FOTO/VIDEO. MĂRTURIE. Avocatul Dan Șuta explică incidentul cu Poliția Rutieră: ”Am fost linșat psihic”

Avocatul sătmărean Dan Mihai Șuta – fost decan al Baroului Satu Mare – a fost implicat vineri, 18 septembrie, într-un incident cu un agent de Poliție Rutieră, care a degenerat, fiind solicitate la fața locului mai multe echipaje de Poliție, Jandarmerie și Poliție Locală.

Redăm mai jos – integral – punctul de vedere al avocatului Dan Mihai Șuta, remis pentru PresaSM:

”Vă scriu în legătură cu cele întâmplate în data de 18 septembrie 2020, între orele 16:50 – 18:10, în municipiul Satu Mare, pe bulevardul Vasile Lucaciu, în dreptul Policlinicii C.F.R., incident în care, fără voia mea, am fost implicat. Ce s-a întâmplat?

Eram cu mașinuța mea, un Opel Adam de culoare galbenă, urmându-mi traseul de pe drumul Botizului spre bulevardul I.C.Brătianu. După ce am trecut de colțul format de drumul Botizului cu bulevardul Vasile Lucaciu am observat un polițist care stătea pe partea stângă a carosabilului și care, după un moment de ezitare, mi-a făcut semn (neregulamentar) să opresc.

Am oprit în dreptul lui pentru că pe partea dreaptă erau alte mașini parcate, l-am salutat și l-am întrebat ce s-a întâmplat. Fără să răspundă la salut, mi-a spus scurt ,,Trage pe dreapta!” Am oprit la vreo 25 de metri de locul în care fusesem inițial oprit, agentul a venit lângă mașină și mi-a spus scurt ,,Actele dumneavoastră!”.

Observând că nu poartă mască deși este vreme de pandemie și urma să interacționeze cu mine, de la sine înțeles i-am cerut să-și pună masca. Mi-a replicat extrem de iritat că nu are această obligație, fiind în aer liber. I-am spus că se înșală, întrucât în condițiile date trebuie să poarte mască. Din nou a refuzat să-și pună masca. Ne-am mai contrazis câteva minute, iar la un moment dat polițistul, pe care, am aflat ulterior, îl cheamă Raul Mona, practic urlând, mi-a zis ,,Prezentați documentele și coborâți din mașină!”.

Evident, i-am spus că nu îi dau nici actele și nici nu cobor din mașină până nu își pune masca. Din nou discuții contradictorii pe aceeași temă, din nou voce ridicată din partea polițistului care m-a întrebat dacă știu ce se întâmplă dacă nu îi execut ordinele. I-am spus că nu e cazul să mă învețe ce se întâmplă pentru că sunt avocat și cunosc legea, după cum în mod greșit și-a găsit să facă cu mine căprărie la maniera la care o face. Sigur, s-a enervat și mai tare, cerându-mi din nou să cobor din mașină. Am refuzat, spunându-i că nicidecum nu cobor până nu își pune masca.

Atunci, a pus mâna pe telefon și a cerut sprijin de la o patrulă, indicând unde să vină. A mai răcnit de câteva ori să mă dau jos din mașină, eu am refuzat, spunându-i că nu am această obligație legală, dimpotrivă, legea prevăzând că sunt obligat să stau în mașină. La câteva minute au sosit mai multe echipaje de poliție, jandarmerie și poliție locală cărora le-a explicat ceva, cu intenția vădită de a se răfui cu mine, așa încât membrii echipajelor sosite au înconjurat mașina, urlând fiecare să cobor. Niciunul dintre cei sosiți la fața locului nu avea mască!

Le-am spus fără ezitare că până nu își pun masca nu cobor din mașină. O tânără polițistă brunetă pe care nu știu cum o cheamă s-a postat lângă mașina mea și îmi țipa întruna să cobor. Observând escamotarea agresivității forțelor de ordine adunate la cererea agentului de poliție Raul Mona și simțind că vor să mă agreseze fizic am ridicat geamurile laterale ale mașinii și m-am blocat în interiorul ei. Am sunat-o pe soția mea să-mi aducă rucsacul în care aveam permisul de conducere și talonul mașinii întrucât le uitasem acasă.

