FOTO. Sătmărean cu handicap amendat de Poliția Locală. Amenințat apoi de un ofițer de Poliție


Municipiul Satu Mare este un oraș al băieților deștepți, care reușesc să se ”învârtă” astfel încât să își asigure unele drepturi, chiar dacă le încalcă flagrant pe cele ale persoanelor cu probleme și nevoi reale. Este și cazul unei persoane cu handicap, care s-a trezit amendat de Poliția Locală și amenințat de către un ofițer de Poliție pentru simplul fapt că a îndrăznit să își ceară drepturile. Ăsta da respect pentru nevoile celor mai defavorizați.

De unde a început totul

Pe strada Mihai Viteazul din municipiul Satu Mare, chiar lângă sediul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, sunt mai multe locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Anumiți băieți deștepți, printre care și un ofițer de la Oficiul Român pentru Imigrări, fără niciun handicap – evident, profită de faptul că deține un document de însoțitor al unei persoane cu handicap și parchează astfel pe locurile speciale. Asta în timp ce persoanele cu dizabilități nu au unde să parcheze.

Astăzi, sătmăreanul Burdea Barbu, persoană cu handicap, care lucrează la o agenție imobiliară, situată pe strada Mihai Viteazul, lângă Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, a observat că polițistul – fără niciun handicap vizibil – a parcat pe locul special. Burdea Barbu l-a întrebat dacă nu își poate muta mașina, ca să îi facă loc. Ofițerul de poliție nu s-a conformat, având o atitudine sfidătoare, potrivit celor declarate de Burdea.

Poliția Locală a făcut ”dreptate”: l-a amendat pe sătmăreanul cu handicap

Văzând că nu are sorți de izbândă, Burdea Barbu a solicitat intervenția unui echipaj al Poliției Locale Satu Mare. Care după ce a ajuns la fața locului – și după câteva discuții mai contondente – l-a amendat, pe motivul că a solicitat echipajul de Poliție Locală fără temei! L-a și ”recompensat” cu 500 de lei.

O dilemă de ordin moral

Dreptul ofițerului de poliție de a parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap – care are pe mașină copia unui certificat aparținând unei alte persoane cu dizabilități (persoană care probabil nu deține un autoturism propriu) – este discutabil cel puțin din perspectivă morală. Căci legea este extrem de ambiguă, iar legiutorul nu s-a grăbit să le facă dreptate persoanelor care chiar au această nevoie.

În municipiul Satu Mare este deja un fenomen ca indivizi fără nicio dizabilitate să se folosească de astfel de documente și să le îngrădească accesul persoanelor cu nevoi evidente.

ADP l-a trimis la plimbare

Pentru a evita situații tensionate de acest fel, sătmăreanul Burdea Barbu a făcut până acum mai multe solicitări către Administrația Domeniului Public și către Poliția Locală, dar ambele servicii l-au trimis la plimbare, precizând că: ”solicitarea dumneavoastră de a asigura un loc de parcare liber pentru persoane cu dizabilități nu o putem soluționa favorabil”.

În schimb, Poliția Locală a considerat oportun să îl amendeze pe sătmăreanul care cere doar să se facă dreptate.

Redăm mărturia sătmăreanului Burdea Barbu, care susține că ofițerul de poliție l-ar fi amenințat:

”În fața imobilului de pe strada Mihai Viteazul, nr. 12, sunt două locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, dar sunt ocupate tot timpul de persoane care ocupă abuziv aceste locuri. Azi, 26.11.2020, ora 12.15, deși erau mai în față locuri de parcare libere, șoferul autoturismului SM …., Mazda, a ocupat un loc pentru persoanele cu dizabilități.

Eu când l-am întrebat de ce ocupă locul, el fiind sănătos, fără a avea probleme locomotorii, mi-a răspuns cu următoarea propoziție: “Ce vrei, băi, ești handicapat cu capul, du-te de aici, am legitimatie…”. După acesta a intrat în sediul poliției de pe strada Mihai Viteazul.

Pe bord are o legitimație veche eliberată de autoritățile din Tășnad, el lucrător la Poliție în Satu Mare. Nu își face un abonament de parcare. Ca și dânsul mai sunt zeci de oameni.

Între timp a sosit Poliția Locală, am fost certat că de ce i-am chemat, eu fiind amendat că le-am solicitat intervenția lor, proprietarul autoturismului Mazda deja era acolo, când m-am dus la dânșii, ei m-au atenționat că dânsul are legitimatie de parcare. Legitimația fiind emisă pe un domn din Tășnad, înscrisurile nu prea se mai vedeau pe ea, nu a avut nici bandă de siguranță anti falsificare, arată a copie color.

