VIDEO. Cei mai mari bucătari la Festivalul Pescăresc Vetiș! SUTE de rețete în competiție

O pasionantă DUBLĂ COMPETIȚIE urmează, în curând, la primul festival gastronomic pescăresc din județul Satu Mare, „VETIȘ FISH FEST” – organizat de Primăria comunei Vetiș – care se va desfășura sâmbătă, 7 septembrie 2019.

Printre multe alte surprize neobișnuite și specifice pregătite de organizator, în cadrul acestui eveniment se anunță două spectaculoase competiții culinare. Prima este între maeștri bucătari ai unor restaurante renumite din județul Satu Mare. Al doilea concurs va fi între o echipă de bucătari (neprofesioniști, dar foarte pasionați) din România și una din Ungaria.

Și, pentru simetrie, aceste două competiții au (tot) două caracteristici principale comune. Unu: tema de bază este peștele. Doi: vor fi jurizate de un adevărat expert și recunoscut veteran în domeniu – Marian Cuzdrioreanu.

Personalitate remarcabilă, o adevărată “enciclopedie vie” când vine vorba de tot ceea ce înseamnă pește și modalități (tradiționale sau moderne) de preparare și gătire a acestuia: Marian Cuzdrioreanu este celebru, nu doar în România, datorită numeroaselor sale emisiuni pescăresc-gastronomice sub pseudonimul DON MARIANO.

Ce condiții trebuie să îndeplinească orice bucătar care concurează la VETIȘ FISH FEST?

Nu-s multe condițiile, spune șeful juriului – Don Mariano. Doar trei.

”În primul rând, trebuie să cunoască foarte bine calitățile peștilor folosiți la prepararea rețetei precum și cele ale legumelor și ale celorlalte ingrediente pe care le combină.

În al doilea rând, mă interesează foarte mult tehnica folosită – aceasta este ceea ce dă armonie și gust unui preparat deosebit precum este ciorba de pește. Și, nu în ultimul rând, evident că este foarte important ca rezultatul final să aibă un aspect cu adevărat apetisant, iar asta ține de estetica vizuală.

Oricum, fiind vorba de un concurs, sunt absolut convins că, printr-o prestație deosebită a fiecărui bucătar, cel care va fi cel mai câștigat va fi PUBLICUL. Iar eu vin cu drag la Vetiș Fish Fest pentru că iubesc în mod special partea asta de Transilvanie care este Satu Mare. Iubesc cu toată ființa România, dar Satu Mare are un loc deosebit în inima mea.”

Pentru a vă convinge de valoarea experienței președintelui juriului culinar de la Vetiș Fish fest, puteţi să accesaţi www.donmariano.ro sau pagina de Facebook “Reţetelelui Don Mariano” şi veţi găsi peste 3000 de reţete de peşte şi fructe de mare, pe care le-a studiat, cules și creat în decurs de peste 25 de ani din toate colţurile lumii, călătorind foarte mult, deoarece – printre multe alte activități legate de tot ceea ce ține de producerea, comercializarea și gătirea oricăror specii comestibile de pește de pe planetă – el trebuie să asigure cu materii prime și societatea pe care o conduce, Costiana.

Proprietar al unei cherhanale-restaurant purtând numele mamei sale, Marian Cuzdrioreanu este președinte al influentei RO-FISH, organizația procesatorilor, importatorilor, exportatorilor și comercianților de pește din România, vicepreședinte al BIO ROMÂNIA al domeniului pescăresc, consilier al Asociației Naționale a Bucătarilor din România (ANBCT).

PROGRAMUL COMPLET

„Vetiș Fish Fest”, prima ediție a singurului festivalului culinar pescăresc din județul Satu Mare, organizat de Primăria comunei Vetiș, se va desfășura sâmbătă, 7 septembrie 2019.

SÂMBĂTĂ, 7 SEPTEMBRIE 2019, pe terenul de fotbal al Vetișului și spațiile adiacente:

08:00 – 17:00

Concurs de pescuit pe Someș

09:30 – 10:00

Caiac-canoe pe Someș cu Ivan Patzaichin și invitați speciali din România și Ungaria.

09:30 – 18:30

Desfășurarea concursului de pescuit pe Someș.

10:00

Deschiderea oficială a Festivalului VFF (vetiș Fish Fest)

10:00 – 23:59

Pentru trup avem: muuulte preparate pe bază de pește, apă vie :), sucuri naturale, vinuri și bere artizanală.

10:30 – 12:30

Concurs culinar de ciorbă de pește

11:30 – 13:30

„Parada culinară” a bucătarilor șefi.

12:00 – 17:00

Atelier de dans și improvizație vocală pentru copii, condus de animatori socio-culturali profesioniști.

12:00 – 17:00

Anonimo – Teatru de stradă tradițional, ateliere de teatru pentru copii, cursuri de mânuire păpuși pentru cei mici.

12:00 – 19:00

Ateliere meșteșugărești interactive (olărit, opincărie, instrumente arhaice, etc.)

15:00 – 16:30

Dezbatere publică ”Valorificarea resurselor locale, inclusiv a tradițiilor cu specific pescăresc”

17:00 – 18:30

Spectacol folcloric interetnic.

17:30 – 19:00

Povești pescărești la ”groapa de pește”.

19:00 – 20:00

Cultură-n șură – vizează reintroducerea în circuitul teatral profesionist a comunităţilor izolate de la sate.

20:30 – 22:00

Caffe concert cu Petra Acker and the band, proiecții vizuale.

22:15 – 23:45

Concert Maria Răducanu și prietenii.

23:55

Lansăm împreună 500 de lampioane

Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Cei mai mari bucătari la Festivalul Pescăresc Vetiș! SUTE de rețete în competiție"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre bucătar, gastronomie, Vetiș
PROGRAMUL complet al primului festival pescăresc din județ! Competiție a bucătarilor

Închide