Bătaie de joc! Ambulanța a fost solicitată, după ce pacientul a decedat la UPU Satu Mare


Sofia Domuța a fost o sătmăreancă, în vârstă de 82 de ani, care a muncit până în ultima zi din viață. La propriu! Dar când a suferit un accident vascular, și după o viață de plătit taxe, nu s-a solicitat o amărâtă de ambulanță pentru a fi transportată la Cluj-Napoca, pentru a i se salva viața. Conducerea Spitalului Județean Satu Mare a remis o explicație pentru PresaSM. Dar încă nu există o explicație de ce nu s-a chemat o ambulanță pentru o femeie care a plătit peste 60 de ani taxe la stat! Cei de la Serviciul Județean de Ambulanță susțin că ei și-au făcut treaba. E clar: mortul e de vină!

Opt ore nu s-a chemat o ambulanță?!

Conducerea Spitalului Județean Satu Mare a explicat pentru PresaSM că: ”Pacienta D.S., în vârstă de 82 de ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 28.11.2020, la ora 01.14, cu o patologie complexă inclusiv cu un diagnostic de ”Disecție de aortă”, afecțiune care reprezintă o urgenţă majoră medico-chirurgicală și necesită o echipă medicală complexă formată din medic cardiolog, chirurg cardiovascular, cardiolog intervenţionist, medic anestezist. Având în vedere că acest caz depășea posibilitățile de intervenție în cadrul SJU Satu Mare s-a luat decizia transferării pacientei la o clinică de specialitate din Cluj Napoca. Pentru transport s-a solicitat de la SAJ Satu Mare o ambulanță de tip C2, cu medic”.

A decedat după opt ore de așteptare!

Ca și o ironie a sorții, reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare susțin că ambulanța a ajuns la locul solicitării doar după ce pacienta a decedat.

”Pe timpul staționării în incinta UPU pacienta a fost monitorizată și supravegheată în permanență de personalul medical din cadrul UPU. Din păcate, după ce ambulanța a ajuns la UPU, pacienta a intrat în stop cardio respirator, iar manevrele de resuscitare au rămas fără răspuns constatându-se decesul la ora 09.20”, este explicația celor de la Spitalul Județean Satu Mare.

Autopsie efectuată după… cinci zile

Autopsia a fost efectuată după cinci zile de la constatarea decesului, fapt recunoscut chiar de către reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare.

”În cazul de față s-a considerat că este necesară o autopsie care a fost efectuată în data de 02.12.2020 (!). Menționăm că Serviciul de Ambulanță Județean nu se află în subordinea Spitalului Județean și că elicopterul nu răspunde la solicitări în cursul nopții și în condiții meteo speciale”.

Ambulanța spune altceva, decât cei de la Spitalul Județean

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare are o cu totul altă versiune, precizând că ei au răspuns în timp util apelului: ”Singurul apel pe numărul unic pentru apeluri de urgență a fost inițiat de către UPU la ora 08:48. Apelul a fost transmis echipajului și a fost recepționat de către acesta, la ora 08:50. Ora apelului și ora transmiterii apelului sunt înregistrate electronic și se fac automat în momentul apelului, respectiv a transmiterii apelului pe tabletele aflate pe fiecare ambulanță. La ora 09:10 echipajul medical de urgență cu medic s-a prezentat la U.P.U. pentru preluarea pacientei, dar din păcate aceasta era în stop cardiorespirator cu manevre de resuscitare în curs de efectuare. Transportul nu s-a mai efectuat pentru că pacienta nu a răspuns la manevrele de resuscitare”.

De unde a început totul

Potrivit informațiilor PresaSM, Sofia Domuța a ajuns la Spitalul Județean Satu Mare în cursul zilei de sâmbătă, 28 noiembrie 2020, în jurul orei 00.12, după un accident vascular sever. Medicii au decis că situația este prea gravă și că ar trebui să fie transportată la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Transferul trebuia să se facă sâmbătă dimineața, în jurul orei 09.00. Căci nimeni nu a fost în stare sau nu a avut interesul să îi găsească o ambulanță sau un elicopter SMURD pentru a face tot posibilul pentru a-i salva viața. Din păcate, după o viață de muncă, Sofia Domuța a decedat în spital, așteptând o amărâtă de ambulanță. Ăsta da ”respect” după o viață de muncă și de plătit taxe și contribuții la acest sistem nemilos.

Povestea unei femei cu o voință de fier

Soțul Sofiei Domuța a murit la vârsta de 38 de ani, iar sătmăreanca a rămas văduvă, cu șase copii de crescut. Și-a plâns drama câteva zile, apoi s-a hotărât că viața trebuie trăită în continuare. Mai ales pentru viitorul copilașilor săi. A lucrat la servici, a lucrat acasă. Zi și noapte fără să se plângă! A înfruntat greutățile vieții cu zâmbetul pe buze. Ea iubea oamenii. Acesta a fost secretul său, spune una dintre fiice.

FOTO. Poză din 2016, doamna Domuța la locul de muncă. Printre puținele fotografii ale răposatei

Cu toate că avea 13 nepoți și trei strănepoți, Sofia Domuța încă a mai avut putere să muncească în confecții până în ultima zi din viață și să își ajute și copiii, nepoții și strănepoții!

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace!9 Comments on "Bătaie de joc! Ambulanța a fost solicitată, după ce pacientul a decedat la UPU Satu Mare"

 1. Eroii din linia 1 iar au dat-o in bara din cauza pauzei de masa prelungite!!! Probabil au sarbatorit ziua unuia dintre colegi si nu au avut timp sa dea curs apelului!!! O sanctiune de diminuare cu 25% pe 3 luni din salar e floare la ureche la salarii lor barosane pe care le-au acordat cu generozitate PSD-ul!!!!

  View Comment
 2. La urgente in Satu Mare sau la unicarm Vetis e acelas

  View Comment
 3. Sincere condoleante, eu iti spun sincer nevasta mea e unguroaica si am inceput sa inveti limba maghiara, daca am probleme eu la unguri merg,la ei nu merge lasa ca bine si asa…. e bataie de joc ce este la noi…

  View Comment
 4. De toată jena Serviciul de Ambulanță Județean care nu se află în subordinea Spitalului Județean !!!!!

  View Comment
 5. ilies marie satu mare | decembrie 3, 2020 at 09:32 |

  CONDOLIENTE FAMILIEI DOMUTA DIN SATU MARE 3 DECEMBRIE AN 202O

  View Comment
 6. Dumnezeu s-o odihnească în Împărăția Sa! Vinovățiilor să le plătească după cum merită!

  View Comment
 7. George hisu | decembrie 4, 2020 at 14:38 |

  Se știe foarte bine ce medic de la Upu e acolo cu ani în spate de malpraxis.

  View Comment
 8. Margareta Domuta | decembrie 4, 2020 at 21:15 |

  Am ramas fara cuvinte este greu de crezut cum se comporta cei de la urgente am patit odata cu baiatul iar acum miau luat cea ce aveam mai scump si drag pe lume ..mama mea nu pot sami revin din acest cosmar care ma va bantui toata viata Rusine celor care ar trebui sa ne salveze rusine .Mama mea era sanatoasa si ei miau rapito .An 83 de ani de viata nu a suferit nici o boala Rusine!!!!

  View Comment
 9. avem gunoaie destule in medicina bani le treaba altceva nimic.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Serviciul Județean de Ambulanță
FOTO. Femeie lovită de o dubă, în Piața Mare din municipiul Satu Mare

Închide