Am fost amenințat de șoferul autoturismului Mazda că mă va rezolva pentru că am avut curajul să mă leg de el, că o să fiu chemat de comisia pentru oamenii cu dizabilități și mi se va anula certificatul de handicap. Să sperăm că îl va asculta Dumnezeu și o să mă și vindec. Până când mai trebuie să rabde societatea asemenea comportamente?”15 Comments on "FOTO. Sătmărean cu handicap amendat de Poliția Locală. Amenințat apoi de un ofițer de Poliție"

 1. Toti ciurdari so facut militisti din astia gardieni mai exact

  View Comment
 2. Să-i fie rușine!

  View Comment
 3. Scrie te rog si numele politistului in articol. Ca al omului cu handicap nu ai omis sa-l postezi.

  View Comment
 4. Rusine politiei! In special “jmecherilor” care au ajuns in acele functii. Cu totii stim cum ajung cei mai multi acolo. Plus politia locala e facuta din fostii gardieni publici. alti tupeisti si jmecheri care dorm in posturi si deservesc pe cei cu pile.

  View Comment
 5. Nu-i singuru milițian cu leg. de handi!!!!
  Adevăru că au nevoie…..la cap !!!!

  View Comment
 6. Rușine poliției locale (tot gardieni au rămas) în loc să-l amendeze pe cel care a ocupat locul pentru handicapați, acesta nu are dreptul să ocupe acel loc chiar dacă deține acel tichet, conform legii persoana cu handicap trebuie să fie prezentă.

  View Comment
 7. Persoana cu handicap a insistat să îi apară numele. Și, până la urmă, de când ne tutuim?!

  View Comment
 8. Marcel Tent | noiembrie 27, 2020 at 10:33 |

  deci vedem cum poliția face ce face, și se descurcă,o mână spală pe alta.

  View Comment
 9. Din păcate nu numai politicienii noştrii sunt persoane întunecate ci şi alte organe ale statului, excepție fac doar acei persoane care luptă contra acestui fenomen.
  Dar după cum ştiți câteva rândunele nu vor aduce primăvara.

  View Comment
 10. Ce nu se spune in articol este faptul ca persoana cu handicap si-a facut un obicei din a sesiza permanent Politia Locala pentru acele 2 locuri de parcare;as fi curios sesizantul are masina modificata pentru a corespunde unei persoane cu handicap locomotoriu sau nu?Legea e complet gresita doar persoanele cu handicap sever locomotor care pentru a se deplasa ar avea nevoie de un autoturism modificat ar trebui sa beneficieze de locuri speciale,nu oricine care are pile la medici!

  View Comment
 11. alanis morissette | noiembrie 27, 2020 at 12:42 |

  PresaSM, tocmai formularul de comentariu incepe cu “Tu ce parere ai?”
  De cand ne tutuim?!

  View Comment
 12. Gică Contra | noiembrie 27, 2020 at 14:04 |

  @obiectiv De unde ai cunoștință despre faptul că persoana „si-a facut un obicei din a sesiza permanent Politia Locala pentru acele 2 locuri de parcare”? Ești unul din cei care a fost reclamat? Sunt convins că dacă locurile de parcare erau ocupate de persoane care, cu adevărat, prezintă dizabilități (dizabilități, nu handicap) nu făcea nici o sesizare. Până la urmă, în adevăratul spirit cetățenesc românesc (adică, din România, indiferent de nație) vinovat este cel nedrepțățit. Bravos, națiune! Certificatul este valabil dacă și persoana cu dizabilități se află în autoturism. Așa, ca idee. Falsul și uzul de fals se pedepsesc penal.

  View Comment
 13. @gica contra…ti se pare corect ca o persoana care are un aparat auditiv in ureche sa se numeasca persoana cu dizabilitati,si in baza asta sa primeasca loc de parcare separat si gratuit? Pe logica asta cine poarta ochelari tot persoana cu dizabilitati s-ar numi…e mai mult decat absurd! Raman la ideea ca locuri gratuite si marcate corespunzator merita DOAR acele persoane cu handicap locomotor care au nevoie de autoturisme modificate..

  View Comment
 14. Obiectiv , deci te ai tradat tu esti soferul cu Mazda , de ce nu esti cu cohones si recunosti ? Tare as vrea sa te intalnesc!!!

  View Comment
 15. Obiectiv, ar trebui să citești legea și ți-ai da seama că doar persoanele cu dizabilități locomotorii primesc acest tichet de parcare, dar ce să mai așteptăm de la tine….atât poți.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
FOTO/VIDEO. Accident grav pe bulevardul Blaga. Unul dintre șoferi a fugit

Închide