VIDEO. Imagini spectaculoase. Ursoaică cu pui, la plimbare prin pădurile județului

 În zona vârfului Pietroasa, o ursoaică cu trei pui se plimbau liniștiți prin pădure. Imaginile aparțin lui Adrian Mihoc, reprezentant AJVPS Satu Mare, cel care le-a și pus la dispoziția Serviciului Salvamont. 

Imaginile zilei vin de la Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare. Salvamontiștii au publicat imagini cu o ursoaică cu trei pui. Potrivit informațiilor oferite PresaSm, imaginile au fost surprinse în zona vârfului Pietroasa, acolo unde, spun salvamontiștii, au mai fost văzuți și alte șapte sau opt exemplare.

“Sunt șapte-opt urși în zona vârfului Pietroasa. Este periculos mai ales pentru culegătorii de cuperci. În această perioadă vorbim de mame cu pui,” a precizat pentru PresaSm un reprezentant la Serviciului Salvamont.

În imagini se poate vedea cum, după ceea ce pare o masă copioasă, împreună cu mama lor, ursuleții explorează zona, fac giumbușlucuri și chiar își încearcă îndemânarea la cățăratul în copac. Între timp, familia de urși este cu urechile ciulite la tot ce se întâmplă în jur.

Pe cât de drăguți și pufoși sunt ursuleții, pe atât de protective și periculoase sunt mamele, avertizează salvamontiștii. Pe parcursul acestei săptămâni, ei au tras un semnal de alarmă cu privire la prezența în zonă a mai multor exemplare de urși. Mai ales cei care culeg ciuperci sunt avertizați să părăsească zona, imediat ce aud foșnete prin tufișuri.

Recomandări în caz de drumeții:

-drumețiile în arealul montan să se facă pe traseele turistice marcate, să nu se procedeze la „scurtături”, mai ales la acelea care traversează desișuri, locul ideal ca adăpost pentru sălbăticiuni.

-în timpul deplasărilor să poarte discuții, în general zgomotele îndepărtează animalele, ele având simțurile mult mai dezvoltate decât oamenii.

-în cazul pierderii traseului să solicite informații sau sprijin Salvamont prin intermediul Numărului Unic de Urgență 112 sau cel al Dispeceratului Național Salvamont România

-să nu se utilizeze petardele din mai multe motive, în primul rând utilizarea lor cu excepția anumitor sărbători este ilegală, în al doilea rând, aruncată la întâmplare poate rănii alți turiști sau contrar efectului scontat, animalul se sperie și atacă!!!

-culegătorii de ciuperci să fie vigilenți să analizeze bine zona , iar în cazul în care aud zgomote sau sesizează mișcări în desiș, mai bine să se retragă la loc sigur, de preferat în loc deschis.

“În această perioadă întâlnirea cea mai neplăcută care se poate solda cu răniri este cea cu ursul Carpatin, un animal deosebit de puternic, foarte agil și rezistent. Ursul carpatin este un animal solitar, care se află în permanentă căutare a hranei pe teritoriul său, putând parcurge zilnic, zeci de kilometri!!! Ursul atacă doar în momentele în care se simte în primejdie, femelele fiind mai agresive, mai ales dacă sînt însoțite de pui!!!,” atrag atenția specialiștii.

Efectivele de urs din județul Satu Mare în zona Munților Gutâi a crescut de la an la an, șansele de-a ne întâlni cu exemplare mature fiind foarte mari, au mai transmis cei de la SPJ Salvamont Satu Mare.

Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Imagini spectaculoase. Ursoaică cu pui, la plimbare prin pădurile județului"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.