DEZVĂLUIRI. Cum a scăpat Careiul de structurile de crimă organizată. Acțiuni fără precedent

Municipiul Carei arată tot mai bine în planul siguranței publice. Și asta pentru că cea mai periculoasă structură de crimă organizată a fost decapitată, iar celelalte au fost trase pe dreapta. Și asta pentru că la Poliția Carei s-a schimbat modul de lucru. Adică, chiar se muncește, dispărând încet polițiștii care mimau munca, preocupați doar de intrarea în grațiile șefilor.

Oficial, comandantul Poliției Carei, comisarul șef Dinu Urâte, a declarat recent că rata infracționalității a scăzut pe hârtie cu 20%. În realitate, spun localnicii, acest lucru se simte deja pe străzi mult mai pregnant.

În urmă cu circa doi ani infractori periculoși și-au mutat ”cartierul general” pe străzi, în locuri aglomerate, spre disperarea careienilor de bună credință. Încet, dar sigur, ofițerii și subofițerii de poliție au început, sub comanda comisarului șef Dinu Urâte, o campanie de strângere de informații, iar mai apoi s-a acționat de o manieră fără precedent.

Pentru prima dată în istoria muncii de poliție din Carei, ofițerii careieni au apelat la sprijinul celor din Direcția de Operațiuni Speciale. Pe baza muncii informative s-au făcut planuri de acțiune. Filaje, flagrante și arestări, care au produs panică în lumea interlopă. Iar rezultele de răsunet au și apărut.

Concret, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Carei, de la subofițeri și până la ofițeri, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și cu sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale, l-au identificat și prins marți, 11.04.2017, pe raza municipiului Carei, pe numitul Andrei L., de 55 ani, din localitate, pe numele căruia a fost emis, de către Judecătoria Carei, un mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru comiterea a două infracțiuni de șantaj.

Reamintim că polițişti i-au prins în flagrant, în data de 4 februarie 2016, pe Lakatoş Andrei, de 54 ani, din Carei, Berki Bella, de 34 ani, din Tăşnad, Daroczi Giani, de 46 ani, din Pir, Gheorghe Francisc Silagyi, de 31 ani, din Carei, Koce Tiberiu, de 42 ani, din Pir, care prin ameninţări ar fi încercat să o determine pe Ileana P., din Berveni, să evacueze un apartament situat în municipiul Carei. Cei cinci au fost reţinuţi de poliţiştii careieni, la acea dată, pe o perioada de 24 ore, sub aspectul săvârşiri infracţiunii de şantaj.


Nota redacției: Aceasta este o realitate factuală, cât se poate de concretă. Este trist că ani de zile s-a permis, prin dezinteres sau incompetență, perpetuarea unei stări de nesiguranță. PresaSM salută noua abordare a polițiștilor careieni. (Se pare că regula ”Porumbelul și înghețata: Cine nu linge, zboară” a cam dispărut de la Poliția Carei. Pe când și în alte structuri?)

14 Comments on "DEZVĂLUIRI. Cum a scăpat Careiul de structurile de crimă organizată. Acțiuni fără precedent"

 1. anaconda | mai 9, 2017 at 16:34 |

  aceasta prezentare este exagerata, Inspector sef la Carei nu exista, iar sintagma Cine nu linge, zboară”, este valabila la Carei!Mi se pare mie sau cineva care LINGE la Carei sau din Carei doreste sa ajunga in alta parte iar cu acest articol de propaganda chiar crede ca va fi propulsat!de ce nu ati dat numele lucratorilor? si de ce tocmai al Marelui Inspector Sef de Carei?RUSINE pentru acest articol doar pentru ca ati folosit un singur nume cel al Marelui Inspector Sef de Carei!

  View Comment
 2. anaconda | mai 9, 2017 at 16:48 |

  scuze, sintagma Cine nu linge, zboara la Carei NU este valabila!!!!!

