Ungaria pompează milioane de euro în Episcopia Romano-Catolică Satu Mare. Într-un spital?!

În urma investigației portalului atlatszo.ro, au fost identificate sume ale susținerii financiare primite de la guvernul Fidesz de diferite asociații din Transilvania în 2018. Ungaria acordă sprijinul financiar comunității maghiare din afara granițelor, în special prin Fundația Bethlen Gabor din Ungaria.

Episcopia Romano-Catolică, printre beneficiari

Dieceza Romano-Catolică din Satu Mare a primit suma de 5,4 milioane de euro. Nu se știe cu exactitate pentru ce anume s-au dat acești bani, dar cert este faptul că Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a înregistrat o veritabilă creștere a investițiilor sale în ultimii ani în municipiul Satu Mare. Atât în școli din municipiul Satu Mare, cât și într-un hotel, un restaurant și…un spital.

Episcopia romano-catolică, un mega proprietar

Din 2004, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc chirii semnificative. Printre acestea se numără șase spații care adăpostesc unități de învățământ. Din cele 19 imobile, 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincențiu” și două fundației Caritatea.

Un spital destul de discret

Potrivit informațiilor obținute de reporterii PresaSM, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a demarat o investiție privind reabilitarea clădirii Zarda, unde a fost internatul Colegiului Național ”Ioan Slavici”. Imobilul este monument istoric și este situat pe strada Ștefan cel Mare. Este destul de probabil ca o parte din banii Ungariei să fi fost direcționat în această investiție.

Denumirea oficială a proiectului este ”Centru medical de prevenție, diagnostic și tratament Ham Janos”. Lucrările au demarat în forță în urmă cu câteva zile, în baza autorizației de construcție nr. 760/13.12.2018, emisă de Primăria Satu Mare.

Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre un spital în toată regula, cu bloc operator și terapie intensivă, saloane cu paturi, laboratoare și toate dotările necesare. De asemenea, totul va fi automatizat. De la uși și până la geamuri. Lucrările se desfășoară în ritm alert, pe șantier lucrând peste 100 de muncitori! Sursa de finanțare este, oficial, din bugetul propriu al Episcopiei Romano-Catolice.

Proiect învăluit în mister

Reporterii PresaSM au încercat să afle în mod oficial care sunt detaliile acestui proiect, dar s-au lovit o de reticiență și birocrație excesive, întregul proiect fiind învăluit în mister, din câte se pare. Reprezentanți ai Primăriei Satu Mare s-au scuzat, precizând că nu știu nimic (cu toate că au eliberat autorizația de construire).

Răspunsul Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare a fost sec: “Într-adevăr s-a început renovarea exterioară şi interioară a aripii stângi a clădirii Zarda de pe strada Ştefan cel Mare. În partea stângă a clădirii se va amenaja un centru medical modern de diagnostic şi de terapie”.

Când a recuperat clădirea 

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a hotărât, prin decizia nr.655/23.12.2005, retrocedarea imobilului situat în Municipiul Satu Mare, strada Ioan Slavici nr.4, Ordinului Surorilor de Caritate “Sfântul Vincenţiu” din Satu Mare, judeţul Satu Mare. Concret, Episcopiei Romano-Catolice.

3 Comments on "Ungaria pompează milioane de euro în Episcopia Romano-Catolică Satu Mare. Într-un spital?!"

 1. Nu inteleg acest ton invidios!?!?! Si ce daca investitia este finantata de Ungaria?!? Mai bine sa ramana cladirea in paragina si sa se darame pe pietenoni daca Ro-Mania nu este in stare sa ia masuri????

  View Comment
 2. @DJ mai ti minte de chiria la biblioteca? Acuma ce zici de cele 6 scoli detinute de episcopie.

  Si se pare ca si sa citesti ti lene “Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a hotărât, prin decizia nr.655/23.12.2005, retrocedarea imobilului situat în Municipiul Satu Mare, strada Ioan Slavici nr.4, Ordinului Surorilor de Caritate “Sfântul Vincenţiu” din Satu Mare, judeţul Satu Mare. Concret, Episcopiei Romano-Catolice.”

  Din 2005 ii a bisericii.

  View Comment
 3. Alo SRI,se aude? Macar din ziare luati informatii ca de altceva nu sunteti in stare.Rectific,sa ascultai ilegal cetatenii tarii apoi sa folositi informatiile in interes propiu in asta sunteti experti.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre episcopia romano-catolica
FOTO. Episcopia Romano-Catolică își face spital în centrul Sătmarului! Proiect învăluit în mister

Închide