Un mare dosar de corupție ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul Satu Mare

Un fost director din Apele Romane a fost trims în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție sub acuzația că a primit mită aproape 9 milioane de lei, plus o mașină Volvo și un teren de 8.800 metri pătrați pentru constructia barajului Runcu de pe râul Mara.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

OFIMIAȘ VASILE, la data faptelor director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru comiterea infracţiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
– spălare a banilor, în formă continuată,

POPA EUGEN LAUREAN, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată,

CIOCAN IOAN și CIOCAN MARIA ANGELA, administratori ai S.C. River Shore S.R.L., pentru comiterea infracţiunilor de:
– complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
– spălare a banilor, în formă continuată,

S.C. River Shore S.R.L., pentru comiterea infracţiunilor de:

– complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
– spălare a banilor, în formă continuată,

FEDORCA GHEORGHE, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2011, inculpatul Ofimiaș Vasile, în calitate de director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, în mod repetat, a primit de la doi oameni de afaceri, printre care și inculpatul Popa Eugen Laurean, următoarele:

– suma totală de 6.450.888 lei, prin intermediul societăţii paravan S.C. River Shore S.R.L.,
– un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro),
– un teren în suprafaţă de 8.800 mp. situat în localitatea Budureasa, jud. Bihor, în valoare de 82.000 lei,
– suma de 2.361.314 lei, prin intermediul aceleiași societăţi comerciale.

Foloasele respective au fost primite de inculpatul Ofimiaș Vasile pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu:

– să susţină în cadrul comisiei tehnico-economice reactualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Acumulare pe râul Mara la Runcu”, județul Maramureș.
– să-l informeze pe inculpatul Popa Eugen Laurean despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea, precum şi să sprijine societatea comercială reprezentată de acesta în obţinerea de contracte de execuţie lucrări, prin încredinţare directă, în contextul eforturilor de înlăturare a efectelor inundaţiilor din anul 2010,
– să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010,
– să-l informeze pe reprezentantul unei societăţi comerciale despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumei de 8.812.202,56 lei remisă cu titlu de mită, S.C. River Shore S.R.L. a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate inculpatului Ofimiaș Vasile de oamenii de afaceri, pretinșii beneficiari ai “serviciilor”.

În același context, în perioada 06.06.2011 – 19.12.2014, inculpatul Ofimiaș Vasile a dispus utilizarea sumei totale de 4.153.996,90 lei și 62.000 euro, pentru achiziționarea de case, terenuri, autovehicule și alte bunuri, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii originii lor ilicite,

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

SURSA: Comunicat de presă Direcția Națională Anticorupție

Fii primul care comentează! despre "Un mare dosar de corupție ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre DNA
Misterele cazului de ”corupție” din Poliția Satu Mare. Polițiștii au semne de întrebare

Închide