  View Comment
 3. Felician | mai 9, 2017 at 17:31 |

  Ca fost polițist actual pensionar am participat la mai multe activități operative privindu-l pe acest Andrei.L și altii,iar în luna mai 2011 am participat la prinderea lui și a altui complice,în flagrant,tot pt șantaj,partea vătămată fiind un om de afaceri din București.Si atunci am solicitat si beneficiat de sprijinul acestor structuri specializate,polițiștii careeni fiind și atunci implicați în astfel de activitati,nefiind nici-decum “O PREMIERA’ in acest domeniu! Și atunci L.A. era liderul unei structuri bine organizate din care făceau parte și prostituate,intr-un final fiind destructurată tot datorită conlucrării mai multor structuri din Politie.La fel ca în acest caz,vinovații in frunte cu L.A. au primit pedeapsa închisorii.Deci s-a muncit la Carei din totdeauna și când a fost cazul cu sprijinul colegilor de la IPJ Satu Mare,Serviciul de Investigații Criminale,dar actuala conducere de la Carei nu cunoaște ori nu vrea sa recunoască acest adevăr și nu este Fair-Play.Nu știu pe cine avantajează? Nu trebuie minimalizate activitatea și reușitele pe care polițiștii le-au avut în trecut pt că nimic din ceea ce s-a scris in articol nu este “O PREMIERA”!

  View Comment
 4. Noi continuăm să credem acest lucru. Cunoaștem mult prea bine legăturile dintre ofițerii și subofițerii de poliție din Carei cu diferite ”zone”. Urmează dezvăluiri concrete. Promovări pe pile, plângeri penale măsluite (există dosare în lucru), relații neprincipiale cu unii indivizi versați. Domnule Felician Jurj, ca și polițist pensionar trebuie să fiți convins că noi știm cum s-a făcut flagrantul pentru Tona, via Moftin. Să facem diferența între acțiune și reacțiune. Una e să acționezi ”a priori”, cum se face acum, alta e ”a posteriori”, după ce fapta s-a consumat și faci un dosar penal că ți s-a servit infracțiunea pe masă.

  View Comment
 5. A, nu, stimate domn….. Nici vorbă! Nu e o sintagmă statică, goală de conținut, era chiar o regulă. Nu vă ascundeți după un IP. Nu toți suntem naivi.

  View Comment
 6. Domnule Jurj, știți la fel de bine ca și noi că au fost mulți ”polițiști” care au mimat munca, acționând la alibi. Dvs. poate nu ați fost unul dintre ei. Noi nu am generalizat, am spus că au fost doar ”unii”. Și așa a și fost

  View Comment
 7. anaconda | mai 9, 2017 at 18:19 |

  presasm, bineinteles ca cunoasteti legaturile dintre ofiterii si agentii de la Carei ca doar aveti surse sigure acolo DAR…!daca sunteti verticali dati numele lucratorilor de la Carei care au lucrat la acest caz.Sunt sigur ca nu veti face acest lucru! la v-ati referit cand ati utilizat sintagma cine nu linge,zboara? adica acolo trebuie lins cineva ca sa nu pleci sau?…..v-ati cam dat de gol!!!!

  View Comment
 8. Felician | mai 9, 2017 at 18:33 |

  Am de făcut următoarea mențiune: Infracțiunea despre care am făcut vorbire s-a consumat in momentul realizării flagrantului și nu în altele împrejurări la care faceți vorbire,altfel nu s-ar fi numit flagrant din punct de vedere procedural.Cazul a fost contabilizat in numele lucrătorilor de politie din Carei și “nu a fost servit” pe masa la micul dejun ori felul principal vreunei altele structuri din cadrul IPJ Satu Mare.

  View Comment
 9. Felician | mai 9, 2017 at 18:57 |

  Un alt exemplu de reusita a politistilor careeni,de aceasta data din anul 2014 care denotă din nou ca nu este vorba de “O PREMIERA”:
  EXCLUSIV Sute de tablouri suspecte, unele semnate de mari pictori, ridicate din judeţul Satu Mare (Update)
  IPJ Satu Mare e emis următorul comunicat cu privire la tablourile găsite în locuința unui bărbat din Doba.

