Veste bună! Se înjumătățește timpul de așteptare pentru pașapoarte

Ministerul de Interne a simplificat procedura de eliberare a pașapoartelor. Pentru cererile depuse în țară, timpul se înjumătățește. Și cei din străinătate vor avea mult mai puțin de așteptat. 

Guvernul a aprobat simplificarea procedurilor și reducerea termenelor pentru obținerea pașaportului.  Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare (de la data depunerii cererilor).
În ceea ce privește cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcție de țara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene. În cazul cererilor depuse în statele terțe în raport cu UE, termenul ajunge la 60 de zile lucrătoare.

S-au simplificat și condițiile pentru pașapoartele temporare pentru minori. Dacă aceștia au nevoie de tratament medical, traducerea legalizată este înlocuită de una autorizată.

“Se stabilește că procura specială şi declaraţia privind acordul de eliberare a paşaportului minorului se restituie, solicitantului, după scanare, atunci când aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operaţiuni sau acte, altele decât cele privind eliberarea paşaportului,” spune MAI.

Pentru minorii de sub 14 ani, pașaportul va putea fi ridicat și cu o copie a certificatului de naștere. Anterior trebuia prezentat documentul în orginial.

O altă modificare vizează eliminarea sintagmei „în original” în cazul hotărârilor judecătoreşti care trebuie prezentate de către solicitanţii paşapoartelor.

Fii primul care comentează! despre "Veste bună! Se înjumătățește timpul de așteptare pentru pașapoarte"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Serviciul de Pasapoarte Satu Mare
Activitatea la ”Permise Auto”, blocată. Nu se mai eliberează niciun act în Satu Mare

Închide