VIDEO. Scandal în trafic între un avocat cunoscut și polițiști. Totul s-a întâmplat pe strada Vasile Lucaciu, în Satu Mare. Avocatul a acuzat atitudinea unui polițist rutier, refuzând inițial să coboare din mașină DETALII pe PresaSM —> https://bit.ly/32FmvSm

Publicată de Presa Satu Mare pe Vineri, 18 septembrie 2020

Până când a sosit soția, toți cei prezenți m-au asaltat, lovind geamurile laterale și parbrizul mașinii, agitând spray-urile paralizante pe care le aveau în mână, răcnind să cobor din mașină, să dau jos geamurile laterale etc. Nu acestea sunt procedurile recomandate pentru astfel de situații. Cel puțin după buna mea știință! La un moment dat, unul dintre bărbații în uniformă (nu știu dacă polițist rutier, jandarm sau polițist local) a pulverizat în radiatorul mașinii din flaconul spray-ului paralizant pe care îl avea asupra lui, gândind, desigur, că astfel voi coborî din mașină.

Agentul Mona Raul a încercat să desfacă chederul de la portiera stângă a mașinii mele cu o cheie pe care o avea în mână. Nu a reușit, ceea ce l-a enervat și mai tare, ajungând să se învârtă în jurul mașinii, lovind în ea cu mâna/pumnul, ca scos din minți. S-a adunat o mulțime de oameni care asistau curioși la cele ce se întâmplă, de pe margine, probabil, spectacolul fiind unul neobișnuit, dat fiind că, pe de o parte, erau 15-20 de polițiști, jandarmi și polițiști locali, 4-5 autovehicule de intervenție ale acestor forțe de ordine, cu mijloacele de semnalizare luminoasă în funcțiune, iar pe de altă parte, era o mică mașină de făcut piața în care se blocase conducătorul acesteia, persoană vădit mai în vârstă, neînsoțită care în contextul manifestărilor expuse mai sus, a avut reprezentarea că în momentul în care va coborî din mașină va fi agresată și fizic.

În același timp, polițiștii au încercat pulverizarea spray-ului și pe la portiera portbagajului. Agentul Mona Raul m-a amenințat că cheamă pompierii pentru a desface cu forța mașina, în scopul de a mă scoate din ea. Toate acestea au durat cam 10 minute, după care a sosit soția mea cu rucsacul în care aveam permisul de conducere și talonul mașinii.

A mai sosit și un alt polițist care, sub cuvânt că mă cunoaște, mi-a cerut să cobor din mașină!? Desigur, nu am vrut, starea de tensiune și agresivitate la adresa mea a mulțimii de polițiști adunate pentru a mă pune la punct, fiind palpabilă și la cote maxime. De altfel, viteazul agent de poliție Mona Raul i-a spus soției ,,Îl voi scoate cu spray-ul paralizant din mașină!!!”. Soția mea a fost siderată la auzul acestei amenințări și i-a cerut să se potolească, argumentându-i că nu are motive pentru așa ceva. Am auzit din interiorul mașinii câte ceva din această discuție și mi-am dat seama despre ce e vorba, motiv pentru care i-am urlat din mașină că este un huligan. Au trecut ceva minute până când am coborât geamul din dreapta al mașinii mele și soția mi-a putut da rucsacul.

Am scos actele și le-am înmânat polițistului care susținea că mă cunoaște și care, în mod evident, a avut un comportament normal, civilizat care, practic, alături de intervenția soției, a contribuit la calmarea spiritelor. La cererea repetată a polițiștilor de a coborî din mașină, neavând încotro, întrucât puteam sta acolo cu toții mult și bine, m-am executat. În acel moment, agentul Mona Raul s-a apropiat de mine și s-a înfipt în fața mea, practic nas în nas cu mine, provocându-mă să-l lovesc. Desigur, nu am răspuns provocării sale, cerându-i doar pe un ton ridicat și ferm să se îndepărteze de mine și să păstreze distanța de 1,5 m, impusă de condițiile de pandemie SarsCov 2. Nu s-a conformat, motiv pentru care m-am dat eu câțiva pași înapoi. Apoi, mi-a cerut să suflu în aparatul etilotest. M-am supus testării, iar după câteva secunde domnul agent de poliție Mona Raul a anunțat că aparatul etilotest indică zero.

Domnul polițist m-a anunțat că îmi reține permisul de conducere în vederea suspendării întrucât nu m-am supus ordinelor lui, fără a preciza cărora dintre ele și că, de asemenea, îmi aplică amendă la Legea nr. 61/1990 întrucât am adresat cuvinte jignitoare celor prezenți. I-am spus că ceea ce face este un abuz, că el este un huligan cu comportament pe măsură, iar ceilalți care au asistat impasibili la abuzul lui nu fac cinste uniformei de polițist și au manifestat o conduită nedemnă calității de polițist (cam acestea au fost toate cuvintele jignitoare pe care le-am adresat ,,celor prezenți”).

