Director și angajată de la un spital din Satu Mare, condamnați de judecători. Pagubă de sute de mii de lei


O fostă casieriță a Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare după ce și-a însușit peste 200.000 de lei din încasările unității sanitare. În același dosar, fostul director financiar al spitalului a căzut cam la mijloc, primind o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare, pentru că ar fi contribuit la producerea prejudiciului prin neverificarea activității și actelor întocmite de casieriță. Hotărârea de condamnare a rămas definitivă la sfârșitul lunii august, după ce Curtea de Apel Oradea a respins apelul introdus de directorul financiar al spitalului sătmărean, informează bihorjust.ro

Denunțul, făcut chiar de către manager

Situația de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare a ajuns în atenția procurorilor în 2013, când managerul unității medicale dr. Ioan Sergiu a sesizat că mai bine de 50.000 de lei lipsesc din gestiunea casieriței spitalului. Un audit ulterior arăta că paguba era, de fapt, de peste 200.000 de lei.

Cercetările au scos la iveală faptul că între anii 2008 și 2012, casierița Spitalului de Pneumoftiziologie, Agota Juliana Pöti (Pop) a preluat de la spital și de la mai multe dispensare bani care proveneau din încasările zilnice de la pacienți, respectiv contravaloarea consultațiilor, a examenelor radiologice pe bază de chitanță, a caietelor de sarcini, a chiriilor, a convorbirilor telefonice efectuate în scop personal care reprezentau venituri proprii.

Ce spun anchetatorii

Sumele încasate și borderourile însoțitoare erau preluate de la diferiți angajați, șoferi, asistente medicale sau director, iar în ”unele rânduri omitea ca să le mai înregistreze în registrul de casă, însușind sumele de bani, fără ca să mai întocmească către persoanele susmenționate documente justificative constând în dispoziții de încasare de către casierie ori preluare a sumelor de bani”, au aflat anchetatorii, potrivit hotărârii Judecătoriei Satu Mare, obținută de bihorjust.ro.

În plus, borderourile erau aruncate ori distruse, arată documentul citat. În alte cazuri, documentele erau modificate fiind specificate alte sume de bani decât cele încasate în realitate.

În apărarea ei, Juliana Agota Pöti a declarat că nu a luat niciun ban din gestiune și că i-ar fi dat din casieria spitalului diferite sume directorului financiar Radu Călin Tudorache, bani pe care acesta nu i-ar mai fi restituit. Aceeași situație a fost invocată și pentru banii cu titlu de avansuri pentru concediile de odihnă ale unor angajați.

Fostul director financiar se consideră nevinovat

Afirmațiile femeii nu au fost confirmate de probe, iar directorul financiar Călin Radu Tudorache nu a recunoscut primirea vreunei sume. Mai mult, el a susținut că împreună cu conducerea spitalului ar fi depistat ilegalitățile săvârșite de aceasta, printr-un audit realizat pentru întregul an 2012.

În schimb, Tudorache a precizat că ”în sarcina sa nu se poate reține nici culpa cea mai ușoară în producerea prejudiciului indicat. (…) A avut încredere în actele întocmite de inculpată (…), motiv pentru care nu a verificat actele întocmite de aceasta, dar și că datorită multitudinii de atribuții pe care le avea, nu a putut efectua o verificare pertinentă a gestiunii acesteia”. În plus, nu era singurul care ar fi trebui să verifice activitatea casieriței.

După analiza probelor, Judecătoria Satu Mare a stabilit că Agota Juliana Pöti a săvârșit infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată – delapidare, abuz în serviciu, fals material și uz de fals. Toate au fost posibile – au arătat magistrații – ”pe fondul lipsei unei supravegheri a activității sale și a unui control asupra gestiunii caseriei de către persoanele care aveau atribuții de control financiar preventiv în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, respectiv a inculpatului care îndeplinea calitatea de director financiar contabil al Compartimentului Financiar”.

Judecătorii au dat sentința

Astfel, pe 4 noiembrie 2019, fosta casieriță a Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul director financiar a primit un an de închisoare cu suspendare. Cei doi trebuie să plătească, în solidar, 200.000 de lei unității medicale. În acest scop a fost menținut sechestrul asupra bunurilor inculpaților.

Considerându-se nevinovat, Călin Radu Tudorache a făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Satu Mare, dar acesta i-a fost respins, pe 25 august 2020, de Curtea de Apel Oradea. Decizia este, astfel, definitivă.

SURSA: bihorjust.ro1 Comment on "Director și angajată de la un spital din Satu Mare, condamnați de judecători. Pagubă de sute de mii de lei"

  1. Cum pot fi condamnați cu suspendare infractorii de la care nu s-a recuperat prejudiciul?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Judecătoria Satu Mare
Afaceristul Michael Mureșan a ieșit din închisoare. A stat doar un an din cei trei

Închide