Fost șef al Poliției Satu Mare, achitat într-un dosar DNA. Inițial a fost condamnat la închisoare

Chestorul Liviu Tăut, fost şef al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, a scapat de o conadamnare de trei ani de închisoare cu suspendare dată de Curtea de Apel Oradea, după ce Înalta Curte de Casaţie de Justiţie i-a admis apelul şi l-a achitat. Inițial, a fost condamnat pentru de trafic de influenţă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie (Hotararea nr. 330/2018):

„I. Admite apelurile declarate de inculpatii Tarr Attila Csongor, Taut Ioan Liviu si Saitos Ioan, impotriva sentintei penale nr. 106/P.I. din 16 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Desfiinteaza, in parte, sentinta apelata si rejudecand: (…) achita pe inculpatul Tarr Atilla Csongor pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta (…) achita pe inculpatul Taut Ioan Liviu pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta (…) achita pe inculpatul Saitos Ioan pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului. Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea”.

Reamintim că potrivit procurorilor în perioada 2013 – 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu, în calitate de inspector şef adjunct al I.P.J. Satu Mare, a pretins şi primit mai multe bunuri şi beneficii materiale de la inculpatul Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăţi administrate de acesta şi de soţia lui), ce era instrumentat de inculpatul Şaitoş Ioan.

Ajutorul dat de inculpatul Tăut Ioan Liviu a constat în furnizarea de date relevante din dosar şi asigurarea faptului că ofiţerul de poliţie Şaitoş Ioan va finaliza favorabil dosarul penal respectiv. Astfel, inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat din partea inculpatului Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite.

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparaţii la un imobil deţinut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale. La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul inculpatului Tăut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită, se arată într-un comunicat DNA.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum şi cheltuielile ocazionate cu aducerea şi înmatricularea autoturismului în ţară, în valoare de aproximativ 1000 de euro. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut Ioan Liviu i-a oferit informaţii din dosarul penal de evaziune fiscală şi i-a promis că va discuta cu subordonatul său, inculpatul Şaitoş Ioan, pentru ca acesta să propună o soluţie favorabilă.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a plătit inculpatului Tăut Ioan Liviu contravaloarea unei consultaţii efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Tăut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto şi reparaţiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deţinută de soţia inculpatului Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.
În luna iulie 2014, inculpatul Şaitoş Ioan, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de construcţii în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofiţerul de poliţie fusese delegat să desfăşoare activităţi de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului Şaitoş Ioan.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către inculpatul Şaitoş Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 09 octombrie 2014 şi 28 februarie 2015, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Tăut Ioan Liviu, până la concurenţa sumei de 17.405 lei şi asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Şaitoş Ioan, până la concurenţa sumei de 5.883 lei.

1 Comment on "Fost șef al Poliției Satu Mare, achitat într-un dosar DNA. Inițial a fost condamnat la închisoare"

  1. Tipic Romanesc…

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul de Poliție Județean
GHINION. Cum s-a ales un minor cu dosar penal pentru un fleac, în Satu Mare

Închide