Un secret bine păzit. Cât ar fi plătit Ungaria pentru cumpărarea Hotelului Dacia


Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag cumpăra în anul 2017, în mod indirect, Hotelul Dacia. Indirect, fiindcă a fost cumpărată în fapt ”proprietarul” clădirii, respectiv S.C. Dacia S.A. Suma de achiziție a fost un secret foarte bine păzit, dar bilanțurile contabile ale societății au devoalat posibila valoare a tranzacției.

Contabilitatea devoalează valoarea aproximativă a clădirii

Potrivit Oficiului Național al Registrulului Comerțului (ONRC), S.C. Dacia S.A. și-a suspendat activitatea între anii 2009 – 2011, respectiv 2014 – 2016, iar în 2010 a cerut chiar insolvența.

Potrivit raportului financiar din 2016. S.C. Dacia S.A. avea datorii de 1,4 milioane de euro, dar avea active de 1,8 milioane de euro. Sinonimă cu valoarea aproximativă a clădirii Hotelului Dacia, la acea dată.

În 2017, după începerea negocierilor dintre S.C. Dacia S.A. și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, situația contabilă înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Chiar majore. Capitalul propriu a crescut de la 400.000 de euro la 1,48 milioane de euro, iar datoriile au scăzut de la 1,4 milioane de euro la 43.000 de euro. În concluzie, ”cineva” a investit circa 2,4 milioane de euro în S.C Dacia S.A.

Reabilitarea încă așteaptă…

Cu toate acestea, reprezentanții proprietarului (statul ungar) recunosc că nu au niciun plan aprobat, cu atât mai puțin vreun buget pentru demararea lucrărilor. Motiv pentru care nu se cunoaște nici destinația finală a clădirii. Cu toate că, la un moment dat, era vorba despre amenajarea unui hotel.

”Proiectul de reabilitare se află în acest moment în faza de pregătire. Până în acest moment, au fost făcute lucrări minore de conservare, care nu au avut nevoie de autorizație din partea Direcției pentru Cultură. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la destinația clădirii. Vom putea să oferim o informație cu privire la o viitoare utilitate a clădirii sau referitor la costurile lucrărilor de reabilitare doar după aprobarea planurilor și a bugetului”, a declarat Dr. Dénes Kővári, reprezentantul  Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, citat de atlatszo.ro

Cine sunt foștii ”proprietari”

Foștii acționari ai Hotelului Dacia sunt Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.2 Comments on "Un secret bine păzit. Cât ar fi plătit Ungaria pentru cumpărarea Hotelului Dacia"

  1. Nu trebuia vanduta mai putea stea 20 ani in paragina nici o problema

    View Comment
  2. Am fost și eu cazat la hotel mai de mult, mi sa părut ok, acum 20 de ani, nu știu cum de a ajuns în halul ăsta, păcat de așa clădire 🙂

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre hotel Dacia
Reabilitarea Hotelului Dacia, în aer. Proprietarul nu are nici buget, nici plan aprobat

Închide