Un sătmărean a dat cu mașina peste soție. Acuzat de tentativă de omor, judecătorii l-au eliberat

FOTO. Arhivă

Răsturnare de situație în cazul unui bărbat din Satu Mare, acuzat de tentativă de omor calificat după ce a intrat intenționat cu mașina în autoturismul în care se afla fosta sa soție. După ce în primă instanță a fost condamnat la 5 ani de închisoare, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, joi, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Oradea, informeaza bihorjust.ro

De unde a început totul

Întâmplarea pentru care bărbatul de 51 de ani a fost trimis în judecată s-a petrecut pe 16 aprilie 2020, când s-a dus acasă la fosta soție, în localitatea sătmăreană Vama. Voia să-i ceară acesteia să se împace, mai ales că se apropiau Paștele. Cei doi se separaseră din cauza infidelității inculpatului, iar femeia chiar obținuse, în decembrie 2019, un ordin de protecție față de fostul soț. În plus, ea locuia alături de fiul său, concubina acestuia și un nepot.

Numai că lucrurile nu au mers așa cum și-a dorit sătmăreanul. Potrivit stării de fapt reținută de Tribunalul Satu Mare, bărbatul s-a enervat după ce a fost înjurat de fosta soție și i-a cerut să-i dea mașina pe care el i-ar fi cumpărat-o. Discuția a degenerat, iar după ce s-au certat violent, inculpatul a plecat amenințându-și fosta parteneră.

Speriată de cele întâmplate, femeia a sunat la 112, iar în zonă a sosit un echipaj de Poliție. Bărbatul a revenit și, enervat la culme că au fost anunțați polițiștii, și-a amenințat fosta nevastă chiar de față cu aceștia. ”Te omor”, „până de Paște îți dau foc la mașină” sau ”te calc cu mașina” au fost câteva din mesajele transmise de inculpat chiar în prezența agenților, după care a plecat spre casă, aflată mai departe, pe aceeași stradă.

Polițiștii s-au îndreptat spre sediul postului din localitate, ca să întocmească actele de constatare a infracțiunilor, urmați de mașina condusă de concubina fiului victimei, în care se afla și fosta soție a bărbatului.

Un gest necugetat

La un moment dat, când au trecut prin dreptul casei inculpatului, acesta a pornit mașina parcată în fața locuinței, a ocolit autospeciala de Poliție și a intrat direct în autoturismul în care se aflau cele două femei. Agenții au intervenit imediat, dar bărbatul a apucat să accelereze din nou și să izbească a doua oară mașina victimelor. Polițiștii au reușit în cele din urmă să deschidă portiera și să-l imobilizeze, mai precizează bihorjust.ro.

Lovită la cap, fosta soție a agresorului a ajuns la spital, unde s-a constatat că are nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale și că rănile nu i-au pus viața în pericol. În schimb, concubina fiului său a scăpat fără nicio leziune.

Fizica, invocată în apărarea inculpatului

Trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea ordinului de protecție, sătmăreanul a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în loviri și alte violențe – o infracțiune pedepsită mult mai blând. El a declarat în fața instanței că nu-și poate explica de ce a intrat cu mașina în autoturismul în care se afla fosta soție. Avocatul său a invocat faptul că ”inculpatul a lovit cu o intensitate foarte redusă celălalt autoturism, ceea ce demonstrează că nu a urmărit sau acceptat uciderea vreunei persoane, ci, cel mult, lovirea acestora sau deteriorarea autoturismului, pe fondul atât al refuzului fostei sale soții de a relua conviețuirea, cât și al discuțiilor legate de posesia autoturismului acroșat”.

Apărarea s-a referit inclusiv la al doilea principiu al mecanicii newtoniene F(forța) = M(masa) x A(accelerația), arătând că ”dacă ar fi urmărit sau acceptat decesul persoanelor vătămate, inculpatul ar fi condus cu o viteză mult mai mare, ceea ce ar fi produs un impact mult mai puternic”. Or, cele două mașini ar fi suferit avarii minime, iar airbag-urile nu s-au declanșat din cauza forței reduse a impactului, a precizat avocatul inculpatului.

Magistrații Tribunalului Satu Mare nu s-au lăsat impresionați

Potrivit bihorjust.ro, Tribunalul Satu Mare a respins solicitarea apărării: ”faptul că urmarea dorită sau acceptată, respectiv uciderea persoanei vătămate (…) și a martorei (…), nu s-a produs, nu se datorează inaptitudinii instrumentului folosit, ci unor împrejurări independente de capacitatea instrumentului și de voința inculpatului, precum poziția persoanei vătămate în vehicul, modul în care corpul acesteia a reacționat la impact, precum și intervenției organelor de Poliție”.

Instanța a respins și cererea de achitare a bărbatului pentru încălcarea ordinului de protecție, astfel că pe 16 octombrie 2020 l-a condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare.

Apelul salvator

Apelul declarat de inculpat la Curtea de Apel Oradea s-a dovedit a fi salvator pentru acesta. Instanța a acceptat schimbarea încadrării juridice a faptei din tentativă de omor calificat în loviri și alte violențe. În lipsa unor plângeri prealabile, Curtea a dispus încetarea procesului penal pentru această acuzație, astfel că sătmăreanul a scăpat de condamnarea de 5 ani de închisoare.

A rămas însă valabilă pedeapsa de 6 luni de detenție pentru încălcarea ordinului de protecție. Aceasta a fost considerată executată, pentru că instanța orădeană a dedus durata reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu, în total, mai bine de 7 luni.

Așa că, sătmăreanul este liber.

SURSA: bihorjust.ro


4 Comments on "Un sătmărean a dat cu mașina peste soție. Acuzat de tentativă de omor, judecătorii l-au eliberat"

 1. Gogu Stiuck | martie 25, 2021 at 19:10 |

  Ba chiar poate pretinde daune materiale si morale pentru diferenta de o luna din cele 7 !!Cred ca doar in Romania avem astfel de justitie !

  View Comment
 2. Asta da justiție!

  View Comment
 3. Deci nu îmi vine să
  cred,cum se poate așa ceva,mai nou la noi doar dacă te omoară se iau măsuri,dacă trăiești,inculpatul scapă iar victima suferă și stă cu frica-n spate

  View Comment
 4. Ășâțî | aprilie 1, 2021 at 09:15 |

  Să nu am dreptate, dar pun pariu, că acest individ va mai avea și alte tentative de felul ăsta. Și dacă va rezulta moartea femeii, toată lumea (judecătorii, procurorii, avocații) vor trage din umăr.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Curtea de Apel Oradea, Inspectoratul de Poliție Județean
VIDEO. Kamionnal ütközött a kiskocsi

Închide