  Comunicat de presă

  Un bărbat din localitatea Doba a fost prins de către poliţiştii sătmăreni în timp ce transporta cu un autoturism mai multe bunuri.

  Poliţiştii Secţiei 7 Carei, cu sprijinul de specialitate DIPI şi în cooperare cu poliţiştii Serviciului Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Biroului de Investigaţii Criminale Carei au reuşit identificarea în trafic în apropierea localităţii Dacia a lui Gheorghe P., de 47 ani, care transporta cu un autoturism marca Ford Mawerik, 15 tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa.

  Ulterior la domiciliul acestuia , în urma percheziţiei efectuate au mai fost descoperite un număr de 629 de tablouri, de diferite dimensiuni, fiind susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi a altor state din Uniunea Europeană. Unele dintre acestea ar proveni din infracţiuni de furt.

  Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi a expertizării acestora, fiind depuse într-o instituţie specializată pentru conservare.
  Cercetările în cauză se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei.

  La finalizarea cercetărilor se vor lua măsurile legale care se impun.

  Ora: 11:40 – Sute de tablouri suspecte, unele semnate de mari pictori, au fost ridicate de poliţiştii şi procurorii sătmăreni de la un bărbat din localitatea Dacia, comuna Doba.

  Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre aproximativ 800 de tablouri, unele dintre ele fiind depozitate temporar la Castelul din Carei, Poliţia neavând un spaţiu adecvat în care să le ţină până la finalizarea anchetei. Deocamdată nu se ştie dacă sunt tablouri originale sau copii, printre ele aflându-se unele semnate de mari pictori, precum Monet, Manet sau Matisse. Dacă tablourile marilor pictori sunt originale acestea ar putea valora milioane de euro. Anchetatorii nu au reuşit încă să stabilească ce făcea bărbatul cu atâtea tablouri într-o mică localitate de pe frontiera cu Ungaria, suspiciunile fiind foarte multe. Este greu de crezut că un iubitor de artă ar investi milioane de euro în tablouri celebre şi să nu aibă măsuri speciale de securitate.

  Urmează ca după efectuarea unor expertize să se stabilească dacă acestea sunt originale sau copii.

  Ancheta este coordonată de Parchetul Satu Mare. Deocamdată nu au fost făcute publice date din dosar.

  View Comment
 10. Cazul ”colecționarului” de la Doba: Aoleu!!! Dacă acest caz vi-l asumați e jale! Acest caz chiar îl cunoaștem perfect. Ne oprim aici, ca deja discuția alunecă în altă direcție. Mare captură: un amărât de cioban.

  View Comment
 11. Vizavi de Tona și Csokor: Nu a fost cumva o informare prealabilă a păgubitului (șantajat de cei doi cu niște relații neprincipiale cu o minoră, plasată de ”băieți”), iar apoi le-ați făcut flagrantul?! Ei, nah, captură și flagrant.

  View Comment
 12. @Anaconda: uzitați mereu de această logică de topor? Ne-am dat de gol? Ce silogism ați folosit de ați ajuns la această concluzie? Vizavi de nume concrete, răbdare 🙂 Cererile în baza Legii 544 au fost deja trimise către comanda IJP. Oho, și ce nume încă. Sigur nu va curge lapte și miere…poate cu fiere, mai degrabă.

  View Comment
 13. Domnule Jurj, noi vedem în acest moment o schimbare. Nu am spus că nu au fost rezultate nici înainte. Poate au fost și alte premiere. Dar acum se văd concret, continuu și imediat aceste rezultate. Și nu facem jocurile nimănui. Interesați-vă și într-o parte și în alta. În ambele tabere: știți dvs care sunt acelea.

  View Comment
 14. Profesorul de matematica | mai 10, 2017 at 03:18 |

  1+0,85=1,85

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Poliția Rutieră
VIDEO. Somnul minții. O femeie a parcat mașina în mijlocul drumului

Închide