PresaSM Știri din Satu Mare

Top Menu

  • Contact

Main Menu

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact
  • Contact

logo

PresaSM Știri din Satu Mare

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact


AncheteLocaleTop News
Home›Anchete›Jale în județ! Mii de amenzi la Satu Mare pentru cei care s-au întors în țară

Jale în județ! Mii de amenzi la Satu Mare pentru cei care s-au întors în țară

By PresaSM
ianuarie 13, 2022
2461
3

Conform informațiilor obținute în premieră de PresaSM, peste 2.400 de amenzi au fost aplicate de Direcția de Sănătate Publică Satu Mare cetățenilor care s-au întors acasă, dar au uitat să își completeze declarațiile de localizare a pasagerului. Iar sumele pe care le au de plătit nu sunt deloc modice. Cei care au făcut abstracție de formular sunt sancționați cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

De unde a început totul

Formularul de localizare a pasagerului a devenit obligatoriu pe 20 decembrie. Asta înseamnă că fiecare cetățean care trece granițele țării este obligat să îl completeze, în maxim 24 de ore de la intrarea în România.

Ordonanța a fost dată chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, când mii de români se pregăteau să se întoarcă acasă de Crăciun și Revelion.

Sarcina gestionării amenzilor a căzut tot pe Direcțiile de Sănătate Publică care, pe lângă obligațiile obișnuite și cele legate de gestionarea pandemiei, acum trebuie să verifice bazele de date cu persoanele intrate în țară, să vadă cine a completat sau nu formularul, să stabilească cuantumul amenzilor, apoi să le trimită către destinatar, care uneori nu mai este de găsit la adresa furnizată autorităților.

Amenzi uriașe în doar câteva zile

Conform informațiilor obținute în premieră de PresaSM, în total, în puțin peste 30 de zile, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a emis 2.454 de amenzi pentru necompletarea formularului, iar unele persoane au fost amendate în mod repetat, fiind vorba despre sătmăreni care frecvent trec frontiera pentru a ajunge în Ungaria.

Situația de la Satu Mare nu este una singulară. În Bihor, lucrătorii transfrontalieri s-au plâns pe rețelele de socializare cu privire la amenzile încasate, dar și birocrația care le dă bătăi de cap.

Și la Satu Mare, după perioada sărbătorilor, pe grupurile dedicate traficului de la frontieră, sătmărenii s-au plâns că au primit în poștă procesele verbale. Unii au precizat că nu au știut de obligativitatea completării PLF, alții recunosc că pur și simplu au uitat sau au crezut că nu se aplică tuturor.

Alții au recunoscut că n-au completat chestionarul în semn de protest. Au fost și internauți care au precizat că au fost sancționați pentru că au completat greșit formularele, asta deși, spun ei, au urmat întocmai instrucțiunile autorităților.

Indiferent de motive, deciziile emise se DSP aduc amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Ele pot fi, în schimb, contestate în instanță.

Situație fără precedent

Volumul mare de muncă la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică face și ca eventualele probleme să se rezolve cu dificultat și nu cu celeritate, așa cum și-ar dori cetățenii. În loc să opteze pentru a utiliza structurile MAI, autoritățile centrale au lăsat sarcina sancționării la nivelul DSP-urilor.

Potrivit datelor obținute de PresaSM, la Satu Mare, de exemplu, cei 100 de angajați, pe lângă atribuțiile de serviciu prevăzute prin lege, acum se ocupă și de sancționarea cetățenilor și depunerea proceselor verbale la poștă. Nu e doar o problemă de personal, din partea unei instituții care s-a bazat inclusiv pe voluntari pentru a putea face față anchetelor epidemiologice. E și o problemă de resurse financiare.

La Arad,  directorul DSP a făcut public apel la voluntari, din cauza volumul de muncă ridicat. Asta în condițiile în care, potrivit declarațiilor făcute, instituția a emis peste 1.700 de amenzi, departe de cele peste 2.400 de la DSP Satu Mare.


