FOTO. Accident urmat de scandal în județ. Cal eutanasiat, proprietarul acuză veterinarul

Neînțelegeri între proprietarul unui mânz eutanasiat pe marginea drumului și medicul veterinar din zonă. Proprietarul, un bărbat din Batarci, susține că nu a fost informat în momentul în care animalul său, lovit de o mașină și cu piciorul rupt, a fost eutanasiat. Nu sunt singurele nereguli reclamate. Locuitorii susțin că medicul veterinar are și obiceiul de a vorbi urât cu proprietarii de animale. Medicul veterinar se apără, precizând că a fost de datoria sa profesională să curme suferința animalului, care nu mai putea fi salvat. 

De unde a început totul

Accidentul a avut loc joi seara, pe drumul din Batarci. Mânzul (9 luni) se afla pe o pășune când s-a luat după un localnic. Animalul s-a lovit de autoturism, iar conducătorul auto a sunat imediat la Poliție. Șoferul mașinii spune că nu a lovit cabalina, dar a văzut mânzul pe jos, cu piciorul rupt, în urma sa. Ajunși la fața locului, oamenii legii au chemat veterinarul. Fără a-l anunța pe proprietar, acesta a făcut eutanasia.

Ce spune proprietarul

Vasile Mone, proprietarul, spune că este conștient de faptul că animalul trebuia eutanasiat, dar este foarte supărat de faptul că nu a fost anunțat și procedura a fost făcută în regim de urgență. Iar ulterior, când l-a sunat pe veterinar, acesta l-ar fi jignit și i-ar fi închis telefonul. Sătmăreanul spune că trăiește din agricultură, iar animalele îi asigură un venit, de care cu greu se poate lipsi. Păgubitul susține că a depus plângere atât la Inspectoratul Județean de Poliție cât și la Colegiul Medicilor Veterinari Satu Mare.

”Trebuia să mă anunțe și pe mine veterinarul, să îmi ceară acordul. Dacă animalul era în stare foarte gravă, nu aș fi spus nimic, ar fi fost normal să îl eutanasieze pe loc. Dar pentru o fractură de picior nu mai putea să aștepte zece minute să ajung și eu la fața locului, să îmi pot da acordul?! Ce era atât de urgent?! Am depus plângeri la Poliție și la Colegiul Medicilor Veterinari”, a spus Vasile Mone, pentru PresaSM. 

Alți proprietari de animale din Batarci susțin și ei că sunt deranjați de comportamentul medicului veterinar.

Varianta medicului veterinar

Ioan Pop, medicul veterinar din localitate, se apără și susține că a fost obligația sa profesională de a curma suferința animalului. În ce privește acuzația că nu ar fi solicitat acordul proprietarului (obligație legală imperativă, n.red.), Ioan Pop afirmă că mânzul nu ar fi fost înregistrat și astfel nu ar fi cunoscut proprietarul.

”Animalul nu a avut elemente de identificare, nu a fost înregistrat. Personal, am fost sesizat de către patrula de Poliție, iar eu, ca și medic veterinar, am avut obligația profesională și morală să curm suferința animalului, care prezenta o dublă fractură deschisă la un picior, fără nicio șansă de supraviețuire. Caii sunt animalele cele mai sensibile la durere, nu se putea amâna procedura. În plus, calul era pe marginea șoselei și exista pericolul producerii unor alte accidente”, a precizat Ioan Pop, la solicitarea PresaSM. 

Ce spune un specialist în domeniu

Reporterii PresaSM au luat legătura cu un medic veterinar cu experiență din județul Satu Mare.  Semne de întrebare sunt ridicate cu privire la modul în care a avut loc eutanasierea animalului, având în vedere că ghidul de eutanasie prevede considerații speciale atunci când vorbim de ecvine.

”Legea spune că proprietarul animalului trebuie să își dea neapărat acordul, trebuie să fie anunțat. De obicei, înainte de eutanasiere, trebuie să se facă o tranchilizare. Sunt și excepții, desigur, nu cunosc acest caz în particular”, a precizat specialistul consultat de PresaSM. 

 

2 Comments on "FOTO. Accident urmat de scandal în județ. Cal eutanasiat, proprietarul acuză veterinarul"

  1. Perfect de acord cu decizia medicului veterinar ! A procedat corect și din punct de vedere moral, și din punct de vedere legal (un animal neidentificat,teoretic NU are stăpân) !

    View Comment
  2. Pop Ioan | mai 30, 2020 at 19:32 |

    Ar trebui acum amendat proprietarul ca detinea un “animal inexistent”.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Batarci, cal
VIDEO. Cal biciuit la un concurs ecvestru. Imagini de un primitivism grotesc

Închide