Toate acestea le-am spus cu voce tare, să audă lumea. Eram revoltat de umilința la care am fost supus de niște polițiști care nu cunosc nici legea, nici procedurile în astfel de situații și așteaptă doar ocazia pentru a-și manifesta pornirile violente, nejustificate și mult disproporționate, atât față de o persoană singură, cât și față de situația concretă. Am semnat unul dintre procesele verbale, cu obiecțiunile care s-au impus, pe celălalt, prin care mi se aplica amendă la Legea nr. 61/1990, nu l-am semnat întrucât nu cuprindea concret cuvintele jignitoare pe care le-am adresat ,,celor prezenți”.

Am plecat de la fața locului, după mai bine de o oră și un sfert de circ cauzat de un agent de poliție impropriu și inadecvat pentru sarcinile de serviciu și interacționarea cu oamenii.

Ajuns acasă, am simțit că nările mă ustură din cauza substanței paralizante din spray-ul cu care polițiștii au pulverizat pe la radiatorul mașinii. Aceasta a fost pățania prin care, fără voia mea, am fost obligat să trec, în esență un linșaj psihic care s-a voit a fi și fizic, de care, totuși, am reușit să scap, în primul rând pentru că m-am închis în mașină, iar în al doilea rând, din cauza intervenției soției mele și a polițistului care a spus că mă cunoaște, calmându-și astfel colegii. A fost o experiență traumatizantă, peste care nu doresc nimănui să treacă și care mi-a clătinat convingerea că toți polițiștii sunt în slujba cetățeanului. Rămâne ca în urma eventualelor verificări, care s-ar impune a fi efectuate în legătură cu incidentul descris, să se aprecieze dacă polițiștii au acționat proporțional, corect și în limitele legii.

Avocat Dan Mihai Șuta”.18 Comments on "FOTO/VIDEO. MĂRTURIE. Avocatul Dan Șuta explică incidentul cu Poliția Rutieră: ”Am fost linșat psihic”"

 1. Minciuni gogonate din partea domnului avocat. Il cunosc pe domnul agent Raul Mona care este un tip foarte calm. Daca incerci sa faci pe smecherul, te rasplateste cu aceeasi moneda, dar sa inceapa el sa urle, asta nu cred. Acest domn avocat ar trebui dus la un test psihologic.

  View Comment
 2. polițiștii au întrecut măsura,că și pe vremea lui Ceaușescu se comportau tot așa,vom ajunge că și în America cu siguranță, datorită faptului că se comportă Poliția Română așa.

  View Comment
 3. Aroganță fără margini! Dacă e avocat are dreptul să încalce legea???Linșat psihic???hai să râdem că doar se știe că el e specialist în linșaj!

  View Comment
 4. Patetic omule!!! Patetic!!!! Nu îți e rușine om la vârsta ta sa umblii cu minciuni și gunoaie???? (…) cine ragnea în filmare oare???? Cine??? Ești mare avocat, scz ai fost mare, iar acum sfidezi legile??? Om de nimic ce ești! Toată lumea are ochi sa vadă filmarea. Ai ragnit ca în jungla (…)! Tu nu accepți sa fi oprit, nu îți vine să crezi cum și a permis sa te oprească taman pe tine, ca vai doamne ești avocat? Și care e problema? Sa fi împărat, tot poți fi oprit. Știi la ce se gândește omul care vede filmarea? (…) Oripilezi lumea cu asa atitudine. (…) Ești batran, și te ocupi de… Sa nu zic ce!!

  View Comment
 5. Din poze se vede ca politistii au masti.

  View Comment
 6. D-le Suta …
  Poate al D-vs era numărul:))))

  View Comment
 7. Fi corect,nu circar! | septembrie 22, 2020 at 16:46 |

  Eu zic ca minti cu nerusinare! Esti blocat in masina si toti politistii din jurul tau au masti se vede extrem de clar in toate poze!In momentul in care ai coborat si gesticulai ca un apucat,toti politisti au masti! Nu stiu cum s-a comportat agentul,cat de regulamentar te-a oprit si ti-a cerut actele ,care de fapt nu le aveai ,fapt care constituie contraventie, asa ca te-ai gandit sa faci circ poate scapi! Eu zic ca esti de Enatescu si ca te-ai comportat ca un macac turbat! Daca eram in locul politistilor te incatusam si te duceam la psihiatrie!Oricum acolo vei ajunge!

  View Comment
 8. Nicaierisipestetot | septembrie 22, 2020 at 22:03 |

  Bun exemplu dai d-le pensionar. Asa o sa facă de acum înainte o gramada de deștepți, ca poate poate or scapa de politie. Cica cunoști legea:))). Vai de capul tău! Dacă erai dincolo de granita nu faceai de astea ca erai dus de mult, cu tot cu mașină! (…)

  View Comment
 9. Polițiștii au placerea sadică sa enerveze omul, să-l tracaseze să aibă cu ce se lauda. I-am văzut la un control când l-au depistat pe unul fara acte la el. Au o problema mare cu asta. Să-i auzi cum vorbesc între ei “mamă ce l-am făcut pe fraier, l-am disperat” in loc sa aplaneze ei amplifica, parca-s copii. Așa sunt 99% – ghici unde-i Mona ?!

