului au altă părere

Sztaray Mihaly se declară și are acte că ar fi un cetățean român, chiar dacă nu prea știe să vorbească limba română. Fiu de fost mare grof în zona Livada, acesta a solicitat, cu dovezi destul de evidente, retrocedarea a sute de hectare de teren, care s-au aflat în proprietatea tatălui său și care au fost confiscate de către comuniști. Ei bine, după ce i s-a validat cererea, aceasta a fost invalidată de către aceleași comisii. Mai mult, lovitura de grație a primit-o când i s-a contestat calitatea de cetățean român. 

De unde a început totul

Sztaray Michelle a fost un mare proprietar de terenuri agricole și păduri în zona localității Livada, județul Satu Mare. Un grof, ca să fim mai exacți. Imediat după începerea colectivizării, acestuia i s-au confiscat toate proprietățile. Peste ani de zile, undeva prin 2005, Sztaray Mihaly, fiul acestuia a încercat să reintre în ”posesiunile” familiei sale.

Pe cale de consecință, a început să solicite restituirea fostelor proprietăți ale familiei sale. A depus mai multe cereri către comisiile locale de stabilire a dreptului de proprietate din Livada și Orașu Nou. A cerut peste 200 de hectare de teren arabil la Livada și 270 de hectare de pădure la Orașu Nou. Comisia Locală de Fond Funciar Livada a validat și l-a pus în posesie cu 106 hectare și urma să-l pună în posesie cu alte 100 de hectare. De asemenea, Comisia din Orașu Nou i-a validat 200 de hectare de pădure, pe care urma să-i elibereze titlu de proprietate.

FOTO: satumareonline.ro

A urmat marea ”răzgândeală”

Doar că, fiul de grof a fost pus în așteptare, căci a urmat aplicarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Care a întârziat considerabil procesul de retrocedare și le-a dat timp unora să își scoată asul din mânecă.

Concret, în anul 2017, Comisia Locală de Fond Funciar Orașu Nou a respins cererea, pe motiv că Sztaray Mihaly nu ar fi cetățean român. Ca și o copie la indigo, Comisia Locală din Livada a invocat același motiv și a respins decizia de validare. Totuși, este aceeași Comisie a dat-o cu trei ani în urmă! Ne întrebăm, totuși, când au greșit: prima dată când au validat sau a doua oară când au invalidat?! Nici la Comisia Județeană pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate nu a avut mai mult câștig de cauză.

Sztaray s-a dus în instanță

Supărat pe modul în care i-au fost respinse cererile, Sztaray Mihaly s-a dus către instanțele de judecată. Fără prea multe șanse.  Chiar dacă, potrivit actelor depuse la dosarul cauzei, Direcția Generală de Pașapoarte a specificat în mod clar că Sztaray Mihaly a primit în mod automat cetățenia română la naștere, după tatăl său – care a deținut până la moartea sa această calitate.

Apoi, instanțele de judecată din județul Satu Mare au stabilit că tatăl lui Sztaray Mihaly și-ar fi pierdut cetățenia română pe parcurs. Undeva în perioada anului 1970. Fapt contrazis de către Direcția Generală de Pașapoarte, respectiv Autoritatea Națională pentru Cetățenie. În sensul că nicio autoritate din România nu ar fi solicitat vreodată retragerea cetățeniei pentru cei doi Sztaray.

O ultimă încercare

Sztaray Mihaly mai are o ultimă încercare. Pe data de 11 septembrie are loc un nou termen în apelul formulat către Tribunalul Satu Mare, în care se cere nici mai mult nici mai puțin decât anularea și revizuirea sentinței date inițial de un alt complet al Tribunalului Satu Mare, prin care stabilise că Staray Mihaly nu ar fi făcut dovada clară a cetățeniei române în momentul în care a depus cererile de retrocedare.

Rămâne de văzut dacă va avea mai multă șansă de această dată.



4 Comments on "Un fiu de grof maghiar cere sute de hectare în județ. Autoritățile statului au altă părere"

 1. Daca era mircea govor sau Coica sau Tantas deja avea toate actele de proprietate

  View Comment
 2. Dacă-i moștenire nu trebuie să fii cetățean român. Dar trebuia cerut inainte de anul 2008.

  View Comment
 3. Un alt punct de vedere, cei care au avut pământ au fost deposedați, batjocoriti, bătuți și închiși sau alungați, le-au fost interzis copiilor să meargă la facultate și multe alte restricții. Rog seriozitateseriozitate față de cei care au avut terenuri și înceracă să recupereze. Sunt mulți care au primit pământ pe ochi frumoși și nu a mai rămas să se retrocedeze celor care li se cuvine.

  View Comment
 4. Oameni destepti !!Cer sute de hectare de terenuri si paduri si…le primesc !!Cer sute de cladiri si le primesc ! Cer orice considera ei ca le-a apartinut,si primesc !Noi am avut un gunoi de prim ministru care a refuzat sa ceara restituirea din partea ungariei catre statul roman a averii de miliarde de euro a lui Emanoil Gojdu.Avere pe care acesta a lasat-o, cu documente,statului roman !!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.




Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTO. Exercițiu de alarmare la cel mai mare angajator. Toți muncitorii Draxlmaier, în curte

Închide