FOTO/VIDEO. Straie vechi și etichete noi. Sâmbra Oilor, între tradiție și consumerism cu miros de mici. Ploaia „a răcorit” distracția câmpenească

Sute de persoane s-au adunat pe dealul de la Huta Certeze pentru ediția din acest an a Sâmbrei Oilor, un festival care, în fiecare an puțin mai mult, îmbină tradiția cu consumerismul, încercând să evite transformarea în kitsch. Ploaia i-a făcut pe mulți să ajungă mai târziu la Sâmbră. Vârstnicii se bucură încă de faptul că tinerii își mai găsesc locul în ansamblurile folclorice care urcă pe scenă, chiar dacă țâpuriturile se aud tot mai puțin în atmosfera încărcată de mirosul de mici, bere și plastic.
Atmosferă câmpenească, costume populare colorate, muzica și dansul tradițional sunt cele care îi fac pe oșeni, dar și pe turiști să vină la festivalul Sâmbra Oilor. Doar că în acest an, ploaia i-a făcut pe mulți să stea acasă, chiar și tarabele s-au instalat mai târziu, iar noroiul a dat bătăi de cap nu doar comercianților, ci și spectatorilor. Unii au venit de acasă cu scaunul, păturile rămânând în portbagaje.
Spectacolul folcloric este așteptat în primul de vârstnici, care și ei recunosc că sâmbra s-a schimbat la față, câte puțin în fiecare an. Cei mai tineri au fost mai tentați de tarabe, de la cele cu mâncare și bere, la cele cu produse, multe dintre ele chinezării sau combinații, unele ciudate, de plastic și tradiție.
Sâmbra este un eveniment pentru localnici, iar asta se vede din prezență, dar și din programul festivalului și modul de promovare. Asta nu înseamnă că nu au fost și sătmăreni din alte zone sau câțiva turiști presărați printre spectatori. În principal și ei au fost atrași de tarabe. Brânza de oaie, chiar dacă oferta nu era una foarte bogată, a fost căutată de cei veniți la Sâmbră din alte zone. Alții au plecat acasă cu câte un clop decorativ, o păpușă chinezească îmbrăcată în haine tradiționale sau zgărduțe cu mărgele.
Copiii au fost cei care au căutat “ringhișpilurile”, dar asta nu înseamnă că adulții nu s-au încumetat și ei la puțină distracție cu adrenalină.
Oile prezente la Sâmbră sunt mai mult decorative, în timp ce măsurișul laptelui, elementul central al unei sâmbre tradiționale, se rezumă la o reeditare pe scena principală, o mică scenetă înainte de programul artistic. Toate vor începe la ora 12, atunci când pe scenă sunt așteptate și oficialitățile.
Pozele, filmările și mai nou live-urile pe Tik Tok au devenit deja o parte integrantă a distracției câmpenești. La fel ca și aglomerațiile formate în jurul tarabelor cu mâncare, cu micii, berea, grătarele și cartofii pai la cea mai mare căutare. Iar cum vremea a fost mai rece decât în mod obișnuit, pălinca a fost și ea la mare căutare printre spectatorii care au încercat să se încălzească nu doar la suflet, ci și la trup.
