Ce COMORI ascund pământurile din Carei. DESCOPERIRE arheologică senzațională făcută de arheologi

descoperirea a fost facută de o echipa condusa de Liviu Marta

Descoperire arheologică senzațională la Carei. Specialiștii Muzeului Județean – în frunte cu cercetătorul Liviu Marta – au scos la lumină în această săptămână cea mai veche monedă din regiunea Careiului, piesă ce atestă începutul economiei monetare în regiune, pe parcursul sec. III-II înainte de Hristos.

Piesa de argint copiază un tip de drahmă macedoniană emisă de Alexandru cel Mare. Moneda are pe o faţă efigia marelui rege, iar pe revers este redat „Zeus pe tron”, având într-o mână sceptrul, iar în cealaltă vulturul, pasărea zeului suprem.

descoperirea a fost facută de o echipa condusa de Liviu MartaPiesa prezintă elemente de „barbarizare” care pe avers se observa din modul degradat de redare a feţei şi a pielii leului de pe cap (aluzie la blana leului din Nemeea „îmbrăcată” de eroul Herakles). Pe revers se renunţă la elemente greceşti de vestimentaţie (toga zeului) şi de mitologie (caduceul), în schimb apare un elemente specific vestimentanţiei celtice: pantalonii.

Desenarea cununii de lauri arată o familiarizare cu un simbol al distincţiei la greci, fapt ce atestă un apetit al celţilor de a copia nu doar monedele ci şi anumite elemente de civilizaţie. Incapacitatea de a copia inscripţia de pe original, redarea ei prin câteva litere disparate arată că nu se exagera cu conectarea la civilizaţie, păstrându-se o doză de originalitate (tradiţie ce se va pastra pe aceste locuri şi peste 2000 de ani).

descoperirea a fost facută de o echipa condusa de Liviu Marta

 

Descoperirea arheologică de la Carei a fost realizată în ultima zi de teren din cadrul unui fructuos program de cercetare derulat în primăvara acestui an pe raza comunelor Andrid şi Pir.echipa de cercetatori a fost condusa de Liviu Marta

”Pentru efortul dezinteresat depus doresc să le mulţumesc colegilor Mihai Mocanu, Nándor Hágó şi Aurelian Ilieş de la Muzeul din Carei. Pentru contribuţia de ieri îi multumesc domnului Tóth Csaba”, a declarat Liviu Marta. 

Citește și Comoară descoperită de specialiștii Muzeului Județean la AndridFii primul care comentează! despre "Ce COMORI ascund pământurile din Carei. DESCOPERIRE arheologică senzațională făcută de arheologi"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre arheologi, descoperire, municipiul Carei
ACCIDENT între Moftin și Carei
ACCIDENT între Moftin și Carei. Un șofer a ÎNCERCAT să evite IMPACTUL și a ajuns în PARAPET

Închide