Zece ani pentru un omor și o tentativă la omor. Un celebru avocat sătmărean reacționează

Crișan Ioan Petre a scăpat cu o pedeapsă cumulată de 10 ani și patru luni pentru uciderea lui Cristian Surd (18 ani) și pentru tentativa de omor asupra lui C.V.D, un minor de 17 ani. Potrivit unor avocați contactați de PresaSM, se pare că Ioan Petre Crișan mai are de executat circa CINCI ani din această sentință, ca urmare a Legii 169/2017 a recursului compensator. Deci, peste cinci ani poate deveni liber.

Ambele părți au declarat apel împotriva sentinței. Ciprian Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți avocați sătmăreni, a precizat pentru PresaSM că această pedeapsă ar fi una destul de mică, potrivit legii impunându-se o pedeapsă de minim 15 ani de închisoare.

”Inculpatul a fost judecat și condamnat pentru două infracțiuni care proteajză dreptul natural și esențial la viață al fiecărei persoane, una de omor și una de tentativă la omor. Pentru infracțiunea de omor, actualul Cod penal prevede pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani, iar pentru tentativa la omor legea prevede o pedeapsă înjumătățită, deci închisoarea de la 5 la 10 ani. Ca urmare a cercetării judecătorești, instanța de judecată a aplicat inculpatului pentru ambele fapte o pedeapsă de 10 ani și 4 luni de închisoare și interzicerea unor drepturi, deci cu foarte puțin peste limita minimă legală a unei singure infracțiuni de omor.

În cauză a fost declarat apel de către toate părțile, ceea ce înseamnă că judecata practic urmează a fi reluată la instanța superioară, unde hotărârea poate fi menținută sau nu. Fără a intra în motivarea hotărârii judecătorești, ceea ce mie personal mi-a atras atenția în această cauză este similitudinea dintre loviturile aplicate celor două victime, care denotă, în opinia mea, intenția de a omorî ambele persoane în același fel, respectiv putem suspecta chiar o anumită analiză (prealabilă sau de moment) pe care a făcut-o făptuitorul a zonelor în care ar urma să aplice loviturile cu cuțitul și în care zona loviturii ar avea cel mai mare impact pentru atingerea scopului dorit, respectiv moartea victimelor.

Sigur, scopul pedepsei penale trebuie să fie reeducarea condammnatului, iar cuantumul acesteia trebuie întotdeauna să fie privit și din acestă perspectivă. În cea ce mă privește, nu știu dacă o pedeapsă orientată către minimul prevăzut de lege, adica de 10 ani, este de natură a-l reeduca pe condamnat pentru a putea fi reintegrat în societate, cu atât mai mult cu cât, cel puțin teoretic, ar putea fi eliberat condiționat chiar mult mai repede”, a precizat avocatul Ciprian Ardelean.

5 Comments on "Zece ani pentru un omor și o tentativă la omor. Un celebru avocat sătmărean reacționează"

 1. Chiar citeam despre aceasta crima oribila. Acest criminal de fapt era cu intentia sa omoare pe altcineva si s-a facut intamplarea nefericita sa fie acest Cristi Surd sa ii intre in cale si sa fie omorat.

  Ma scutura frigurile cand ma gandesc ca ar putea fii fiul meu, sau copilul dvs. dragi romani si satmareni. Mi se pare o pedeapsa mult prea blanda de 10 ani pt asa ceva.

  Treziti-va la realitate si luptati pt drepturile voastre. Acel om va iesi din puscarie si poate face alte victime, putem fii oricare dintre noi… imi vine sa dau de toti peretii cu cei care fac asemenea legi!!

  View Comment
 2. bravo tribunal satu mare,rusine vouă De era copilul vostru mort si criminalul primea aceea sentința erați mulțumiți,. Rusine voua

  View Comment
 3. PENICI LINA | decembrie 29, 2018 at 13:46 |

  Sentinta cinstita era inchisoare pe viata !!Un individ ca acesta nu are ce cauta in societate ! Poate …. care a fost atat de bland cu acest criminal sa beneficieze peste vreo 5-6 ani de ”serviciile” criminalului !!

  View Comment
 4. PENICI LINA | decembrie 29, 2018 at 18:21 |

  Ziceam de cel care a fost bland cu sentinta !!!

  View Comment
 5. JUSTITIA O BATJOCURA LA ADRESA SOCIETATII

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre proces de crimă
După ce și-ar fi ucis iubitul, sătmăreanca Simona D. a ajuns direct după gratii

Închide