VIDEOREPORTAJ. Cel mai spectaculos obicei de Paște, adus de șvabi în județul Satu Mare

Obiceiuri de Paște la șvabii din Satu Mare. Aruncatul ouălorObiceiuri de Paște la șvabii din Satu Mare. Aruncatul ouălor

Obiceiuri de Paște la șvabii din Satu Mare. Aruncatul ouălor este o tradiție respectată și de tinerii de astăzi de la Tiream.

Ajunși pe meleaguri sătmărene de mai bine de trei secole, șvabii și-au adus cu ei din patria natală și obiceiurile. Una dintre localitățile șvăbești în care se respectă și astăzi tradițiile de demult este Tireamul. Aici, de Paște, tinerii se întrec în aruncatul ouălor.

Oamenii locului susțin că obiceiul presupune ca de-a lungul unei străzi să fie puse pe margini grămezi de ouă. Ouăle trebuie aruncate mereu în alte direcție: în spate, în față, în sus. Nimeni din jur nu trebuie să scape din calea tinerilor.

Ouăle se strâng de la oamenii din sat. Tinerii au sarcina ca dis de dimineață, cum răsare soarele, să bată deja la ușile sătenilor. Îmbrăcați în costume populare, aceștia pornesc în căutarea ouălor. Unii gospodari le dau ouă crude, alții fierte. Tradiția spune că trebuie ouă crude. Dar voluntarii nu refuză nimic.

Ce-i drept, buna dispoziție a fost la ea acasă în Tiream. Totuși, în ochii adulților nu se putea ascunde o tristețe profundă. Sunt tot mai puțini tineri în sat. Fanfară nu mai au, iar balul nu mai era cum a fost cândva. Oamenii se roagă să nu dispară și această tradiție, pe care o păzesc cu sfințenie.

O tradiție similară cu cea a șvabilor din Satu Mare se regăsește și în câteva comunități din Germania. În unele zone, nemții sărbătoresc prin organizarea unor competiții locale de aruncat ouă.

Șvabii, o comunitate respectată de toți sătmărenii

Primii șvabii sătmăreni au ajuns pe aceste meleaguri în 1712 în urma unei solicitări a contelui Alexander Károlyi care dorea repopularea zonei, devastată de războaie. Inițial aceștia trăiau în circa 40 de așezări, unele exclusiv germane, altele mixte. În comparație cu alte grupuri de germani colonizați în sud-estul Europei, șvabii sătmăreni nu au primit pământ, deoarece s-au stabilit pe domenii nobiliare. Astfel, ei au fost încă de la început constrânși la iobăgie. Cu toate acestea, au devenit o comunitate model, respectată de toți sătmărenii.


locuri de munca satu mare

4 Comments on "VIDEOREPORTAJ. Cel mai spectaculos obicei de Paște, adus de șvabi în județul Satu Mare"

 1. Andrei Baciu | aprilie 3, 2018 at 09:31 |

  Svabi ????Eu nu am auzit in ”videoclip” decat o singura limba vorbita:angyara-bangyara !!Faptul foarte ciudat este ca acesti svabi n-au trait in localitati cu populatie mixta,unde maghiara sa predomine,au fost doar ei,colonistii germani,deci e de neinteles cum in doar 300 de ani si-au dat la ”caini” limba materna !!Paradoxal insa, au pastrat un obicei destul de aiurea pentru un popor ordonat si curat:sa faca mizerie pe strada !!Ce e ”frumos” in a arunca aiurea cu oua ??!!

  View Comment
 2. Andrei Baciu, Esti plin de rautate

  View Comment
 3. Nici costumele nu sunt șvăbești.

  View Comment
 4. Andrei Baciu | aprilie 4, 2018 at 16:33 |

  Helga,am avut prietena svaboaica, din Sai,dar in familie,si chiar in sat, vorbeau intre ei doar SVABESTE,nu ungureste si nici romaneste !!Nu ma intereseaza obiceiurile nimanui,insa daca vrei sa te lauzi ca esti svab,fa macar rost de niste costume svabesti,sa te creada lumea ca esti ceea ce pretinzi !Iar ceea ce ma mira este faptul ca in toate localitatile svabesti din zona Careiului se vorbeste doar ungureste !!Chiar atat de rusine le este de limba lor materna ????

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Paste
APEL! Pompierii îi roagă pe sătmăreni să nu dea foc la biserici în noaptea de Paște

Închide