  View Comment
 10. Johny Streets | septembrie 23, 2020 at 07:46 |

  Da o cautare pe Presasm și ai sa vezi cât de calm este Mona al tău ,
  Și nu numai …

  View Comment
 11. Cita nesimtire la acest avocat. Era in mod evident vinovat si fara acte la el si tot el e cu gura mare,
  Sa-ti fie rusine!

  View Comment
 12. Daca domnul “avocat” putra pantaloni nu fustita dadea dovada de maturitatea intelectuala care o pretinde si se supunea dispozitiilor date de politist cu sau fara masca ca tipa sau nu la el , mai nou tot mai multi avocati ies in evidenta cu tot felu de acuze fata de institutiile statului , eu cunosc legea NU?(in special cele de siguranta nationala si ordine publica) doar pentru a le demigra in conditiile in care ei ar trebui sa fie pe partea dreptatii dar ce fericit suna la 112 cand le bate cineva la usa cu ranga … va cunoasteti bine drepturile dar nu si obligatiile daca scenariul se intampla in tarile pe care le tot laudam actorul de comedie din piese de mai sus avea pistolul la cap catusele pe maini culcat pe asfalt la noi… la noi… e vedeta , profesia de avocat a ajuns sa fie o fita (nu pentru toti chiat sunt si oameni dedicati profesiei) noi suntel “bastani” cunoastem legea ne cunoastem drepturile “va rog sa ma tratati ca o printesa” ….

  View Comment
 13. Avocații, judecătorii, procurorii, toți cei din sistemul judiciar sunt primii care ar trebui să respecte legea! Dacă totuși se întâmplă să o încalce, că nici ei nu sunt perfecți, ține de deontologia profesională să se poarte cu decență, cu demnitate. Dacă polițiștii sunt proști, inculți sau milițieni (tot mai puțini!), atunci avocații trebuie să dovedească că ei sunt deștepți, cultivați și civilizați! Superioritatea, chiar și pentru un fost președinte de barou, dacă ea există, nu se dovedește prin mârlănisme. Dacă polițiștii își fac datoria imediat sunt jigniți și catalogați ca milițieni, în derâdere. Dar dacă un avocat apără un infractor, știind că e un nemernic, atunci cum este acel avocat??? Orice om poate să greșească, unii plătesc pentru greșeli, alții nu! Ține de caracterul fiecăruia, de corectitudine, bun simț, sau de lipsa lor!

  View Comment
 14. Sînt curioasă dacă erai în State, Rusia , China, Germania, Spania, fără acte la tine , și refuzai să te dai jos din mașină,cred că nu era linșajul, ci cred că lingeai domnule avocat asfaltul, erai încătușat și dus la secție.

  View Comment
 15. Streets eyes | septembrie 23, 2020 at 13:19 |

  Propunere :
  Sa spună Mona dacă avea masca și el și ceilalți , de la începutul circului , dacă nu , sa spună când și de ce totuși au pus maștile , din moment ce au apreciat cererea deplasata ;
  -mici observații , evident nerelevante,și totusi : dacă era in străinătate , polițiștii purtau măști in condiții de pandemie (și la noi poarta unii);
  -daca nu ai actele la tine se aplica sancțiunea din lege , nu te da jos din mașina , nu te amenință cu substanțele iritante pe care le au in dotare , si nu te înconjoară 5 mașini de Politie și 15 polițiști , vorbim despre o contravenție la Legea circulației ;
  in rest nu-i maimuța mea , nu-i circul meu.

  View Comment
 16. Cât de jos poate coborî un om. Și pe deasupra e avocat ce se consideră celebru! Sau avocații au voie să încalce legea? Bun exemplu!

  View Comment
 17. De ce nu știm să vedem esențialul:O armata de polițiști pt. ce ? Era cumva un traficant de droguri sau de arme ? Unde au fost acești “eroi” când s-au întâmplat acele accidente groaznice .Simplu :stăteau pitiți după vre-un boschet sa mai prindă pe cineva fără centura .Avem o grămadă de politii că nu mai știi care ce rol are și din păcate pe banii noștri .Penibil!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Inspectoratul de Poliție Județean
Cel mai amator hoț din Satu Mare. Nu a apucat nici să fure, dar a ajuns direct după gratii

Închide