Nota redacției: Suntem obligați să le reamintim unor ziare/ziariști că informațiile PresaSM pot fi preluate doar prin citarea sursei, conform deontologiei profesionale.







TagsDirecția de Sănătate PublicăInspectoratul de Poliție JudețeanPTF PeteaPTF Urziceni
Previous Article

FOTO. Restaurantul Capricci încurajează stilul de viață ...

Next Article

Négy járóbeteg-központ lesz Szatmár megyében a koronavírus-fertőzötteknek


ARTICOLE SIMILARE

  • Locale

    FOTOGALERIE. Accident grav între Satu Mare și Carei! Doi răniți, la Urgență

    decembrie 2, 2019
    By PresaSM
  • Locale

    FOTO. Rable ”supraetajate”, roabe pe șosea și pungi de gunoi pe pod. Sătmarul minunilor!

    septembrie 17, 2019
    By PresaSM
  • Locale

    COVID19 România: 144 cazuri noi, 906 în total! Opt sunt în stare gravă

    martie 25, 2020
    By PresaSM
  • LocaleTop News

    FOTO/VIDEO. Iubitul gelos a dat cu mașina peste sătmăreancă. Tentativă la omor sau accident?!

    decembrie 3, 2023
    By PresaSM
  • LocaleTop News

    Șoselele din România pe care au fost deja amplasate radare fixe! Amenda, direct acasă

    ianuarie 6, 2025
    By PresaSM
  • Locale

    FOTO. Lovitură a Poliției împotriva mafiei fierului vechi. Controale în Satu Mare

    noiembrie 13, 2019
    By PresaSM

3 comments

  1. Romi 14 ianuarie, 2022 at 08:45

    Totul pornește de la o idee greșită; cei plecați la muncă ( indiferent ce munca) in afara țării se cred superiori celor rămași în țară. Trebuie sa le Intr in cap că legile trebuie respectate de toți ,își aroga niste merite și drepturi pe care ,de fapt, nu le au.

    View Comment
  2. Andrea 14 ianuarie, 2022 at 10:22

    Ar trebui gasit macar un singur voluntar sau cineva de la DSP care ar avea o hartie cu avertizare despre PLF si o bucata de scotch si ar pune la trecere de frontiera ca nu toata lumea stie despre asta,nici politia de frontiera nu te avertizeaza daca vad ei INSTANT in sistemul lor ca nu este completat.Poate ca cu o singura coala A4 care costa 10 bani multi ar fi scapat de amenda de 2-3000 de lei,dar nu e mai usor asa?Apropo.din sistemul PLF nu se mai vad documentele completate inainte de revelion,adica intre 20.12 – 01.01 desi era completat.Cine nu a descarcat PDF-ul (si de ce ai descarca cand este totul digital si si scrie ca nu trebuie printat) nu are nici o dovada ca a completat orice…

    View Comment
  3. [email protected] 14 ianuarie, 2022 at 20:23

    Nici o grija,acolo de unde vin,le respecta nu le da mana sa le ignore,niste incostienti

    View Comment

Scrie un comentariu

Citește și:

  • Locale

    Ce LOVITURĂ a primit un MAGHIAR în Vama Halmeu! A rămas fără mașină și cu amendă uriașă

  • LocaleTop News

    FOTO. Accident la Piața de Vechituri, în municipiul Satu Mare. Eternele discuții în trafic

  • Locale

    FOTOGALERIE. Mopedist inconștient spulberat de o mașină pe Drumul Național 19

Service auto

servicii juridice

Soluția problemelor tale

restaurantul tău

servicii medicale

servicii electricieni

PresaSM pe Facebook

servicii curășenie



© Copyright 2016-2022 PresaSM.ro. Toate drepturile rezervate.
Creat de ottoweb


PresaSM folosește fișiere cookie pentru a ne asigura că îți oferim cea mai bună experiență de navigare.ACCEPTMai multe informații